Zdraví

Co bys chtělo, moje tělo?


Umění naslouchat svému tělu není vůbec nic mystického ani nebezpečného. Každý člověk je originál, a jestli někdo po hrnečku mléka do pěti minut strhá záchod, druhý s ním v klidu zapije i kachnu. Ani jeden nedělá chybu, když se zařídí podle toho, co mu dělá dobře...

V tom aby se prase vyznalo

Tak ještě nedávno jsme ze všech stran slýchali, jak jsou vejce pomalu životu nebezpečná a jak nám po jejich časté konzumaci bude zabiják cholesterol doslova betonovat cévy, a najednou je všechno jinak.
Vejce neškodí, jsou zdravá a prospěšná. Takže co?

Rovněž si mnozí pamatují, jak kdejaký vědátor ještě nedávno máchal varovně ukazováčkem před nestravitelností mléka pro dospělé lidi. Dnešní medicína už je opatrná.
Ne každý je schopen mléko strávit, ale je to dost individuální. Někomu dělá vyloženě dobře.

Masem, zvláště pak červeným, se zatěžuje odvodňovací systém a doporučuje se přibližně dvakrát týdně. Vnitřnosti jsou plné odpadů z těla konzumovaného živočicha.
Néé, je tam spousta železa, játra rozhodně ano. Blázinec?

Sůl je vrahem ledvin. Solit málo. Dobře.
Máte křeče v lýtkách? Více solte, mladá paní…??

Cukry nejsou v pořádku, měli bychom se jich vyvarovat.
Sladké dodává tělu energii… Potřebuje ho.

Hodné bílkoviny, zlé bílkoviny, hodný cholesterol, cholesterol zlobivý, ošklivá sůl, zdravá sůl, milý dortík, špatný dortík, uhlohydráty, tuky, nasycené, nenasycené, zatěžující, prospěšné…

Co se takhle zeptat těla?

Nepodceňuji to, co mi sděluje moje tělesná schránka. Čile komunikuje a umí si říct, co potřebuje. Obecné rady jsou sice zajímavé, ale přecejen člověk je originál. Co je dobré pro jednoho, nemusí dělat dobře druhému…

Odmalička zapíjím mlékem cokoli. I tu zmíněnou kachnu, a není mi vůbec nic. Naopak. Nemít dva dny mléko, trpěla bych abstinenčními příznaky a psychózou a nejspíš bych přepadla a oloupila nějakou krávu.
Ze zeleniny mám nejraději jitrnici a z ovoce jím jenom kaki a třešně. A to ještě v minimu.
Po sýrech bych se umlátila, zbožňuji moučníky, krvavé hovězí, játra, srdce, pravé máslo, vepřové koleno a podobné „sprosťárny“.

Můj krevní obraz je prima, cholesterol na minimu, chřipku jsem měla naposledy předloni, antibiotika jsem v životě brala dvakrát. Jsem zdravá (zaklepat!).
Když mě přepadne jednou za měsíc chuť na nějaké ovoce, dám si ho.

Nedávno mě tři dny pobolíval žaludek a v obchodě jsem počala podivně slintat u regálu s jogurty.
„To bys chtělo, moje tělo?“ říkám si a dva jsem si koupila. Opravdu s chutí, ač právě jogurty moc nejím, jsem je snědla. A vida, žaludek byl v pohodě. Mám období, kdy se jednoho druhu potravin nedotknu, a pak se najednou můj jídelníček otočí o sto osmdesát stupňů.
Totéž platí o kyselém. Nevyhledávám ho, ale vodě ze zelí neodolám.

Dělám dobře, pane doktore, nebo se zvolna likviduju?

„Já bych začal těmi jogurty, jak jste zmiňovala. Žaludek může bolet z mnoha příčin. Jednou z nich je nedostatek mléčných bakterií, tolik oblíbených v reklamách, což způsobí zvýšenou citlivost žaludečních stěn. Tím, že jste poslechla signál svého těla, jste jednoduše dodala vašemu tělu přesně to, co potřebovalo.

Dnešní moderní medicína se skutečně velmi intenzivně zabývá signály, které vydává každý jednotlivý lidský organismus. Dnes víme, že lidské tělo je hodně individuální mechanismus, a když vynechám všechny krevní skupiny, geny, hormony a podobně, je opravdu schopno „říci“ si o to, co právě potřebuje, nebo naopak.
Reakce organismu na určité podněty jsou rovněž velmi individuální. Proto ten, kdo je schopen, a není to každý, protože lidé si pletou signály těla s mlsností, rozpoznat, co mu dělá dobře, takový člověk je ve výhodě.

Někteří lidé jsou lépe propojeni se svým tělem a lépe s ním „komunikují“. Nejlépe to umějí těhotné ženy. Tam se mísí hormony, potřeby těla ženy a potřeby vyvíjejícího se plodu. Jedna pacientka v tu dobu přechodně zobala z květináče hlínu. Asi nějaký minerál...?
Komunikaci s vlastním tělem se lze naučit. Někdo je v tomto ohledu jaksi učenlivější, jiný musí trénovat. Každopádně je dobré se vnímat. Pacient, který je dobrém kontaktu se svým tělem, také může lékaři zcela mimoděk a mezi řečí naznačit i diagnózu. Proto je třeba mu pozorně naslouchat.

Závěrem? Prostě někdo, třeba já, bych po té vaší kombinaci mléka s kachnou byl patrně měsíc v pracovní neschopnosti. Vám ho ale mohu zřejmě jedině doporučit, když vám to dělá dobře,“
uvádí internista a homeopat Miloslav Petrák.

Tělo si to žádá

Nezatracujme zdravou výživu, věnujme pozornost výsledkům vědeckých studií a nejnovějším poznatkům, ale konzultujme to i s vlastním tělem. Protože je to právě ono, kdo nás udržuje v pohodě. Bez jeho dobrého fungování a pohody se ani naše duše, která tu bydlí, nebude cítit dobře.
Neznásilňujme svůj vlastní organismus. Naslouchejme mu.

Ať jsou vlákniny sebepotřebnější, jestliže vám po nich není dobře, vykašlete se na ně. Jestli v rámci škodlivosti vnitřností jíte ryby, a přesto, slintáte při slově játro, dejte si ho. Přestaňte přežvykovat šnitlik a ohlodávat natě jenom proto, že „tudle psali“, jak je zelenina zdravá, když byste si nejraději dali pečené kuře nebo chleba s máslem.
Vaše tělo má třeba právě vitaminů dost a potřebuje jiné prvky. A křičí na vás. Třeba za pár dnů bude chtít zase zeleninu. A nebo třeba ne. Zkuste počkat, až si tělo řekne. A ono si řekne.

Pozor ale na slova doktora, to, co právě potřebujete, je to, po čem se právě cítíte dobře. A může to být něco, co normálně nejíte.

Nasloucháte svému tělu?

   
20.02.2009 - Zdraví - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [92] Amálie [*]

    Je krásné číst, že nejsem sama exot, který musí pečlivě vybírat co strčit do pusy....aby nebyl týden na neschopence


    Byť jsem bez potíží vyrostla na zabijačkách, smetanových omáčkách, mléce, vejcích a knedlících, dnes z toho můžu pozřít velice libové (vepřové či hovězí) maso max 3x za týden (rybu, krůtu nebo králíka můžu každý den ), omáčku zahušťuju pasírovanou zeleninou případně strouhankou z chleba, z mléčných věcí můžu jen jogurty a kefíry a knedlík mi leží v žaludku neuvěřitelně dlouho. Luštěniny jsem měla ráda vždycky. Současný stav má jednu výhodu - současná strava mi ukrutně chutná, stejně jako mi chutnalo dřív

    superkarma: 0 23.02.2009, 12:34:24
  2. avatar
    [90] Julča [*]

    sarahf38: popel z popelníku, brikety? Proboha, co ti mohlo chybět?

    superkarma: 0 22.02.2009, 10:00:34
  3. avatar
    [89] Dante Alighieri [*]

    sarahf38: Moje babča se v těhotenství krmila omítkou.

    superkarma: 0 21.02.2009, 22:34:25
  4. [88] sarahf38 [*]

    když jsem byla těhotná,okusovala jsem kůru ze stromů,olizovala brikety,vylízala jsem popel z popelníku a olizovala zeď.Co mi z toho chudáka kluka vyroste?

    superkarma: 0 21.02.2009, 16:40:50
  5. avatar
    [87] kareta [*]

    Já sním všechno, co mi nabídnou, hlavně když nemusím vařit. Kromě smaženého celeru a květáku. Nemám ráda minutky. Jsem příšerná kuchařka

    superkarma: 0 21.02.2009, 10:11:59
  6. [86] Anime Otaku [*]

    Léthé: Tak to taky znám tučný maso je fujky a potravinová alergie je ještě horší!

    superkarma: 0 20.02.2009, 23:36:43
  7. avatar
    [85] Julianna [*]

    tak dneska jste mě svými hláškami dost pobavily, řežu se tu u PC

    superkarma: 0 20.02.2009, 21:28:20
  8. avatar
    [84] átéčko [*]

    jiti: Tak to ti schází magnesium. Dej tělu, co žádá

    superkarma: 0 20.02.2009, 19:43:25
  9. avatar
    [83] Léthé [*]

    Co se týče jídla, jsem vybírává . Jen tak hned něco nezbaštím. Miluji ostrá jídla, neb moje tělo si to žádá a je mi po nich dobře. Jsem hodně masová, ale jediné, na co jsem nikdy nedostala chuť je tlusté maso. Nesnáším ho . Jinak jím skoro vše, co mi moje potravinová alergie dovolí.

    superkarma: 0 20.02.2009, 19:27:13
  10. avatar
    [82] Eva_CZ [*]

    Ja jsem ted fakt na rybach a zelenine, jedu uz 6. tyden. Naucila jsem se je na sto spusobu, citim se uzasne, shodila jsem... Jen jsem tuhle taky dostala chut na jogurt, snedla jsem 2 maly na posezeni ( nahazela jsem do nich jahody ). Jo, to vlastne taky jim, mraky jahod a boruvek a tak. Ne ze bych si nedala nic ,,normalniho ( haha ), o vikendu jsem mela segedin s knedlikem, ale porci jak pro rocni decko.

    superkarma: 0 20.02.2009, 18:54:36
  11. avatar
    [81] jiti [*]

    Moje tělo si neustále žádá čokoládu .

    superkarma: 0 20.02.2009, 15:21:12
  12. avatar
    [80] Michaela Kudláčková [*]

    jajynka: Taky jsem si to do detailu představila

    superkarma: 0 20.02.2009, 15:02:05
  13. avatar
    [79] Michaela Kudláčková [*]

    Meander: Rýži jím jenom při momentální disfunkci chuťových buněk - dva pytle bych měla na osm životů, které by stály za pytel prosa

    superkarma: 0 20.02.2009, 15:01:08
  14. avatar
    [78] jajynka [*]

    michaela.kudlackova: co naděláš, opravdu jsem tak vypadala

    superkarma: 0 20.02.2009, 15:00:46
  15. avatar
    [77] Ch.Z. Kochanská [*]

    Meander: Co chodím do orientální restaurace na menu, mám 4x až 5x týdně vynikající basmati a zatím se mi nepřejedla.

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:49:44
  16. avatar
    [76] Meander [*]

    Kelly: My zakoupili dva sedmikilové pytle jasmínové rýže u Vietnamců a jsme velmi spokojení. Už dojídáme ten druhý pytel

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:46:28
  17. avatar
    [75] Kelly [*]

    gerda: já už vlastně nepozřu nic jiného, než to, co si sama uklohním. I ty pomazánky. Aspoň vím, co v tom je.
    Meander: já si ji dnes trochu přišmrndla hovězím na hříbkách. Rýži mám v poslední době 100x jinak a nemohu si ji vynachválit. Útroby jsou spokojené, jako nikdy.

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:40:32
  18. avatar
    [74] Michaela Kudláčková [*]

    jajynka: 53 svěle zelený maratonec ?? Naplivala jsem si do klávesnice

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:40:23
  19. avatar
    [72] gerda [*]

    a....: služebná to zhodnotila jako slabou vůni melounů

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:26:00
  20. [71] a.... [*]

    gerda69: A o silném vzduchu v kraji

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:22:17

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [70] a.... [*]

    gerda: Meander: Ty sýry povětšinou smrdí. Já třeba miluju fondue, když si ho dělám, tak hodně větrám

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:21:27
  2. avatar
    [69] gerda [*]

    Meander: Jerome Klapka Jerome mluví o nějakých rozkládajících se mrtvolách, či co.

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:21:10
  3. avatar
    [68] Meander [*]

    gerda: Limburger je vynikající sýr A smrdí jako něco, o čem se nesluší mluvit

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:17:16
  4. avatar
    [67] gerda [*]

    Kelly: já hotové pomazánky nikdy nekupuju, dělávám si je doma, i tu tvarůžkovou, čímž předcházím nejhoršímu. Jsem raději osobně přítomna výrobnímu procesu.

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:11:27
  5. avatar
    [66] gerda [*]

    a....: to mi připomíná knihu Tři muži ve člunu o psu nemluvě, kapitola o limburském sýru.

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:10:23
  6. avatar
    [65] Meander [*]

    Kelly: Suchou rýži se zeleninou jsem dnes obědvala Jenomže jsem si ji polila čínskou chilli omáčkou a rybí omáčkou

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:07:18
  7. avatar
    [64] Kelly [*]

    gerda: hmmm, tak já se právě pomazánkám s čímkoliv vyhýbám, jako bych na tom viděla lebku s překříženými hnáty. Takhle by dopadly moje útroby. Nechápu proč, ale nedělají mi dobře. Musí v tom být nějaká složka, která mne vždy na několik dnů vyřadí z trávicího procesu
    Jo, včera jsem neodolala volání těla a spucovala krabí salát. Hmm, ještě nyní lituji. Zlatá suchá rýže ...

    superkarma: 0 20.02.2009, 14:05:03
  8. [63] a.... [*]

    Hmm.. to mi připomíná, jak jsem si, tehdy nezkušená , při návštěvě Francie před odjezdem koupila Camembert. Utěsněný ve dvou igelitkách v zapnutém batohu vydával takový puch, že jsem se v tom autobuse mohla hanbou propadnou. A to dilema, co s ním? Vždyť je tak dobrý, taková škoda ho vyhodit. Tak jsem ho potupně sežrala na parkovišti někde u Salzburgu. Daleko od lidí

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:57:54
  9. avatar
    [62] gerda [*]

    Ch.Z. Kochanská: já je jím ještě polotvarohové, takže je to v té nevinné fázi

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:46:34
  10. avatar
    [61] Altamora [*]

    gerda: Nebude to tím, že teď je zřídka dostaneš dobře uleželé, bez zbytku tvarohu uvnitř. Jo, tvarůžky s čerstvým chlebem a čerstvým máslem, to nemá chybu. Nebo naložené tvarůžky v Mexiku (to je hospoda pro cyklisty a turisty ve Vřesině u Ostravy), bašta. Jen si je musíme dát vždy všichni a vyhýbat se ostatním.

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:45:53
  11. avatar
    [60] jajynka [*]

    gerda: to jistě ano, možná byla trošku šmrnclá, prošlá ne, to při nákupu kontroluju.
    K syrečkům: nevím, co je na tom pravdy, ale prý v momentě zakoupení nejsou syrečky ještě zcela dozrálé. Čím jsou "starší", tím jsou aromatičtější.
    Je to jako když se dělá domácí pivní sýr (z tvarohu). Při výrobě nepáchne, ale zráním se z něj stává pachová bomba, která docháže amputovat čichové buňky - bezbolestně... nasaješ a usneš.. něco jako rajský plyn

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:42:49
  12. avatar
    [59] Ch.Z. Kochanská [*]

    gerda: Ale i ty dnešní se umí rozjet a rozesmrdět. Jím je jako netučnou bílkovinovou bombu.

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:39:18
  13. avatar
    [58] gerda [*]

    jajynka: ale to musela být chyba v pomazánce, něco tam bylo špatně, prošlá, zkažená, přítomnost salmonely... normálně by ti z pažitkové být špatně nemohlo.

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:38:01
  14. avatar
    [57] gerda [*]

    Možná, že k tvarůžkům dostanete jiný vztah když si uvědomíte, že je to jeden z mála nejhubenějších sýrů a doporučuje se při hubnutí. Kromtoho: nynější syrečky už vůbec nemají ty grády co kdysi, když se v obchodech musely držet pod speciálním skleněným poklopem, aby nesmrděly na hony. Když koupím balíček (30 Kč, tenkrát 1.00), vůbec ho nemusím balit extra, v tašce cítit není. Jó, to takhle kysané vážené zelí, to by si lidi odsedali, ale kvůli tvarůžkům nikoliv. A existuje Tvarůžková kuchařka, tam byste se dověděli receptů!

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:36:56
  15. avatar
    [55] Ch.Z. Kochanská [*]

    jajynka: Propašovala jsem tvargle i do lednice v práci. Smrděly přes tři pytlíky.

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:23:12
  16. avatar
    [54] Altamora [*]

    Ch.Z. Kochanská: Když nebudu řešit čtyři kila, bude z nich třicet. Kdo se má s tak těžkým batohem tahat?

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:21:06
  17. avatar
    [53] jajynka [*]

    tý jo, píšu jako čuník..
    nicméně jsem onehdá poslechla hlas těla, zakoupila a následně i požila pažitkovou pomazánku. Bohužel taky na chatě. Pro ilustraci, kadibudka je cca 20 m venku. Dostala jsem takovou s**čku, že do rána byl ze mě svěle zelený maratonec. Nejenom, že jsem se téměř neprobrala a silně připomínala zombici, ale zadek mi to natrhlo téměř až k pasu.

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:17:17
  18. avatar
    [52] Michaela Kudláčková [*]

    Manx: 46 kupuj si jesenku jako já

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:04:36
  19. avatar
    [51] Meander [*]

    Vyju!

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:03:54
  20. avatar
    [50] Michaela Kudláčková [*]

    jajynka:

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:03:34
  21. avatar
    [49] jajynka [*]

    Ch.Z.Kochanská: naprostá pravda. Od tý doby mi syrečky nesmí přes prách a pokud má na ně muž chuť, je odsouzen konzumovat je na balkoně. Ten puch je neuvěřitelnej a tepelnou úpravou se nepochopitelně zmohonásobí. bléééééééééé

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:03:02
  22. [47] Lindaa [*]

    Dekuji dámy, velice dekuji, az se jednoho krásného dne rozhodnu definitivne zbavit se svého dánského príbuzenstva, vím co si privézt a jak upravit

    superkarma: 0 20.02.2009, 13:00:01
  23. avatar
    [45] Ch.Z. Kochanská [*]

    jajynka: Umí to tak zamořit celý panelák, že slabší povahy jdou do strojovny výtahu hledat mrtvolu.

    superkarma: 0 20.02.2009, 12:57:06
  24. avatar
    [44] jajynka [*]

    michaela.kudlackova: nezkoušet - doma zásadně nezkoušet!!! Jen jednou jsem na chatě udělala tuhle fatální chybu a usmažila syrečky uvnitř. Spali jsme pak ovšem venku . 2x jsem prala záclony a stejně jsem měla pocit, že u nás v kychyni byl nšěkdo na stolici

    superkarma: 0 20.02.2009, 12:54:38
  25. avatar
    [43] Kadla [*]

    Meander: U našich ten smrad zavraždil mikrovlnnou troubu, ve které se mamka pokusila několik těchto kousků ohřát. Museli koupit novou

    superkarma: 0 20.02.2009, 12:53:02
  26. avatar
    [42] Michaela Kudláčková [*]

    Meander: Chtěla jsem to zkusit - už nechci.

    superkarma: 0 20.02.2009, 12:41:06
  27. avatar
    [41] Meander [*]

    Nyotaimori: Je to moc dobré. Akorát je třeba dávat si to v hospodě a nepokoušet se to připravit doma. Při smažení z toho totiž všechen smrad uteče a zabije kuchaře

    superkarma: 0 20.02.2009, 12:37:48
  28. avatar
    [40] Michaela Kudláčková [*]

    Manx: 35 A já myslím že ne. Pokud bys toho nepojedla pokaždé pěšt kilo. Jsem přesvědčená, že to, o co si tělo řekne také umí zpracovat. Ale nemám to podložené a jen podle sebe soudit nemohu...jen teorie...

    superkarma: 0 20.02.2009, 12:23:29
  29. avatar
    [39] Ch.Z. Kochanská [*]

    Altamora: Jestli je ti víc jak pětačtyřicet, tak čtyři kila navíc vůbec neřeš. Držíš se pěkně.
    Nyotaimori: Tvarůžky jím furt. Smažené mi vadí jen proto, že jsou smažené.

    superkarma: 0 20.02.2009, 12:20:09
  30. avatar
    [37] Meander [*]

    Nyotaimori: Smažené tvarůžky, jakkoliv je to neuvěřitelné, nesmrdí.

    superkarma: 0 20.02.2009, 12:07:55

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme