Magie

Cibule je zázrak sám

Afrodiziakum, zázračný pramen mládí, hádejte... je to obyčejná rostlina na šest písmen a určitě ji máte někde doma v ošatce. Je to cibule! 

cibule

Čím jsou nyní dny kratší, o to více mám chuť se probírat knihami, které jsem si nakoupila v létě. Některé mají těch let na kontě již více, přiznávám... Mezi mé oblíbené patří všelijaké bylinkářské spisy. Mnohokráte jsem se přesvědčila, že na spoustu neduhů a bolení stačí téměř vystrčit ruku z okna a na zahradě utrhnout tu kterou rostlinku. A poznávání v tomto směru mě s věkem baví čím dál víc.

Co však mě nedávno opravdu velice překvapilo, bylo zjištění o cibuli! Osobní seznámení s touto kořenovou zeleninou mě vážně ohromilo. Ve starém Egyptě byla cibule považována za posvátnou rostlinu, byla zasvěcena velké bohyni Isis. Později však považte, byla cibule  všude považována za prostředek, pro spokojený milostný život a zvýšenou potenci! Tato zelenina byla a je používána jako pročišťující a zároveň afrodiziakální prostředek. Ne, neumím si to představit :-), ale důkazy hovoří jasně. Hlízy charakteristické svým intenzivním zápachem platily především v době moru  za lék, který vystrnadí z těla všechny nemoci a zapudí zlé duchy. Podle Ursel Buhringové  Švýcarský farář a zapálený bylinkář Kunzle (1857-1945) popisuje drastické účinky cibule takto: Nasekané cibulky vytahují nemoci z těla ven tak energicky, že zcela zčernají a začnou hrozně zapáchat. Tehdy jsou v cibuli natažené škodlivé látky pocházející z nemoci. Zázračnou moc cibule prý způsobují éterické sirné oleje, které mají onu kouzelnou léčivou moc. Podle starých  léčitelských kronik dříve lidé věšeli lněné pytlíky s cibulí nad kolébky kojenců, aby od nich odehnali zlé démony. Cibulové hlízy se těší oblibě lidí na celém světě, a to obzvláště u starších generací  jelikož působí jako preventivní prostředek při změnách cévního systému podmíněných stářím. Mnohde lidé používají cibuli spolu s blízce příbuzným česnekem jako skutečný pramen mládí. Cibule nepůsobí hojivě jen zevnitř ale i z venčí svou léčivou moc rozvíjí i při zevní aplikaci, neboť je vědecky dokázáno, že cibulová šťáva podporuje hojení ran, ničí choroboplodné zárodky, mírní záněty a přispívá k ustoupení otoků (mám vyzkoušeno sama na sobě - téměř neskutečně rychle působí třeba při bolestivých hemeroidech). 

Cibule je zkrátka zázrak sám. Věhlasní léčitelé a bylinkáři ve svých mnohých knihách z cibule nabízejí:

  • Čaj posilující obranyschopnost
  • Cibulový sirup
  • Cibulové víno
  • Obklady z čerstvé cibule
  • Cibulové pytlíky pro inhalaci
  • Cibulové ponožky 
  • Obklady při zánětu středního ucha
  • Cibulový salát
  • a všelijaké další cibulové léčebné kúry.

Podle známého bylinkáře Pavla Váňi je pravdou, že na rostoucím kořenu cibule bylo zjištěno elektromagnetické záření, které usměrňuje dělení buněk. Bylo proto nazváno mitogentickým zářením, které mimo dělení buněk tkání rostlinných a zvířecích má také vliv na tkáně se zhoubným nádorovým onemocněním. Proto je podle něj dobré podstoupit dvakrát do roka cibulovou pročišťovací kůru. 

V čase pomalu nastupující zimy úžasné vlastnosti této zatím ještě levné zeleniny můžeme ocenit nejvíce. Já sama cibuli jako léčebný prostředek užívám, i když je pravdou, že spíše zevně. Bohužel si tato rostlina nerozumí s mým trávicím traktem :-( a po jejím požití mívám velké potíže. Stejně tak i s česnekem, který je stejně jako cibule téměř všelék. Znamená to zřejmě, že tento pramen mládí je asi pro mě zapovězený - ach jo...

   
01.12.2014 - Magie - autor: Klaudie Lišková

Komentáře:

  1. avatar
    [27] kosík [*]

    Cibule je u nás velká spotřeba Sml22. Nejraději mám bramborovou kaši nebo chlupáče s osmaženou cibulkou a tvarohovou pomazánku s cibulí Sml22.

    superkarma: 0 01.12.2014, 21:47:39
  2. avatar
    [26] Suzanne [*]

    gerda — #25Sml79Sml30

    superkarma: 1 01.12.2014, 19:28:29
  3. avatar
    [25] gerda [*]

    Suzanne — #24pcheSml24

    1. na komentář reaguje Suzanne — #26
    superkarma: 0 01.12.2014, 18:56:50
  4. avatar
    [24] Suzanne [*]

    gerda — #21 Aha, tak bůček dělám se solí a kmínem. Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #25
    superkarma: 0 01.12.2014, 18:27:27
  5. avatar
    [23] gerda [*]

    Trefa — #18no jéje - kolik masa, tolik cibuleSml58

    superkarma: 0 01.12.2014, 18:19:07
  6. avatar
    [22] gerda [*]

    Petruš9 — #17To si teda dost dobře nepředstavímSml80. Malinký lis na česnek a velká cibule, to musí štípat oči jako čert.Sml15 Když krájím, tak co nejrychleji a velmi ostrým nožem.

    superkarma: 0 01.12.2014, 18:18:41
  7. avatar
    [21] gerda [*]

    Suzanne — #20NevěřímSml23. Bůček pečený na zelenině nemůže být ten pravýSml26

    1. na komentář reaguje Suzanne — #24
    superkarma: 0 01.12.2014, 18:17:24
  8. avatar
    [20] Suzanne [*]

    gerda — #16 Učinila jsem tak mnohokrát Sml22 Stačí přidat koření, zeleninu. A nebo třeba jen tak, se solí. Chuť masa jako taková je fantastická. Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 1 01.12.2014, 17:59:37
  9. [19] jureckova [*]

    cibule je u nás v kurzu Sml67 máme velkou spotřebu Sml22 momentálně na sirup pro děti na odhlenění Sml79 nakrájenou cibuli prosypat cukrem, příp. medem, nechat odstát, a pakš´távičku dávat dětem Sml58 to byste nevěřily, jak na to dobrovolně otvírají tlamičky Sml52

    superkarma: 0 01.12.2014, 17:47:34
  10. [18] Trefa [*]

    Trefa:Já používám hodně cibuli,guláš bez hodně cibule neni pravy guláš.

    1. na komentář reaguje gerda — #23
    superkarma: 0 01.12.2014, 17:39:44
  11. [17] Petruš9 [*]

    též nějka nedávám čerstvou cibuli ale jinak pod maso a i česnek nesmějí chybět, jinak do bramboráku cibuli s česnekem mačkam přes lis na česnek- takže mám cibuli hezky bez kousků

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 0 01.12.2014, 17:01:42
  12. avatar
    [16] gerda [*]

    Suzanne — #14zkus upéct maso bez cibule a česnekuSml58

    1. na komentář reaguje Suzanne — #20
    superkarma: 0 01.12.2014, 13:55:40
  13. avatar
    [15] kaba [*]

    čerstvou cibuli nemůžu, kvůli žlučníku, ale ve vaření přidávám všude. Saláty jako rajčatový nebo pomazánky, tak si ji spařím, aby nebyla tak agresivní Sml16

    superkarma: 0 01.12.2014, 13:37:57
  14. avatar
    [14] Suzanne [*]

    Když cibuli nemám, vařím bez ní, vůbec mi to nepřijde. Jeden čas jsem ji nekupovala vůbec. Ale můj muž ji zbožňuje snad i do bábovky, takže teď už pár let cibuli využívám hojně. A můžu ji v jakékoli formě Sml22

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 0 01.12.2014, 12:53:59
  15. avatar
    [13] řinka [*]

    Ještě tu chybí komentář M.K.ta taky vařila bez cibuleSml57

    superkarma: 0 01.12.2014, 11:11:19
  16. [12] slávenka [*]

    gerda — #1 Májík — #9 jsem na tom úplně stejně, bez cibule není vaření, to samé platí i o česneku..

    superkarma: 0 01.12.2014, 11:11:08
  17. avatar
    [11] gerda [*]

    Májík — #9 Léthé — #10nejlepší jsou prostinká, lidová jídla. Tím se žaludek nepokazí. A když je navíc i ten chleba domácíSml26

    superkarma: 0 01.12.2014, 11:01:45
  18. avatar
    [10] Léthé [*]

    Tak vždy, když jsme se s kamarádkou vracely z nějaké delší cesty, kde jsme byly na all inclusive, obě jsme se těšily doma na chleba se sádlem a cibulíSml22.

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    superkarma: 0 01.12.2014, 10:34:48
  19. avatar
    [9] Májík [*]

    gerda — #1 jsem na tom stejně jako ty, kdyby to šlo, tak cibuli strčím i do sladkých jídel Sml30 a podobně to mám s česnekem

    1. na komentář reaguje gerda — #11
    2. na komentář reaguje slávenka — #12
    superkarma: 0 01.12.2014, 09:53:06
  20. avatar
    [8] gerda [*]

    kantor10 — #7hm, podivné vařeníSml14Sml30 Ale je fakt, že teď vařím rajskou polévku a budou tvarohové kynuté knedlíky se švestkama a mákem - tam cibule netřeba.

    superkarma: 0 01.12.2014, 09:47:19
  21. [7] kantor10 [*]

    gerda — #4Vaříte stejně jen vynecháte cibuli.My ji taky skoro do ničeho nedáváme.Pro mě bohužel.Jíme jen v syrovém stavu.Osmaženou by kromě mě u nás nikdo nejedl

    1. na komentář reaguje gerda — #8
    superkarma: 0 01.12.2014, 09:07:24
  22. [6] prababka [*]

    Pro cibulomilce recept na imunitu z mejlíkové pošty : Vždy čerstvou oloupanou cibuli větší nebo střední překrojíme a zalijeme vřelou vodou , stačí běžný hrnek asi 2,5 dl.Cibuli vyjmeme a vlažný výluh popíjíme malými doušky.

    superkarma: 0 01.12.2014, 07:59:36
  23. [5] DCOlga [*]

    Zázrak nezázrak, CIBULI NESNÁŠÍM, NEJRADŠI BYCH VAŘILA BEZ NÍ.

    superkarma: 0 01.12.2014, 07:33:00
  24. avatar
    [4] gerda [*]

    hapehape — #3a čím se živíš? To jíš amarouny?Sml52 Skoro v každém teplém slaném jídle totiž cibule jeSml57

    1. na komentář reaguje kantor10 — #7
    superkarma: 0 01.12.2014, 07:26:26
  25. [3] hapehape [*]

    cibuli vůbec nejím, používám jen vyjimečně pro ostatní

    1. na komentář reaguje gerda — #4
    superkarma: 2 01.12.2014, 07:21:03
  26. [2] Breberka456 [*]

    Cibuli miluji, ve všech jídlech kde to lze.Třeba takové nové brambory s cibulkou..... Zlepší chuť každého pokrmu, z dětství si pamatuji cibuli s medem na kašel.

    Zajímavé, obklady z cibule....snad je nebudeme potřebovat, ale jako afrodiziakum ? To nevím, syrová je celkem smrdutá, zvlášť pokud by jí dotyční měli jíst před aktem lásky Sml52.

    Ale kdo ví Sml80 možná na tom něco je

    superkarma: 0 01.12.2014, 07:15:11
  27. avatar
    [1] gerda [*]

    Asi budeme hodně zdraví, protože krom sladkých jídel dávám cibuli snad do všech. Je pravda, že syrová je poněkud nadýmající, ale to spraví spaření nebo orestování.

    1. na komentář reaguje Májík — #9
    2. na komentář reaguje slávenka — #12
    superkarma: 0 01.12.2014, 05:57:51

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme