chřestová polévka

Suroviny

balíček bílého chřestu
sůl a bílý pepř
kousek citronu
lžička cukru
200 ml smetany
kousek másla
trocha hladké mouky
den starý rohlík

Postup

Chřest oloupeme škrabkou na brambory až po hlavičku. Dáme do vysokého úzkého hrnce (nebo speciálního hrnce na chřest), tak aby byl chřest ponořený po hlavičky. Do vody přidáme sůl, plátek citronu a lžičku cukru. Vaříme asi 10 minut.
Chřest vyjmeme a odřízneme hlavičky. Ty můžeme použít vcelku do polévky nebo (a tak jsem to udělala já) třeba k masu nebo do chřestového koláče.
Zbytek chřestu rozmixujeme úplně dohladka s chřestovým vývarem. Dochutíme bílý pepřem.
V rendlíku rozpustíme máslo, můžeme (ale nemusíme) trochu zasypat hladkou moukou, aby byla polévka hustější, a přilijeme smetanu. Vmícháme do polévky.
Provaříme (s moukou trochu déle) a servírujeme posypané křupavými krutony z rohlíku.

Dobrou chuť přeje elly.

Reklama