Vaření

Co je dobré vědět o zpracovávání potravin

Naši předkové sušili potraviny na slunci, konzervovali pomocí soli, cukru nebo octa, na zlepšení chuti přidávali do jídla bylinky a koření. Metody zpracování potravin spolu s přidáváním přísad tedy hrají důležitou roli v uchovávání potravin už po tisíciletí. Sušení, nakládání a uzení snižují aktivitu vody v potravině (tzn., snižují obsah vody umožňující růst a množení mikroorganismů) a upravují hodnotu pH potravin, čím omezují růst mikroorganismů a zamezují kažení potravin. Pasterizace a konzervace ničí bakterie pomocí tepelného zpracování.

Maggi

Spousta lidí suší houby nebo bylinky, zavařuje ovoce či marinuje maso. Přesto výraz „zpracování potravin“ mnozí používají s určitým opovržením a naznačují, že zpracované potraviny jsou jistým způsobem méně kvalitní než ty nezpracované.

Jedním z „pseudostrašáků“  moderních zpracovaných potravin jsou přídavné látky se svým kódovým označením „E“. Je ale nutné vysvětlit, že jde o složky, které se běžně v potravě vyskytují (například karamel, kyslík, kyselina citronová, riboflavín (vitamin B2), lecitin, atd.). Do zpracovaných potravin se přidávají za konkrétním účelem a hrají důležitou úlohu při zachovávání čerstvosti, bezpečnosti, chuti, vzhledu a struktury potravin.  

zelenina

Glutamát, přesněji sodná sůl kyseliny glutamové, která se přirozeně vyskytuje v rostlinách, mase a mléku (i mateřském), je dalším příkladem takového „pseudostrašáku“. Nepříznivé účinky glutamátu na lidský organismus prezentované v médiích nebyly nikdy prokázány, všude se však dočtete o jeho škodlivosti, i že „glutamát“ na gurmánův talíř nepatří. O parmazánu by si to však dovolil tvrdit jen málokdo, a přesto je to právě „glutamát“, který dodává tomuto italskému sýru jeho plnou chuť, pro kterou je při přípravě těstovin a omáček nenahraditelný (čistý „glutamát“ v  parmezánu tvoří bílé žilkování). Nestlé výrobky MAGGI vyráběny na Slovensku v Prievidzi nejmodernějšími technologiemi a šetrnými pracovní postupy, aby výsledné produkty splňovaly nejen senzorické požadavky spotřebitelů (chuť, vůně, vzhled), ale i výživové hodnoty. Interní pravidla a normy Nestlé jsou často přísnější, než ty zákonem dané. V některých případech má Nestlé přísné normy i u surovin, jejichž použité množství zákon nijak neomezuje (např. pro obsah soli, tuku, přidaných cukrů apod.). Nutriční normy Nestlé platí celosvětově, nejsou odlišné pro různé trhy a splňují nejvyšší standardy kvality.

Výrobky (polévky, bujóny, hotová jídla, ochucovadla a jiné) mají velmi pestré složení díky původu ingrediencí z mnoha koutů světa. Jako součást tuzemského potravinářského průmyslu však Nestlé využívá především kvalitní domácí suroviny, které jsou nakupovány podle velmi přísných nároků na kvalitu chuti, konzistence, vůně i vzhledu. Zásadní podmínkou pro výběr surovin je jejich bezpečnost = dodržení přísných mikrobiologických limitů, limitů pro těžké kovy, alergeny, prevence výskytu cizích předmětů či požadavek na nepřítomnost geneticky modifikovaných organizmů. U svých dodavatelů uskutečňuje Nestlé pravidelné audity kvality a neustále se zaměřuje na zlepšení nutričních a výživových hodnot výrobků.

zelenina

V Prievidzi je využívána technologie dehydratace (sušení), tedy ověřená metoda uchovávání potravin, která patří spolu s uzením k nejstarším způsobům konzervace potravin. Při dehydrataci dochází k postupnému snižování obsahu vody, a tím se zabraňuje nepříznivému vývoji mikroorganismů. Mikroorganismy přestávají být v potravinách aktivní při obsahu vody nižším, než je 12%. Nestlé vysušuje potraviny až do obsahu pouhých 6% vody. Takto vysušené suroviny jsou používány při výrobě MAGGI polévek a bujónů, a proto do nich není potřeba přidávat konzervační látky. Proces výroby dehydratovaných výrobků MAGGI můžeme zjednodušeně přirovnat k tomu, když si sami doma sušíte houby, ovoce anebo bylinky.

Domácí příprava dehydratovaných polévek, jídel či vaření s bujóny spočívá v navrácení vody do struktury surovin, která byla během dehydratace vysušena, aby déle vydržely. Nemusíte mít výčitky svědomí kvůli „kvalitě“.  Dehydratované potraviny jsou připravené ze surovin, ze kterých běžně vaříte a jsou stejně kvalitní jako ty čerstvé.

MAGGI spolu a chutně

   
31.05.2013 - Vaření - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme