Vaření

Co děláte s olejem po smažení?

Co se stane s jednotlivými druhy olejů, jsou-li použity na smažení? A jak dalece jsou po takovém zahřátí ještě vhodné ke konzumaci? zeptali jsme se odbornice - Prof. Ing. Jany Dostálové z VŠCHT.

Oleje s vysokým podílem polyenových mastných kyselin, jejichž nejběžnějším zástupcem je olej slunečnicový, na delší smažení vhodné nejsou. Z olejů má nejvyšší stabilitu rafinovaný olej olivový a olej řepkový, ve kterých převládá monoenová kyselina olejová. Oleje obsahují navíc přírodní antioxidanty, např. vitamin E, které oxidaci brzdí. Na olejích by se nemělo dlouhodobě smažit, protože při dlouhodobém zahřívání vznikají hygienicky nevhodné látky (např. polymery), z nichž některé jsou podezřelé z karcinogenního působení.

olej

Olej ve fritéze se doporučuje vyměnit po 8-10 smaženích, na pánvi po jednom smažení. Olej použitý ke smažení se v žádném případě nedoporučuje dále používat např. k maštění pokrmů. Tepelné poškození oleje se projevuje pěněním a ztmavnutím. Při smažení na pánvi by se neměl nad olejem objevit namodralý dým, který signalizuje, že byl překročen tzv. bod zakouření, kdy dochází k hlubšímu rozkladu tuku. Údaje v literatuře pro bod zakouření se liší. Obecné doporučení je nepoužívat při smažení teploty nad 200°C.

Pro delší smažení jsou výhodné fritovací oleje nebo pokrmové tuky (na rozdíl od margarínů neobsahují vodu), které mají vyšší obsah nasycených mastných kyselin a jsou stabilnější. Lze použít i vysokoolejový olej slunečnicový s nízkým obsahem polyenových mastných kyselin.

   
12.06.2013 - Vaření - autor: Lucie Paličková

Komentáře:

  1. avatar
    [21] emkop [*]

    vylejuSml24

    superkarma: 0 30.07.2013, 13:54:26
  2. [20] libuno [*]

    Olej vždy vylévám.

    superkarma: 0 18.06.2013, 15:25:09
  3. [19] hellen138 [*]

    Jednoznačně vyliji

    superkarma: 0 16.06.2013, 09:07:40
  4. avatar
    [18] daska59 [*]

    Tedy samozřejmě ne samotný Sml30, ale nalitý na zbytky a namočený chléb.

    superkarma: 0 12.06.2013, 16:51:21
  5. avatar
    [17] daska59 [*]

    U nás "vyjetý" olej dostanou slepičky, a jak si libují Sml16

    superkarma: 0 12.06.2013, 16:50:15
  6. avatar
    [16] denkas [*]

    Jindriska8 — #14 kareta — #10 To se dělá? A nesmrdí to?A smí se to?

    superkarma: 0 12.06.2013, 15:34:28
  7. avatar
    [15] twiga [*]

    hm, taky sem jdu pro radu... no tak aspon pridam co delame s olejem my, slevame do lahve a nosime na mistni sberny dvur nebo na technicke sluzby. vyhazovat se pry nema Sml80. jednou za cas se da u nas odevzdat ve meste na trhu - rozdavaji tam primo prazdne kanystry na pouzity olej a plne si odvezou Sml67

    superkarma: 0 12.06.2013, 15:25:55
  8. avatar
    [14] Jindriska8 [*]

    Lijeme do dřeva a spálíme.Sml22

    1. na komentář reaguje denkas — #16
    superkarma: 0 12.06.2013, 14:11:06
  9. avatar
    [13] ekleinovka [*]

    Vyleju do plastovky a vyhodím

    superkarma: 0 12.06.2013, 13:06:15
  10. avatar
    [12] Makynka [*]

    cilani — #2 nápodobně, také jsem čekala na radu, kam s ním Sml23

    superkarma: 0 12.06.2013, 12:27:05
  11. [11] majka193 [*]

    oleje na smažení dávám minimum,používám keramické pánve,kdy je oleje potřeba minimum a ve fritéze používám tuk,který měním po 5-6 užití.

    superkarma: 0 12.06.2013, 12:17:58
  12. avatar
    [10] kareta [*]

    liju ho na dřevo a tím pak topímSml79

    1. na komentář reaguje denkas — #16
    superkarma: 0 12.06.2013, 11:56:11
  13. avatar
    [9] Hanula [*]

    Hanyna — #4 Sml16 také nemám problém kam s ním....Sml23

    superkarma: 0 12.06.2013, 11:35:04
  14. [8] Trefa [*]

    trefa:zadnou radu nedali.

    superkarma: 0 12.06.2013, 11:15:54
  15. [7] Ondu [*]

    Tak co tedy  mám dělat s tím olejem po smažení ?Sml15

    superkarma: 0 12.06.2013, 11:05:31
  16. [6] Danulka K. [*]

    Každá rada tady je drahá, žádnou jsem neobjevila.

    superkarma: 0 12.06.2013, 10:49:08
  17. avatar
    [5] terezalah [*]

    Taky dávám minimum oleje , když to teda jde ...

    superkarma: 0 12.06.2013, 09:52:25
  18. avatar
    [4] Hanyna [*]

    Téměř vůbec nesmažím a když už, tak s minimem tuku, který v pánvi nezůstane. Používám nepřilnavé pánve, na kterých jde smažit i bez tukuSml59

    1. na komentář reaguje Hanula — #9
    superkarma: 0 12.06.2013, 09:38:38
  19. [3] Violeta [*]

    Sml69Fritézu už řadu let nepoužívám. Olej po smažení likviduji. Nesnáším přepálené tuky - můj žaludek. Ale v poslední době jsem si oblíbila klasické sádlo při pečení.

    superkarma: 0 12.06.2013, 09:34:11
  20. [2] cilani [*]

    Olej slévám do lahve. Jak naplním, vyhodím. Myslela jsem si naivně, že mi tady poradí nějaký lepší způsob likvidace a on je to zas jen blbý nadpis k článku.

    1. na komentář reaguje Makynka — #12
    superkarma: 0 12.06.2013, 09:33:13
  21. [1] ozón [*]

    jen  nevylít  do  výlevky  nebo  WC  .  naleju  do  nějaké uzavíratelné  nádobky a  vynesu do  odpadu

    superkarma: 0 12.06.2013, 09:20:21

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme