Deset důvodů, proč jíst chřest

  • Snižuje hladinu cholesterolu, upravuje krevní tlak a zlepšuje látkovou výměnu.
  • Fytochemikálie, které tato zelenina obsahuje, mají protizánětlivé účinky, pomáhají ulevit od artritidy a revmatismu.
  • Chřest působí jako diuretikum, tedy odvodňuje. Tělo očistí, působí preventivně a pomáhá při infekcích močových cest.
  • Chřest je zdrojem vitaminu E, který posiluje váš imunitní systém.
  • Udržuje zdravé cévy a silné srdce, stimuluje krvetvorbu.
  • Označuje se za přírodní afrodiziakum, stimuluje estrogen u žen a testosteron u mužů.
  • Bojuje s nadýmáním a podporuje trávení.
  • Chřest je výborným zdrojem kyseliny listové, kterou by měly z potravy přijímat těhotné a ženy, které plánují otěhotnět.
  • Díky vysokému obsahu vody zabraňuje jejímu zadržování v těle a omezuje tvorbu křečových žil.
  • Minerály v chřestové šťávě z něj dělají důležitou potravinu pro diabetiky.

Chřest obalený ve strouhance a parmezánu

Ingredience

  • 500 gramů chřest
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálky strouhanky
  • 1/4 šálku nastrouhaného parmazánu
  • 1 šálku polohrubé mouky
  • olej
  • pečící papír

Postup přípravy

1. Troubu předehřejeme na 190°C. Plech vyložíme pečicím papírem a rozetřeme na něj pár kapek oleje. Rovnoměrně vysypeme strouhankou a dáme péct na 5 minut nebo dozlatova. Vyjmeme, necháme vychladnout a teplotu v troubě zvýšíme na 220°C.

2. Do vychlazené strouhanky přimícháme parmazán a směs rovnoměrně rozetřeme po plechu. Vejce rozšleháme v nádobě, do které se vejde celý chřest, do další dostatečně dlouhé nádoby nasypeme mouku. Chřest očistíme a omyjeme.

3. Chřest namáčíme do vajec, mouky, opět do vajec a nakonec ji obalujeme ve směsi strouhanky a sýra. Obalený chřest ukládáme na plech tak, aby se jednotlivé stonky nedotýkaly.

4. Při teplotě 220 °C pečeme 10 - 12 minut dokřupava. Podáváme s oblíbeným dipem.

5. Nádoba na obalování chřestu, dostatečně dlouhá, aby se vešel Plech na pečení.

Zapečený chřest s parmskou šunkou

Ingredience

  • 1 svazek chřestu
  • 100 g parmské šunky
  • 200 ml smetany na vaření
  • 1 vajíčko
  • 50 ml bílého vína
  • 100 g parmazánu
  • olivový olej
  • citronová šťáva
  • sůl
  • pepř

Postup přípravy

1. Chřest opláchneme a odstraníme tuhé dřevnaté stonky. Pokud je chřest starší, je nutné ho oškrábat.

2. Chřest dáme vařit do vroucí vody na 3 minuty. Jakmile jej uvaření, opláchneme ho studenou vodou a necháme ho okapat.

3. Chřest pokapeme citronovou šťávou a po třech výhoncích jej zabalíme do parmské šunky a naskládáme do zapékací misky.

4. Smetanu smícháme s vajíčkem, ochutíme ji solí, pepřem a nalijeme do zapékací misky. Vše posypeme strouhaným parmazánem a podlijeme vínem. Dáme péct do předehřáté trouby na 200 °C asi na 20 minut.

5. Chřest podáváme se smetanovou omáčkou.

Pečený chřest s holandskou omáčkou

Ingredience

  • chřest
  • 3 lžíce přepuštěného másla
  • 3 žloutky
  • šťáva z půlky citronu
  • hrubozrnná mořská sůl
  • pepř

Postup přípravy

1. Chřest rozprostřeme na plech vyložený pečícím papírem. V misce smícháme lžíci přepuštěného másla se solí a pepřem a touto směsí chřest potřeme. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 stupňů cca 10 minut.

2. Mezitím si připravíme holandskou omáčku. Nad párou ušleháme žloutky. Vznikne nám nadýchaná pěna, do které pomalu zašleháváme přepuštěné máslo, až získáme hladký krém. Ochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou.

3. Takto připravenou omáčkou přelijeme pečený chřest a můžeme podávat.
 

Reklama