Domácí pečivo máme velice rádi. V poslední době jsem pekla bohužel méně než dříve, ale zase se k domácím houskám, chlebu a sladkému pečivo začínáme vracet. Mezi nejoblíbenější kousky poslední doby patří výborné houstičky a od nedávna také cibulový chléb.

cibulový chleba

Hodí se výborně třeba k domácí paštice. Mým dětem hodně zachutnal na školním výletu - pěkně s křupavým kuřecím řízkem. A co třeba ke grilovanému masu? Myslím, že jeho využití je široké, jen na něj nemažte marmeládu :-)

Použila jsem bílou hladkou mouku, ale ještě lepší by byl s přídavkem mouky žitné chlebové. Příště navíc chci kromě cibule přidat i jeden nebo dva stroužky česneku a nějaké čerstvé bylinky. Nebála bych se ani nasekané chilli papričky. A tím získáte opravdu extra pikantní chléb ke grilování nebo posezení u piva či vína.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 2 cibule
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 kostky droždí (cca 25 g) - nebo 1 sáček sušeného

Postup

Do hrnečku dáme vlažnou vodu, ve které rozmícháme cukr a lžíci mouky. Rozdrobíme droždí a jemně promícháme. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.

cibulový chlébCibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše sádla dozlatova. Necháme vychladnout.

Kvásek přidáme k mouce, vlijeme ocet, osolíme a vsypeme smaženou cibulku.

Těsto můžeme umíchat v pekárně na chléb, kde pohodlně i vykyne. Kdo chce hranatý chléb, tak můžeme pekárnu využít rovnou i na pečení. Kdo si potrpí na klasické tvary, tak po umíchání v pekárně může těsto vyklopit do ošatky na kynutí chleba a dále nechat kynout v ní. Těsto v ošatce poprášíme moukou a přikryjeme potravinovou folií.

Já míchám v robotu a nechávám kynout právě v ošatce na chléb.

Troubu předehřejeme na 230 - 250 °C, na maximum, jak vaše trouba dovolí. Při této teplotě pečeme chléb, který jsme vyklopili na plech, asi 10 minut a poté ztlumíme teplotu asi na 200 - 210 °C. Pečeme ještě další půl hodinku.

Do trouby dejte hrníček s vodou, aby se chléb pekl ve vlhkém prostředí. U nás už hrníčky v troubě skončily, protože nově peču v troubě Electrolux, která je kombinací horkovzdušné a parní trouby. Do zásobníku naliju vodu a ta se odpařuje v průběhu pečení. A na chlebu je to fakt znát. Ještě nemám pečení úplně vychytané, takže jsem chléb vytáhla zbytečně brzy a mám ho hodně světlý. Takže příště o pět, deset minut déle :-)

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama