Vaření

Chřestový krém

chřestová krémová polévka

Chřestová sezona je v plném proudu. Až do konce července můžete koupit výborné výhonky chutné a zdravé rostliny. Pokud chcete opravdu kvalitní, čerstvý chřest, vybírejte si ten český. Čerstvý chřest je chuťově o hodně lepší, než dovážený, často starý, povadlý, dřevnatý.

Hlavičky čerstvého chřestu jsou pevné, ne rozvinuté a lesklé. Pokud ohnete stonek, praskne, nesmí být pružný. Při naříznutí musí vytékat bílá míza.

Kdo má chuť vyzkoušet poctivý, český a čerstvý chřest, může už tuto sobotu přijít na Kubánské náměstí v Praze. Od osmi hodin ráno zde budou probíhat Slavnosti českého chřestu. Můžete nakoupit chřest za zvýhodněné ceny a ochutnat speciality, které pro vás připraví špičkoví kuchaři.

Naposledy jsme si doma z chřestu připravili velice jednoduchou krémovou polévku.

Suroviny

svazek bílého chřestu
sůl a bílý pepř
kousek vychlazeného másla
trocha smetany
kousek cukety

Postup

Ze všeho nejdříve očistíme chřest tak, že ho oloupeme škrabkou na zeleninu. Odkrojíme dřevnaté konce, který vyhodíme a hlavičky, které dáme stranou. Zbytek stonku nakrájíme na kousky.
Chřest dáme do hrnce a zalijeme vodou nebo vývarem. Osolíme, ochutíme pepřem a vaříme doměkka, asi dvacet minut. Poté rozmixujeme tyčovým mixérem.

Zjemníme trochou smetany. Odstavíme z plotny a do krému, pro zahuštění, zamícháme pár kousků vychlazeného másla.

Nakonec polévku dozdobíme. Na malém kousku másla, na pánvičce lehce osmahneme na maličké kousky nakrájený kousek cukety a chřestové hlavičky.

Dobrou chuť přeje elly.

   
22.05.2013 - Předkrmy - autor: elly

Komentáře:

  1. [30] simaj [*]

    Tak chřestovou jsme ještě neměli, vyzkoušíme, určitě bude dobrá.

    superkarma: 0 28.07.2013, 18:26:10
  2. [29] V19 [*]

    zajtra varím polievočkuSml22

    superkarma: 0 25.05.2013, 20:06:54
  3. avatar
    [28] Myškomedvídek [*]

    škoda jí mixovat

    superkarma: 0 24.05.2013, 16:59:30
  4. avatar
    [27] Jindriska8 [*]

    Nikdy jsem nezkoušela,ale krémové polávky máme rádi.

    superkarma: 0 22.05.2013, 20:20:34
  5. avatar
    [26] LudPa [*]

    taky bych nemixovala

    superkarma: 0 22.05.2013, 19:56:36
  6. avatar
    [25] tauferova monika [*]

    Nejraději mám chřest jen tak z pařáčku,poleju si ho rozpuštěným máslem a nebo dělám holandskou omáčku.Polívka může být taky fajn,ale já ho mám nejraději křupavý.

    superkarma: 0 22.05.2013, 19:16:33
  7. avatar
    [24] arminka [*]

    Trefa — #22 já také ne a asi ani nebudu Sml16

    superkarma: 0 22.05.2013, 19:09:44
  8. avatar
    [23] daska59 [*]

    To by se mi ten chřest pěkně prodražil, kdybych pro něj jela do Prahy ...

    superkarma: 0 22.05.2013, 17:14:10
  9. [22] Trefa [*]

    Trefa:jeste jsem ji nikdy nevarila.

    1. na komentář reaguje arminka — #24
    superkarma: 0 22.05.2013, 16:06:45
  10. [21] Danulka K. [*]

    Tak ten nevařím, já ho nemám ráda a rodina neví jak chutná.

    superkarma: 0 22.05.2013, 16:04:43
  11. avatar
    [20] bonda [*]

    Připadá mi škoda ho mixovat, kyž je na něm nejlepší to, že křupe

    superkarma: 0 22.05.2013, 14:19:48
  12. [19] V19 [*]

    presne takúto polievku sme dnes mali k obeduSml16

    superkarma: 0 22.05.2013, 13:18:37
  13. [18] doginka [*]

    Děláme jí podobně Sml58

    superkarma: 0 22.05.2013, 13:08:25
  14. avatar
    [17] ekleinovka [*]

    bude určitě vSml67ýborná

    superkarma: 0 22.05.2013, 12:34:04
  15. avatar
    [16] Hanula [*]

    Sml16chřest mám ráda, ale dělám ho málo - teď je sezona, tak něco vyzkouším...Sml22

    superkarma: 0 22.05.2013, 11:35:58
  16. [15] magic11 [*]

    krémové polévky máme rádi, možná ji vyzkouším

    superkarma: 0 22.05.2013, 11:12:19
  17. avatar
    [14] Makynka [*]

    To vypadá moc dobře, možná vyzkouším.

    superkarma: 0 22.05.2013, 11:05:44
  18. avatar
    [13] marde [*]

    To může být dobréSml22

    superkarma: 0 22.05.2013, 10:54:59
  19. avatar
    [12] terezalah [*]

    chřest - mňamina :)

    superkarma: 0 22.05.2013, 10:46:57
  20. avatar
    [11] gerda [*]

    tuto polévku nám jako první jídlo podali v Itálii a byla skvělá. Proto si na ni moc netroufám, abych nebyla svou úpravou příliš zklamaná. Na pokusy se mi zdá chřest docela drahý.

    superkarma: 0 22.05.2013, 10:30:32
  21. avatar
    [10] elly [*]

    DCOlga — #6 to může být klidně kvalitou chřestu. Starý a špatně skladovaný chřest nechutná dobře Sml23

    superkarma: 0 22.05.2013, 09:39:00
  22. avatar
    [9] margot [*]

    Radek Kříž — #7 to je pěkný příspěvekSml59

    superkarma: 0 22.05.2013, 08:59:52
  23. avatar
    [8] saruz [*]

    A jde se nakupovat a vařit. Sml22

    superkarma: 0 22.05.2013, 08:55:24
  24. avatar
    [7] Radek Kříž [*]

    Tuhle polévku dělám velmi podobně a je úžasná...

    1. na komentář reaguje margot — #9
    superkarma: 0 22.05.2013, 08:30:38
  25. [6] DCOlga [*]

    Chřest jsem jedla jednou v Německu a vůbec mi nechutnal.

    1. na komentář reaguje elly — #10
    superkarma: 0 22.05.2013, 08:16:01
  26. avatar
    [5] dajrin [*]

    holčice — #3 Taky jsem ho ještě nikdy nejedla... Sml58

    superkarma: 0 22.05.2013, 07:20:53
  27. avatar
    [4] blesksoft [*]

    mně chřest nechutná, ale rodiče ho milují

    superkarma: 0 22.05.2013, 06:55:32
  28. [3] holčice [*]

    Chřest jsem ještě nikdy neměla. možná bych ho mohla zkusit

    1. na komentář reaguje dajrin — #5
    superkarma: 0 22.05.2013, 06:41:28
  29. avatar
    [2] Claire [*]

    Jelikož cuketu mám ráda a recept je jednoduchý, dám se do vaření, nejprve ovšem nakoupím ingredience

    superkarma: 0 22.05.2013, 06:33:09
  30. avatar
    [1] kosík [*]

    Chřest jsem koupila zatím jen 2x a vařila ho jako přílohu, polévku ještě ne, tak určitě vyzkouším, ale moc často ho v obchodech nevidím Sml23

    superkarma: 0 22.05.2013, 01:01:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme