PAŘÍŽ - Tradice oslavovat příchod Nového roku s lahví šumivého vína v ruce je prastarého data. Zrodila se v dobách třicetileté války, kdy lidé věřili, že bouchání zátek při otvírání šampaňského zažene od jejich prahu nejen zlé duchy, ale také nepřátele.

Teprve nyní však vědci přišli na to, že chuť perlivého moku je přímo závislá na velikosti a množství bublinek, které z něho stoupají.
Badatelé z Université de Reims Champange-Ardenne zjistili, že řetězce bublinek stoupající ze dna láhve mají schopnost vázat na sebe molekuly látek, které vínu propůjčují chuť a vůni.
"Čím jsou tyto bublinky menší a četnější, tím intenzivnější je aroma," uvádějí na stránkách odborného časopisu Journal of Agricultural and Food Chemistry."

"Na kvalitu nápoje však nemá v žádném případě vliv množství oxidu uhličitého, který obsahuje," zdůrazňují, i když právě z nich bublinky sestávají.

"Současně však také obsahují rozpuštěné soli, cukry a minerály, které dávají jednotlivým druhům šumivého vína jejich nezaměnitelnou chuť, přestože obsah oxidu uhličitého je u všech značek zhruba stejný," vysvětlili badatelé.

Závěry, k nimž dospěli, chtějí francouzští vědci, kteří úzce spolupracují s vinnými sklepy Möet & Chardone, využít k přípravě šumivého vína s co možná nejmenšími bublinkami. Jak uvedl vedoucí výzkumného týmu Gérald Liger-Belair, pracují na počítačovém programu, který by umožnil tvorbu optimálních bublinek ve "zrajících" lahvích sektu.   

       
Reklama