Vaření

Cibulový chléb

Domácí pečivo máme velice rádi. V poslední době jsem pekla bohužel méně než dříve, ale zase se k domácím houskám, chlebu a sladkému pečivo začínáme vracet. Mezi nejoblíbenější kousky poslední doby patří výborné houstičky a od nedávna také cibulový chléb.

cibulový chleba

Hodí se výborně třeba k domácí paštice. Mým dětem hodně zachutnal na školním výletu - pěkně s křupavým kuřecím řízkem. A co třeba ke grilovanému masu? Myslím, že jeho využití je široké, jen na něj nemažte marmeládu :-)

Použila jsem bílou hladkou mouku, ale ještě lepší by byl s přídavkem mouky žitné chlebové. Příště navíc chci kromě cibule přidat i jeden nebo dva stroužky česneku a nějaké čerstvé bylinky. Nebála bych se ani nasekané chilli papričky. A tím získáte opravdu extra pikantní chléb ke grilování nebo posezení u piva či vína.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 250 ml vlažné vody
  • 2 cibule
  • 1 lžička octa
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/2 kostky droždí (cca 25 g) - nebo 1 sáček sušeného

Postup

Do hrnečku dáme vlažnou vodu, ve které rozmícháme cukr a lžíci mouky. Rozdrobíme droždí a jemně promícháme. Necháme na teplém místě vzejít kvásek.

cibulový chlébCibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme na troše sádla dozlatova. Necháme vychladnout.

Kvásek přidáme k mouce, vlijeme ocet, osolíme a vsypeme smaženou cibulku.

Těsto můžeme umíchat v pekárně na chléb, kde pohodlně i vykyne. Kdo chce hranatý chléb, tak můžeme pekárnu využít rovnou i na pečení. Kdo si potrpí na klasické tvary, tak po umíchání v pekárně může těsto vyklopit do ošatky na kynutí chleba a dále nechat kynout v ní. Těsto v ošatce poprášíme moukou a přikryjeme potravinovou folií.

Já míchám v robotu a nechávám kynout právě v ošatce na chléb.

Troubu předehřejeme na 230 - 250 °C, na maximum, jak vaše trouba dovolí. Při této teplotě pečeme chléb, který jsme vyklopili na plech, asi 10 minut a poté ztlumíme teplotu asi na 200 - 210 °C. Pečeme ještě další půl hodinku.

Do trouby dejte hrníček s vodou, aby se chléb pekl ve vlhkém prostředí. U nás už hrníčky v troubě skončily, protože nově peču v troubě Electrolux, která je kombinací horkovzdušné a parní trouby. Do zásobníku naliju vodu a ta se odpařuje v průběhu pečení. A na chlebu je to fakt znát. Ještě nemám pečení úplně vychytané, takže jsem chléb vytáhla zbytečně brzy a mám ho hodně světlý. Takže příště o pět, deset minut déle :-)

Dobrou chuť přeje elly.

   
22.05.2014 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. [6] Recko [*]

    opravdu dobrý recept

    superkarma: 0 27.05.2014, 07:40:09
  2. [5] zzandaa [*]

    Zrovna nedávno jsme cibulový chleba dělaly s tchýní. Vždycky je výborný.

    superkarma: 0 25.05.2014, 17:33:29
  3. [4] KARLA KREPELKOVA [*]

    Ja preferuju domaci pecivo.Jak chleb,veku,vanocku a vsechny druhy babovek/rychlou se zakysanou smetanou,kynutou,/.Jsem uz duchodkyne tak mam na to cas.A kdyz vidim jak mym stravnikum chutna,tak me to i tesi.

    superkarma: 0 22.05.2014, 18:13:27
  4. [3] manislava [*]

    Sml59

    superkarma: 0 22.05.2014, 14:11:54
  5. avatar
    [2] gerda [*]

    DCOlga — #1 asi byl špatný mistr pekař, i chleba se dá pokazit. Já už mám radši kváskové pečivo, tmavší.

    superkarma: 0 22.05.2014, 07:59:41
  6. [1] DCOlga [*]

    Dekuji nechci, jednou jsem koupila česnekový a byl to pěkný hnus.

    1. na komentář reaguje gerda — #2
    superkarma: 0 22.05.2014, 07:05:03

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme