Reklama

Cibule. Hrdina mnoha pokrmů. Mají mnoho podob, a ještě víc chutí. Je vynikající syrová, vařená nebo smažená. A přestože se jedná o takhle jednoduchou a snadno dostupnou ingredienci, znáte jejich druhy a víte, kam se jaká hodí?

Žlutá cibule

Nejuniverzálnější cibule, kterou v kuchyni můžete mít. Hodí se do receptů, které se nevyznačují nějakou specifickou chutí. Přidávejte ji jako základ do polévek, do omáček..

onion

Bílá cibule

Oproti žluté cibuli je tato bílá jemnější a trochu sladší, což z ní dělá skvělou volbu pro přípravu salátů, dipů nebo třeba gaucamole. Zkuste smíchat několik lžící bílé cibule s nakrájenými rajčaty, nakrájeným koriandrem, limetkovým džusem a chilli pro čerstvé a chutné pico de gallo. Mňam!

onion

Sladká cibule

Jinak také Vidalie, Walla Walla nebo Bermudy. Tyhle holky mají tendenci být trochu větší a plošší než jiné odrůdy a také sladší. Jejich vyšší obsah cukru znamená, že jsou skvělé pro karamelizaci, ale jejich větší velikost z nich také dělá skvělé uchazeče o smažené cibulové kroužky.

onion

Červená cibule

Díky jejich mírné a sladké chuti jsou červené cibule výborné, když jsou konzumovány syrové a díky své barvě pěkně vyzdvihnout pokrm. Vyzkoušejte je nakrájené na hamburger, v kombinaci se salátem, nakládané do octa...

onion


Perlové cibulky

Malé a sladké, tyto rozkošné cibulky jsou červené žluté nebo bílé. Vychutnejte si je celé - buď pečené, nakládané nebo dušené. Vhodné taky do martini!

onion

Jarní cibulky

Jinak také zelená cibulka. Vhodné do salátů A pozor, konzumujte včetně zelených natí!

onion

Šalotka

Tato menší cibule se světle fialovou dužinou bývá zbytečně podceňovaná. S lahodně štiplavou a česnekovou chutí je stejně vynikající jako její „velcí“ cibuloví příbuzní.

onion

Foto: Shutterstock