chřestová krémová polévka

Chřestová sezona je v plném proudu. Až do konce července můžete koupit výborné výhonky chutné a zdravé rostliny. Pokud chcete opravdu kvalitní, čerstvý chřest, vybírejte si ten český. Čerstvý chřest je chuťově o hodně lepší, než dovážený, často starý, povadlý, dřevnatý.

Hlavičky čerstvého chřestu jsou pevné, ne rozvinuté a lesklé. Pokud ohnete stonek, praskne, nesmí být pružný. Při naříznutí musí vytékat bílá míza.

Kdo má chuť vyzkoušet poctivý, český a čerstvý chřest, může už tuto sobotu přijít na Kubánské náměstí v Praze. Od osmi hodin ráno zde budou probíhat Slavnosti českého chřestu. Můžete nakoupit chřest za zvýhodněné ceny a ochutnat speciality, které pro vás připraví špičkoví kuchaři.

Naposledy jsme si doma z chřestu připravili velice jednoduchou krémovou polévku.

Suroviny

svazek bílého chřestu
sůl a bílý pepř
kousek vychlazeného másla
trocha smetany
kousek cukety

Postup

Ze všeho nejdříve očistíme chřest tak, že ho oloupeme škrabkou na zeleninu. Odkrojíme dřevnaté konce, který vyhodíme a hlavičky, které dáme stranou. Zbytek stonku nakrájíme na kousky.
Chřest dáme do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Osolíme, ochutíme pepřem a vaříme doměkka, asi dvacet minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.

Zjemníme trochou smetany. Odstavíme z plotny a do krému, pro zahuštění, zamícháme pár kousků vychlazeného másla.

Nakonec polévku dozdobíme. Na malém kousku másla, na pánvičce lehce osmahneme na maličké kousky nakrájený kousek cukety a chřestové hlavičky.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama