ciabatta

K výborně připravenému grilovanému masu, zelenině i sýrům, je více než nutná i výborná příloha. V obchodě si můžete koupit chléb, rohlíky i chutné bagety. Jenže domácímu pečivu se nic nevyrovná.

S oblibou doma peču kváskový chléb, domácí houstičky, ale i francouzské bagety nebo třeba focacciu. Příprava tohoto pečiva je většinou velice snadná a za tu skvělou chuť určitě stojí. Do dnešní ciabatty můžete dát nejen sušená rajčata a olivy, ale dochutit můžete i různými bylinkami nebo sýrem.

Suroviny

  • 175 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/5 kostky droždí 
  • 4 sušená rajčata
  • 6 oliv
  • 6-8 lístků bazalky

Něco navíc

  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • sýr Cottage
  • sůl, pepř

ciabatta

Postup

Připravíme si suroviny a jdeme na to! :-)
Do hrníčku nalijeme trochu vody (z odměřených 175 ml), cukr, rozdrobené droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít. Když kvásek vzejde, přidáme ho do mísy, kde máme mouku, sůl, přilijeme olivový olej. Důkladně vypracujeme na hladké, pružné a nelepivé těsto.

Přikryjeme těsto čistou utěrkou a necháme 20 minut kynout. Já dávám mísu s těstem do trouby vyhřátou na 40 stupňů.
Po dvaceti minutách přidáme nadrobno nasekaná rajčata, olivy a oblíbené bylinky. Zapracujeme do těsta a necháme ještě 20 minut kynout.

Na závěr těsto zpracujeme do tvaru bagetek, na vrchu je můžeme příčně naříznout. Necháme ještě minimálně 20 minut dokynout na plechu s pečícím papírem. Poté pečeme 20 minut na 200 stupňů..

Tip na servírování:

Do olivového oleje vymačkáme česnek, přidáme ocet, sůl, pepř, promícháme a připravenou směsí pomažeme plátky ciabatty, kterou ještě doplníme sýrem cottage a lístkem bazalky.

Za skvělou inspiraci děkuji Pepovi Drábkovi a jeho Fotokuchařce.

Další chutné pečivo ke grilování

jogurtový chléb

housky se lněným semínkem

bagety

Zdroj fotografií: Josef Drábek a Alena Kolaříková

Reklama