Příliš tučná strava v těhotenství může vést k tomu, že váš potomek bude stejné jídlo vyžadovat i v dospělosti.

Zjistili to američtí vědci, kteří zkoumali vliv tučné potravy u březích krys na chování jejich mláďat.

Během laboratorních testů sledovali dvě skupiny krys, z nichž v jedné získávaly 50 % kalorií z rostlinných tuků a v druhé to bylo jen 20 %.

Když se jim narodila mláďata, byli potomci samic s tučnou stravou tlustší a vyhledávali tučnější potravu než mladé krysy z druhé skupiny.

Touha po tučném může mít podle expertů svůj původ v mozku.
Mozek „tučných“ krys měl zvětšenou oblast pro příjem potravy, což je podle odborníků důsledkem zvýšené hladiny triglyceridů.

„Zjistili jsme, že pokud je plod v děloze vystaven působení tučné stravy, vytváří si v mozku neurony, které později vyvolávají chuť na tučné jídlo a během života nemizí,“ vysvětluje doktorka Sarah Leibowitzová z Rockefelerovy univerzity v New Yorku. Týmovou studii zveřejnil časopis Journal of Neuroscience.

Reklama