Vaření

Cizrna by měla být stálicí v našem jídelníčku!

Cizrna je prostě úžasná! Již naši předci věděli, co je pro lidské tělo dobré. Cizrna se pěstuje již několik tisíc let.Oblíbená je ve středomoří, ale do českého jídelníčku už se začíná také propašovávat. Cizrna je luštěnina, která je vzhledem podobná hrášku. Nicméně je větší a má žlutavou barvu. Občas se jí říká „římský hrách“. Je vhodná do polévek, hlavních jídel, salátů, pomazánek nebo samotná jako příloha nebo doplněk brambor a těstovin.

cizrna

Cizrna patří díky svému unikátnímu složení mezi nejkvalitnější luštěniny. Je důležitým zdrojem živin. Kromě kvalitních bílkovin obsahuje i niacin, kyselinu listovou, vápník, fosfor, hořčík, železo, zinek, draslík, sodík, vitamin A, vitaminy B1, B2, B6 a vitamin E i C. Ve 100 gramech je přibližně 360 kcal. Při pravidelné konzumaci cizrna pomáhá s obnovou buněk a regenerací, posiluje imunitní systém, bojuje proti vysokému cholesterolu, chrání nervovou soustavu a podporuje správnou činnost trávicího traktu. Pokud se tak tedy ještě nestalo, zařaďte cizrnu do svého jídelníčku.

Pokud nepatříte k těm, kteří rádi tráví v kuchyni většinu času, určitě oceníte cizrnu v plechovce, kterou nemusíte dlouze namáčet a vařit. Stačí jen otevřít plechovku a můžete servírovat.

Máte za krkem hladovou rodinu a potřebujete během 15 minut vyčarovat kvalitní svačinu nebo rychlou večeři?

Zde naše doporučení: Hummus

INGREDIENCE:cizrna

265 g (konzerva 425 ml) sterilované cizrny BONDUELLE, 2 polévkové lžíce sezamové pasty tahini, 1 lžíci olivového oleje a 2 polévkové lžíce vymačkané citronové šťávy.

POSTUP:

  1. Cizrnu scedíme.
  2. Všechny ingredience dáme do mixeru a rozmixujeme na jemnou pomazánku.
  3. Přendáme pomazánku do misky a ozdobíme petrželkou nebo jemně posypeme sladkou paprikou.
  4. Podáváme s plátky arabského chleba. Vhodná je i okurka, řapíkatý celer nebo křehká mrkev nakrájená na špalíčky.

Více zde: www.bonduelle.cz

   
26.08.2013 - Zelenina - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme