Vaření

Citronový koláč - Tarte au citron

citronový koláč

Citronový koláč je trošku kyselý, trošku trpký, voňavý a zvláštní. Někdo si ho na první kousnutí zamiluje, pro někoho je chuť příliš „jiná“. Já sama jsem tento koláč ochutnala ve Francii a chutnal mi. Je proto nejvyšší čas vyzkoušet si ho ve vlastní kuchyni. A kde jinde hledat recept než u odbornice na francouzskou kuchyni - Dagmar Derré?

Suroviny

těsto:
250 g hladké mouky
30 g krystalového cukru
60 g moučkového cukru
30 g mandlové moučky (jemně mletých mandlí)
špetka soli
150 g másla
1 vejce

krém:
3 citróny (nejlépe bio)
200 g krystalového cukru
4 vejce
100 g másla

meringue:
100 g krystalového cukru
2 bílky
špetka soli

Postup

Prosátou mouku smícháme s oběma cukry, mletými mandlemi a špetkou soli. Přidáme na kousky nakrájené změklé máslo a propracujeme konečky prstů. Vejce rozšlehámem, přidáme do těsta a vypracujeme kouli. Tu zabalíme do folie a necháme nejméně půl hodiny odpočinout v chladu (nejlépe však do druhého dne).

Připravíme si citronový krém. Z citrónů ostrouháme kůru a vymačkáme šťávu (mělo by jí být 150 ml). Kůru smícháme s cukrem a necháme chvilku navonět. Do cukru vmícháme citronovou šťávu a poté našlehaná vejce. Směs nalijeme do kastrůlku a na mírném ohni mícháme do zhoustnutí krému. Poté odstavíme, necháme krátce vychladnout a postupně vmícháme na kousky nakrájené máslo. Vymícháme hladký krém a vložíme do lednice vychladit.

Kdo má chuť si ještě trochu vyhrát, může si koláč vylepšit o meringue. Tedy o pečený sladký sníh z bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Pomalu přisypáváme cukr a šleháme do tuhého a lesklého sněhu.

Pak už jen na pomoučené desce vyválíme těsto, vložíme do formy, propícháme vidličkou. Těsto vyložíme pečicím papírem a posypeme třeba fazolemi, hrachem a podobně.
Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 20 minut. Poté odstraníme papír se zátěží a těsto pečeme dalších 10 minut. Necháme vychladnout.

Na vychladlé těsto rozetřeme citronový krém a necháme vychladit v lednici.
V případě, že jsme si připravili meringue, naplníme ztuhlým sněhem cukrářský sáček a sníh naneseme na krém podle libosti a fantazie.
Vložíme do trouby vyhřáté na 150°C a za dozoru pečeme asi 15 minut. Sníh by měl být lehce opečený, ne připálený!

Před podáváním necháme koláč vychladnout.

Dobrou chuť přeje Dagmar Derré.

   
17.01.2012 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] brnky [*]

    Vypadá úžasně, ale nevím, zda by mi chutnal, každopádně ho určitě vyzkouším

    superkarma: 0 21.03.2013, 03:18:28
  2. [5] simaj [*]

    Vypadá skvostně, další recept, který čeká na vyzkoušení. Letos asi budeme péct každý víkend Sml22

    superkarma: 0 20.03.2013, 22:35:08
  3. [4] jithule [*]

    ráda bych ho zkusila, ale bojím se, abych ho nakonec nejedla sama

    superkarma: 0 30.12.2012, 22:05:24
  4. avatar
    [3] saruz [*]

    Tento recept neznám.Meringue dávám na rýžový nákyp s jablky a je to moc dobré.

    superkarma: 0 19.02.2012, 21:38:20
  5. avatar
    [2] Suzanne [*]

    Citronový koláč mě uchvátil! Tohle je jiný recept, možná to zkusím.

    superkarma: 0 17.01.2012, 12:54:28
  6. avatar
    [1] ToraToraTora [*]

    Jednou jsem ho dělala. Já si ho zamilovala, rodina ne. Sml16 Je báječný.

    superkarma: 0 17.01.2012, 12:24:03

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme