Vaření

Ciabatta - skvělé pečivo ke grilování

ciabatta

K výborně připravenému grilovanému masu, zelenině i sýrům, je více než nutná i výborná příloha. V obchodě si můžete koupit chléb, rohlíky i chutné bagety. Jenže domácímu pečivu se nic nevyrovná.

S oblibou doma peču kváskový chléb, domácí houstičky, ale i francouzské bagety nebo třeba focacciu. Příprava tohoto pečiva je většinou velice snadná a za tu skvělou chuť určitě stojí. Do dnešní ciabatty můžete dát nejen sušená rajčata a olivy, ale dochutit můžete i různými bylinkami nebo sýrem.

Suroviny

  • 175 ml vlažné vody
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 250g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky cukru
  • 1/5 kostky droždí 
  • 4 sušená rajčata
  • 6 oliv
  • 6-8 lístků bazalky

Něco navíc

  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 lžíce balzamikového octa
  • 2 stroužky česneku
  • sýr Cottage
  • sůl, pepř

ciabatta

Postup

Připravíme si suroviny a jdeme na to! :-)
Do hrníčku nalijeme trochu vody (z odměřených 175 ml), cukr, rozdrobené droždí, zamícháme a necháme na teplém místě vzejít. Když kvásek vzejde, přidáme ho do mísy, kde máme mouku, sůl, přilijeme olivový olej. Důkladně vypracujeme na hladké, pružné a nelepivé těsto.

Přikryjeme těsto čistou utěrkou a necháme 20 minut kynout. Já dávám mísu s těstem do trouby vyhřátou na 40 stupňů.
Po dvaceti minutách přidáme nadrobno nasekaná rajčata, olivy a oblíbené bylinky. Zapracujeme do těsta a necháme ještě 20 minut kynout.

Na závěr těsto zpracujeme do tvaru bagetek, na vrchu je můžeme příčně naříznout. Necháme ještě minimálně 20 minut dokynout na plechu s pečícím papírem. Poté pečeme 20 minut na 200 stupňů..

Tip na servírování:

Do olivového oleje vymačkáme česnek, přidáme ocet, sůl, pepř, promícháme a připravenou směsí pomažeme plátky ciabatty, kterou ještě doplníme sýrem cottage a lístkem bazalky.

Za skvělou inspiraci děkuji Pepovi Drábkovi a jeho Fotokuchařce.

Další chutné pečivo ke grilování

jogurtový chléb

housky se lněným semínkem

bagety

Zdroj fotografií: Josef Drábek a Alena Kolaříková

   
22.07.2016 - Slané pečení - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [7] gerda [*]

    Mnó, to vypadá velice vábně! ZkusímSml16

    superkarma: 0 23.07.2016, 09:45:09
  2. avatar
    [6] elly [*]

    Kadla — #2je to recept kamarada Pepy a fotky jsou jeho :-)

    superkarma: 0 22.07.2016, 21:57:18
  3. [5] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 22.07.2016, 20:59:08
  4. [4] Paradajka [*]

    Určitě vyzkouším. :-) Recept na focacciu by nebyl?Sml16

    superkarma: 0 22.07.2016, 17:50:45
  5. avatar
    [3] chanahd [*]

    Vypadá to nádherně a chutně. Hned bych ochutnala.

    superkarma: 0 22.07.2016, 17:35:50
  6. avatar
    [2] Kadla [*]

    To vypadá výborně. Elly, ta fotka ciabatty v košíčku se zeleným ubrouskem je tvůj výrobek nebo je to jen ilustrační?

    1. na komentář reaguje elly — #6
    superkarma: 0 22.07.2016, 09:57:06
  7. [1] bobani [*]

    vypadá to nádherně

    superkarma: 0 22.07.2016, 09:11:14

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme