Vaření

Chřestím vždycky na jaře

Konečně zase jaro! Konečně zase chřest! Sterilovanému chřestu jsem (zaplaťpánbůh) na chuť nepřišla, a tak se už tetelím slastí, jak se zase letos rozšoupnu. Stejnou obsesí trpí můj manžel, takže i když jsme si chřestění užili bohatě při vymýšlení receptů do kuchařky, už další rok Michal loudil znovu a znovu.

 

Poté, co jsem naletěla párkrát slevám (a až doma si všimla prošlého data upotřebitelnosti na obalu), poté, co jsem nakoupila pár svazků a doma zjistila, že mají všechny plesnivé konce, jsem si řekla dost a praktikuju trochu drsný, ale zato spolehlivý nákupní rituál. V prodejně vytáhnu jeden či dva stonky z balíčku, který je šikovně dělaný tak, aby nebyly vidět důležité spodní konce stonků. Pokud jsou stonky ok, balíček beru a přihodím i pár dalších (nejsem žádný troškař). Pokud je stonek plesnivý, tak balíček s klidným srdcem nechávám v prodejně. Měli by se totiž stydět takové zboží prodávat. Vybraný chřest jen s těžkým srdcem půjčím do rukou paní prodavačky a pak ho nesu nejlépe v náručí až domů, kde ho uložím do zavinovačky z navlhčené utěrky (hezky se vlhčí rozprašovačem na květinky) a dopřeju mu chládek v lednici.

 

A co mě vlastně tak na chřestu uchvátilo? Zajímavá a jemná chuť, měkoučká, ale i křupavá sousta a pochutnání bez výčitek. Chřest má totiž málo kalorií a ještě vás pročistí. Možná to někomu přijde nevhodné, ale podle mě to je třeba říct. Chřest jak čistí, tak z těla vyplavuje škodlivé látky, a když jste na malé straně, tak to pocítíte. On už se prý někdo lekl, že má otravu, tak to radši takto hezky ventiluju, aby nedošlo k nedorozumění.

 

Chřestík si dopřáváme jen tak s omáčkami (nejlépe odlehčenýma jogurtem), výborný je v krémové polívečce, salátku nebo poslední naší zálibou jsou špagety s chřestem a krémovým sýrem.

 

V době sezony, což je zhruba od dubna do konce června, je u nás k dostání chřest hlavně dovážený ze Slovenska. Najdete ho v chladicích pultech všech supermarketů. Málokdo však ví, že i v Čechách se pěstuje výborný chřest. Protože je opravdu kvalitní, vyváží se do zahraničí. Paradox, že? Bohužel Ivančické chřestové slavnosti jsou více pouťovou atrakcí než pravou slavností chřestu. Chřest se tu pěstoval, ale to už je dávno. Dnes tu chřest dostanete opět ten slovenský (jeho vyšší cenu omlouvá vyšší výběr sortimentu) a těch pár chřestových rychlovek ve stáncích nepobralo příliš na chuti a nápaditosti…

 

Chřest má rád vlhko (nesmí však plavat ve vodě), chlad a jemné zacházení. V lednici vám vydrží pár dnů, je dobré ho jíst co nejčerstvější. Stonky musí být pevné a při jemném ohybu praskají. Pokud jsou stonky ohebné, vrásčité a nahnědlé, je chřest už příliš unavený a starý. Chřest se rozděluje podle barvy, tloušťky stonků a jejich rovného růstu do různých tříd. Je to zelenina velmi náročná na pěstování. Bílý chřest roste celou dobu pod povrchem hlíny v tzv. hrobečcích, pokud se nechají vršky stonků kratší dobu na světle zfialoví. Pokud roste chřest s přístupem světla, vytvoří se chlorofyl a stonky jsou zelené.

 

Zelené stonky jsou podle mě jemnější a chutnější a mají další velkou výhodu – loupat se musí jen v dolní části (slupka je tam většinou světlá a nafialovělá). Bílý chřest (nebo ten s fialovými hlavičkami) je třeba důkladně oloupat po celé jejich délce (začněte hned pod hlavičkami). Pokud chřest neoloupete důkladně, budou vás trápit při jídle zbylá vlákna. Vařit chřest můžete ve vodě celý nebo pokrájený. Gurmáni přidávají máslo a cukr, ale podle mě to není třeba, pokud si chřest ochutíte následně. Ne aby někoho napadlo hlavičky (vypadají jako poupátka) odkrojit a vyhodit, ty jsou to nejlepší! Kromě vaření ve vodě je vynikající, když chřest připravíte v páře. Vysoké hrnce určené speciálně pro vaření chřestu se mi moc neosvědčily. Musíte použít větší množství vody a zředíte si tak jedinečný vývar, který je výborný do polévek. A jak dlouho vařit? Pět minut stačí, pokud chcete hodně měkký chřest, vařte 10 minut.

 

Ale dost teorie, jde se vařit. Ze své kuchařky "Což takhle dát si… chřest", která je k dostání na pultech knihkupectví nebo ji lze objednat na mém webu, jsem pro vás vybrala salátek Jahůdkové třeštidlo (překvapivé kombinace chřestu, špenátových lístků a jahod se nebojte, krásně to ladí a chutná to geniálně) a Ricottový samet (zapečený chřest v ricottovém krému).


Nezapomenutelné... 

Jahůdkové třeštidlo     
pro 4 osoby

příprava 15 min.

400 g oloupaného bílého chřestu (kupte jeden balíček)
300 g jahod

100 g lučiny

80 g mladých špenátových lístků

40 g parmezánu

4 lžíce javorového sirupu (nebo tekutého medu)

4 lžíce mléka

 

Chřest nakrájejte na kousky a povařte ve vodě se špetkou cukru 5 minut. Propláchněte ledovou vodou a sceďte.  
Na talíře rozložte oprané a osušené špenátové lístky, chřest a půlky jahod. 
Pokapejte krémem smíchaným z lučiny, javorového sirupu a mléka a posypte strouhaným parmezánem.
Tip: Nemáte-li mladý špenát, použijte natrhané salátové listy nebo polníček.

 

Gratinovaný...
Ricottový samet      

pro 4 osoby

příprava 15 min. + pečení 45 min.

800 g oloupaného bílého chřestu (kupte 2 balíčky)

500 g syrovátkového sýra ricotta

60 g másla

40 g hladké mouky

1 lžička strouhaného muškátového oříšku

sůl

 

Chřest nakrájejte na silná kolečka a uvařte 5 minut ve vodě. Vývar slijte a uschovejte.
Máslo zpěňte a osmažte na něm mouku dozlatova. Odstavte, zalijte 300 ml chřestového vývaru a rozmíchejte na kašičku. Vmíchejte ricottu, osolte a okořeňte muškátovým oříškem.
Na dno vymazané formy naskládejte kousky chřestu a přelijte je ricottovou směsí. Zapékejte asi 45 minut při teplotě 200 °C  (v horkovzdušné troubě při 180 °C ).


Lenka Požárová, fotky a recepty vybrány z kuchařky "Což takhle dát si… chřest"

www.zapalena-kucharka.cz

   
23.04.2008 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [20] saruz [*]

    chřest je lahůdka

    superkarma: 0 22.02.2013, 06:08:02
  2. [19] jithule [*]

    nemusím

    superkarma: 0 25.12.2012, 20:17:42
  3. avatar
    [18] ivory [*]

    femme — #15 přesně Sml16

    superkarma: 0 14.11.2012, 18:54:42
  4. avatar
    [17] hubajda [*]

    femme — #15 tak ja zas ne Sml23Sml23Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:57:11
  5. [16] orangutan [*]

    Sml68

    superkarma: 0 28.06.2009, 22:40:50
  6. avatar
    [15] femme [*]

    miluju chřest

    1. na komentář reaguje hubajda — #17
    2. na komentář reaguje ivory — #18
    superkarma: 0 23.04.2008, 11:49:27
  7. avatar
    [14] Meander [*]

    To se mi líbilo v Rakousku, chřest tam prodávali u silnice na každém kilometru. Přežrala jsem se ho tehdy strašně, ale pořád nemám dost.

    superkarma: 0 23.04.2008, 11:16:26
  8. avatar
    [13] Lwaxana [*]

    Já si asi raději zajdu 24 nebo 25 května do Ivančic na dny chřestu a koupím si už hotové jídlo z chřestu

    superkarma: 0 23.04.2008, 10:28:20
  9. [12] Pianistka [*]

    Podle toho jak z toho byla Bridget na plech asi ne

    superkarma: 0 23.04.2008, 10:19:56
  10. avatar
    [11] Midsummer [*]

    Pianistka: jasně. A ono to snad tak nemá být???

    superkarma: 0 23.04.2008, 10:17:12
  11. [10] Pianistka [*]

    Midsummer: ale to vařila Bridget Jonesová a svázala to modrým provázkem, ne ?

    superkarma: 0 23.04.2008, 10:01:45
  12. avatar
    [9] Midsummer [*]

    Sakriš: otazník, ta první věta je otázka!

    superkarma: 0 23.04.2008, 09:59:58
  13. avatar
    [8] Midsummer [*]

    Free: a děláš tu polívku správně. V televizi jsem viděla že má být jasně modrá

    superkarma: 0 23.04.2008, 09:59:12
  14. avatar
    [7] Kelly [*]

    "Kdo ochutnal chřest, ten si jej zamiloval" ...

    superkarma: 0 23.04.2008, 09:54:03
  15. [6] Pianistka [*]

    Free: to se dá taky přejíst když je to jen sezónní zboží ? Třeba jahod nebo třešní já se NIKDY nepřejím Bylo to složitý to pěstování ?

    superkarma: 0 23.04.2008, 09:43:47
  16. [5] free [*]

    Abych měla doma chřest začala sem si ho pěstovat. Dělala sem ho na všechyn způsoby, až se rodině zajedl. Časem sme zůstali jenom u polévky... teda krému. Toho se nikdy nepřejí.

    superkarma: 0 23.04.2008, 09:42:14
  17. avatar
    [4] Midsummer [*]

    Jediné co mě odrazuje, je to příšerné loupání

    superkarma: 0 23.04.2008, 09:18:11
  18. [3] Pianistka [*]

    ValinaK: já si vlastně ani neumím představit co z něj zbyde, když už tak dost tenké stonky se ještě musí oloupat

    superkarma: 0 23.04.2008, 08:57:14
  19. avatar
    [2] ValinaK [*]

    chřest miluju...když je čerstvej, stačí ho spařit na páře (minutku, dýl ne) a zapéct s nějakým dobrým sýrem.... ale musí se nemilosrdně oloupat.....zbyde na něm jen to nejlepší....

    superkarma: 0 23.04.2008, 08:49:25
  20. [1] Pianistka [*]

    Na čerstvý chřest bych si chtěla někam zajít do restaurace, ale zatím jsem nikde v okolí nenarazila že by ho dělali

    superkarma: 0 23.04.2008, 08:33:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme