Vaření

Chřestová sezóna začíná – Tesco nabídne prvotřídní český chřest od českého dodavatele

Chřest, ať už bílý nebo zelený, je po staletí uznávanou lahůdkou. Jeho jemná a delikátní chuť, stejně jako široké možnosti využití a relativně snadná příprava, láká stále více gurmánů. Český chřest je navíc nejen u nás, ale i ve světě známý svou prvotřídní kvalitou. O mezinárodním věhlasu „bílého zlata“ přitom ví málokdo. Značka Český chřest vznikla, aby chřestu jeho dřívější slávu opět navrátila. Společnost Tesco jej ve svých obchodech nabídne už od 1. května.

Pečenmp;rcaron;est s holandskou omᦡmp;ccaron;kou

Češi chřest dodávali již na císařský dvůr, jeho proslulost byla však utlumena za socialismu, kdy byl považován za buržoazní pochutinu a jako takový neměl na jídelníčku místo. Tradici pěstování chřestu u nás pak v 90. letech vzkřísili (paradoxně) Holanďané. Bohužel se však kvalitní český chřest stále ve velkém exportoval a k nám se naopak dostávala zahraniční a méně kvalitní produkce.

„Tradičními milovníky chřestu jsou Němci, Rakušané a Holanďané, ti logicky patří také mezi největší světové konzumenty. Co se odrůd týče, u zákazníků zaznamenáváme ještě pořád výraznější zájem o chřest bílý než o jeho zelenou variantu, a to zhruba v poměru 5:1,“ říká Adrian Andrejkovič, nákupčí zeleniny společnosti Tesco a dodává: „V tuzemsku aktuálně kvalitní český chřest zažívá doslova renesanci – jeho podíl na tuzemském trhu se neustále zvyšuje. Těší nás, že našim zákazníkům budeme moci v obchodech Tesco nabídnout obě varianty českého chřestu od českého dodavatele, a to už od začátku měsíce května.“

Pečený chřest s holandskou omáčkou

SUROVINY

  • chřest
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 3 žloutky
  • šťáva z půlky citronu
  • hrubozrnná mořská sůl
  • pepř

POSTUP

35 minut / jednoduchá příprava / 3 porce / do 50 Kč

  • Chřest rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. V misce smícháme lžíci přepuštěného másla se solí a pepřem a touto směsí chřest potřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 10 minut.
  • Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Nad párou ušleháme žloutky. Vznikne nám nadýchaná pěna, do které pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme hladký krém. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.
  • Takto připravenou omáčkou přelijeme pečený chřest a můžeme podávat.

Další recepty a informace najdete na www.tescorecepty.cz a na www.tescocr.cz

   
18.04.2016 - Vaření - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. avatar
    [7] AmeA [*]

    Nejedla jsem ještě a ani mne to neláká Sml23

    superkarma: 0 18.04.2016, 22:25:40
  2. avatar
    [6] 135evik [*]

    VyzkoušímSml59

    superkarma: 0 18.04.2016, 15:19:32
  3. [5] V19 [*]

    dnes som kúpila špargľu, zajtra si pochutíme Sml59

    superkarma: 0 18.04.2016, 15:06:52
  4. [4] K.tosovska [*]

    Sml59

    superkarma: 0 18.04.2016, 12:10:10
  5. [3] bobani [*]

    udělám

    superkarma: 0 18.04.2016, 09:36:20
  6. [2] Andreadornova [*]

    Mňam asi si uděláme chřest k obědu s nějakou flákotou Sml30

    superkarma: 0 18.04.2016, 08:48:24
  7. avatar
    [1] denkas [*]

    Už se mi na zahradě klube.Sml80

    superkarma: 0 18.04.2016, 08:20:20

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa na téma osteoporóza
Anketa na téma: Zubní zdraví

Náš tip

Doporučujeme