Zdraví

Chutná? Mohou za to bakterie


Naše požitky z dobrého jídla by bez nich byly o mnoho chudší. Jejich uměním je takzvaný retroaromatický efekt. Zajímá vás, kdo nám pomáhá vychutnat si lahodné, ale i méně lahodné chutě? Jsou to bakterie!

Zdaleka ne všechny složky jídla by naše chuťové buňky zaregistrovaly, nebýt anaerobních bakterií, které bydlí v naší ústní dutině.
Podle vědců jsou tyto bakterie odpovědné za retroaromantický efekt, který způsobí doznívání chuti jídla po té, co projde ústní dutinou.

Jejich úkolem je proměnit ty složky potravy, které jsou bez chuti, v aromatické sloučeniny zvané thioly.
Podle výzkumníků ústa s těmito bakteriemi dohromady fungují jako jakýsi hlavní reaktor, který dodává vnímání chutí novou, zpětnou  dimenzi.  

Čili bakterie „hubní“ nehubit! :-))

   
21.01.2009 - Zdraví - autor: Michaela Kudláčková

Komentáře:

  1. [4] Božena a Jakub [*]

    Míšo,zajímavé...zrovna si vychutnávám pozdní oběd...

    superkarma: 0 21.01.2009, 14:09:57
  2. avatar
    [3] Zluta [*]

    superkarma: 0 21.01.2009, 12:40:33
  3. avatar
    [2] Petrushe [*]

    A nejlepší je, když na vás někdo to svoje retroaroma zblízka dýchne

    superkarma: 0 21.01.2009, 12:25:37
  4. avatar
    [1] kuty [*]

    ode dneška mám ráda mé"hubní"bakterie

    superkarma: 0 21.01.2009, 11:25:13

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme