Vaření

Cizrna – poklad ve vaší kuchyni!

V období předvánočního a předsilvestrovského shonu chcete stihnout ještě spoustu věcí: připravit cukroví, předvánoční úklid a na vaření nezbývá příliš času. Pokud jste sotva dorazila domů a čeká na Vás hladová rodina s otázkou…co bude dnes dobrého? Překvapte je.

Udělejte si dostatečnou zásobu cizrny a my Vám poradíme, jak s ní čarovat na mnoho různých způsobů. Cizrna skvěle chutná a jako bonus vězte, že je velmi zdravá a hodnotná. Vyzkoušeli jsme cizrnu BONDUELLE Vapeur, která je bezkonkurenční. Skvěle vypadá, chutná po oříšcích a je i stejně tak křupavá. Malé plechovky si můžete zašít ve spíži po veeeelmi dlouhou dobu.

Cizrna je báječná a své o tom věděli už v antice. Historici odhadují její stáří na více než 7 500 let! Z Anatolie (území dnešního Turecka) se ve středověku rozšířila i do Evropy. Hlavním důvodem, proč se cizrna pěstuje po tak dlouhou dobu, je pravděpodobně její chuť a velká variabilita použití v kuchyni. Nejznámější v našich poměrech je zřejmě humus, nicméně výtečná je do salátu nebo v podobě tradičního falafelu či burgru.

Věděli jste, že... ?

  • Cizrna je luštěnina, tudíž má vysokou koncentraci bílkovin. Říká se o ní, že je jí možné nahradit maso!
  • Velké množství vlákniny působí jako prevence tzv. civilizačních onemocnění (obezita, onemocnění srdce a cév nebo rakovina tlustého střeva).
  • Má také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin, které působí na snižování hladiny cholesterolu, ale také udržují naši pokožku jemnou a vláčnou...
  • Společně s červenou čočkou a zelenými fazolkami patří k nejlépe stravitelným luštěninám.

Vyzkoušeli jsme pro Vás 4 recepty!

HUMUS

humus

CIZRNA SE ŠPENÁTEM    

cizrna

CIZRNA S CIBULKOU A PARMAZÁNEM

bondu

 

CIZRNOVÝ BURGER S ANANASOVOU SALSOU

burger

 

 

   
16.12.2014 - Sezona - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [9] prototype [*]

    Cizrna mně nechutnala ani na dovolené v Tunisu.Sml68 A že to byl originál hummus.Sml68

    superkarma: 0 16.12.2014, 16:25:50
  2. [8] Helena Svatková [*]

    Také se na ní chystám, že jí vyzkouším.Sml22

    superkarma: 0 16.12.2014, 14:27:08
  3. [7] Ondu [*]

    Vaříme cizrnu a milujeme pravý řecký Humus :-)

    superkarma: 0 16.12.2014, 14:04:46
  4. [6] Ivi2061 [*]

    Cizrnu mám moc ráda,dělám ji často.Sml59

    superkarma: 0 16.12.2014, 13:47:24
  5. avatar
    [5] řeřicha [*]

    cizrnový salát je ńamka Sml67

    superkarma: 0 16.12.2014, 11:58:08
  6. [4] knihovna [*]

    Zrovna jsem měla včera humus cizrnový a mňam. Dobrý mají hotový v Marks &Spencer, ale zkusím i v té konzervě a recepty odsud. Dobré nápadySml67

    superkarma: 0 16.12.2014, 10:16:38
  7. [3] anina4 [*]

    cizrnu jsem zkusila až teprve nedávno, chutnalo nám to doma všem,takže zařazujeme dojídelníčku

    superkarma: 0 16.12.2014, 09:13:23
  8. [2] murat [*]

    cizrnu mám ráda.

    superkarma: 0 16.12.2014, 08:40:59
  9. avatar
    [1] Milala [*]

    Cizrnu jsem jěště nikdy nevařila,možná o svátcích zkusím.Až budeme přejezení řízků, kachen, tak možná přijde cizrna k chutiSml80Sml30

    superkarma: 0 16.12.2014, 08:25:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme