Zdraví

Čistit si zuby po každém jídle? Nikoliv

Zubní hygiena je velice důležitá pro zdraví našeho chrupu. Pravidelným čištěním odstraňujeme ze zubů povlak a snižujeme tak riziko vzniku zubního kazu. Je však dobré čistit si zuby po každém jídle?

Kolem péče o zdravý chrup panuje řada mýtů. Jak ukázal spotřebitelský průzkum iniciativy „Vím, co jím a piju“ dvě třetiny Čechů považují za správné vyčistit si zuby po každém jídle.  Příliš časté čistění může být však na škodu. Například ovoce (zejména citrusy) a  sladké džusy s vysokým obsahem kyselin leptají sklovinu zubu, tudíž následné použití zubního kartáčku našemu chrupu více škodí než pomáhá. „Po konzumaci kyselého se sklovina stává citlivější a náchylnější k mechanickému poškození. Po vypití pomerančového džusu tedy vypijte sklenici vody, čímž naředíte kyselé prostředí,“ říká Julia Morozová, Ph.D.

zuby

K obědu si raději dejte sklenici vody.  Nejen že je šetrnější k zubní sklovině, ale neobsahuje  žádné cukry a pomáhá vám hlídat si správnou váhu, radí Ing. Petr Havlíček, odborný garant iniciativy Vím, co jím a piju.

Jablko jako zubní kartáček

Konzumace jablka místo čištění zubů je jedním z dalších mýtů spojených se zubní hygienou. Jablko kartáček rozhodně nenahradí a neplatí ani obecně rozšířený omyl, že po snězení jablka si již není zapotřebí chrup čistit.  V tomto případě není na škodu jít si vyčistit zuby ještě jednou.

Nealko „light“  perlivé limonády méně škodí

Vím co jímNení tajemstvím, že pití většího množství sladkých limonád může přispět ke kazům. Méně̌ známé je, že kyselina v perlivých nealkoholických nápojích pravděpodobně poškozuje zuby více než samotný cukr. Cukr tedy překvapivé̌ není tím nejhorším pro zuby, co nealko perlivé nápoje obsahují. Tyto nápoje - ať s cukrem, nebo bez - okrádají zubní sklovinu o minerály, protože mají vysoký obsah kyselin. Jde o agresivní složky, jako například kyselina jablečná, fosforečná, citrónová a vinná - záleží na příchuti. Všechny kyseliny mají na sklovinu vetší či menší vliv. Z jednoho výzkumu je například jasné, že perlivé nápoje s citrusovou příchutí rozpouštějí zubní sklovinu dvakrát až pětkrát víc než kolové nápoje.

Pokud si nedokážete limonády odpustit, je vhodnější pít je během jídla než samotné přes den.

   
14.05.2014 - Zuby - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [1] MarketSt [*]

    Četla jsem zas někde jinde, že bublinky neškodí, tak nevím :(. Určitě ale poškozují sklovinu kyselé potraviny a už je na to i speciální zubní pasta Pronamel, která právě ochraňuje zubní sklovinu před působením těchto potravin a nápojů jako jsou džusy. Navíc se doporučuje po požití tadytěch potravin, co rozrušují sklovinu čistit zuby až třeba za půl hodiny.

    superkarma: 0 14.05.2014, 10:19:10

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Akce pro čtenářky: Velikonoční pečení a vaření s Globusem
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme