Vaření

Chřestím vždycky na jaře

Konečně zase jaro! Konečně zase chřest! Sterilovanému chřestu jsem (zaplaťpánbůh) na chuť nepřišla, a tak se už tetelím slastí, jak se zase letos rozšoupnu. Stejnou obsesí trpí můj manžel, takže i když jsme si chřestění užili bohatě při vymýšlení receptů do kuchařky, už další rok Michal loudil znovu a znovu.

 

Poté, co jsem naletěla párkrát slevám (a až doma si všimla prošlého data upotřebitelnosti na obalu), poté, co jsem nakoupila pár svazků a doma zjistila, že mají všechny plesnivé konce, jsem si řekla dost a praktikuju trochu drsný, ale zato spolehlivý nákupní rituál. V prodejně vytáhnu jeden či dva stonky z balíčku, který je šikovně dělaný tak, aby nebyly vidět důležité spodní konce stonků. Pokud jsou stonky ok, balíček beru a přihodím i pár dalších (nejsem žádný troškař). Pokud je stonek plesnivý, tak balíček s klidným srdcem nechávám v prodejně. Měli by se totiž stydět takové zboží prodávat. Vybraný chřest jen s těžkým srdcem půjčím do rukou paní prodavačky a pak ho nesu nejlépe v náručí až domů, kde ho uložím do zavinovačky z navlhčené utěrky (hezky se vlhčí rozprašovačem na květinky) a dopřeju mu chládek v lednici.

 

A co mě vlastně na chřestu tak uchvátilo? Zajímavá a jemná chuť, měkkoučká, ale i křupavá sousta a pochutnání bez výčitek. Chřest má totiž málo kalorií a ještě vás pročistí. Možná to někomu přijde nevhodné, ale podle mě to je třeba říct. Chřest, jak čistí, tak z těla vyplavuje škodlivé látky, a když jste na malé straně, tak to pocítíte. On už se prý někdo lekl, že má otravu, tak to radši takto hezky ventiluju, aby nedošlo k nedorozumění.

 

Chřestík si dopřáváme jen tak s omáčkami (nejlépe odlehčenými jogurtem), výborný je v krémové polívečce, salátku, nebo poslední naší zálibou jsou špagety s chřestem a krémovým sýrem.

 

V době sezony, což je zhruba od dubna do konce června, je u nás k dostání chřest hlavně dovážený ze Slovenska. Najdete ho v chladicích pultech všech supermarketů. Málokdo však ví, že i v Čechách se pěstuje výborný chřest. Protože je opravdu kvalitní, vyváží se do zahraničí. Paradox, že? Bohužel Ivančické chřestové slavnosti jsou více pouťovou atrakcí než pravou slavností chřestu. Chřest se tu pěstoval, ale to už je dávno. Dnes tu chřest dostanete opět ten slovenský (jeho vyšší cenu omlouvá vyšší výběr sortimentu) a těch pár chřestových rychlovek ve stáncích nepobralo příliš na chuti a nápaditosti…

 

Chřest má rád vlhko (nesmí však plavat ve vodě), chlad a jemné zacházení. V lednici vám vydrží pár dnů, je dobré ho jíst co nejčerstvější. Stonky musí být pevné a při jemném ohybu praskají. Pokud jsou stonky ohebné, vrásčité a nahnědlé, je chřest už příliš unavený a starý. Chřest se rozděluje podle barvy, tloušťky stonků a jejich rovného růstu do různých tříd. Je to zelenina velmi náročná na pěstování. Bílý chřest roste celou dobu pod povrchem hlíny v tzv. hrobečcích, pokud se nechají vršky stonků kratší dobu na světle, zfialoví. Pokud roste chřest s přístupem světla, vytvoří se chlorofyl a stonky jsou zelené.

 

Zelené stonky jsou podle mě jemnější a chutnější a mají další velkou výhodu – loupat se musí jen v dolní části (slupka je tam většinou světlá a nafialovělá). Bílý chřest (nebo ten s fialovými hlavičkami) je třeba důkladně oloupat po celé jeho délce (začněte hned pod hlavičkami). Pokud chřest neoloupete důkladně, budou vás trápit při jídle zbylá vlákna. Vařit chřest můžete ve vodě celý nebo pokrájený. Gurmáni přidávají máslo a cukr, ale podle mě to není třeba, pokud si chřest ochutíte následovně. Ne aby někoho napadlo hlavičky (vypadají jako poupátka) odkrojit a vyhodit, ty jsou to nejlepší! Kromě vaření ve vodě je vynikající, když chřest připravíte v páře. Vysoké hrnce určené speciálně pro vaření chřestu se mi moc neosvědčily. Musíte použít větší množství vody a zředíte si tak jedinečný vývar, který je výborný do polévek. A jak dlouho vařit? Pět minut stačí, pokud chcete hodně měkký chřest, vařte 10 minut.

 

Ale dost teorie, jde se vařit. Ze své kuchařky „Což takhle dát si… chřest", která je k dostání na pultech knihkupectví nebo ji lze objednat na mém webu, jsem pro vás vybrala salátek Jahůdkové třeštidlo (překvapivé kombinace chřestu, špenátových lístků a jahod se nebojte, krásně to ladí a chutná to geniálně) a Ricottový samet (zapečený chřest v ricottovém krému).

 

Jahůdkové třeštidlo (nezapomenutelné)

pro 4 osoby

příprava 15 min.

400 g oloupaného bílého chřestu (kupte jeden balíček)

300 g jahod

100 g lučiny

80 g mladých špenátových lístků

40 g parmezánu

4 lžíce javorového sirupu (nebo tekutého medu)

4 lžíce mléka

 

Chřest nakrájejte na kousky a povařte ve vodě se špetkou cukru 5 minut. Propláchněte ledovou vodou a sceďte. 

Na talíře rozložte oprané a osušené špenátové lístky, chřest a půlky jahod.

Pokapejte krémem smíchaným z lučiny, javorového sirupu a mléka a posypte strouhaným parmezánem.

Tip: Nemáte-li mladý špenát, použijte natrhané salátové listy nebo polníček.

 

Ricottový samet gratinovaný

pro 4 osoby

příprava 15 min. + pečení 45 min.

800 g oloupaného bílého chřestu (kupte 2 balíčky)

500 g syrovátkového sýra ricotta

60 g másla

40 g hladké mouky

1 lžička strouhaného muškátového oříšku

sůl

 

Chřest nakrájejte na silná kolečka a uvařte 5 minut ve vodě. Vývar slijte a uschovejte.

Máslo zpěňte a osmažte na něm mouku dozlatova. Odstavte, zalijte 300 ml chřestového vývaru a rozmíchejte na kašičku. Vmíchejte ricottu, osolte a okořeňte muškátovým oříškem.

Na dno vymazané formy naskládejte kousky chřestu a přelijte je ricottovou směsí. Zapékejte asi 45 minut při teplotě 200 °C  (v horkovzdušné troubě při 180 °C ).

 

 

Lenka Požárová, fotky a recepty vybrány z kuchařky „Což takhle dát si… chřest"

www.zapalena-kucharka.cz

   
08.06.2007 - Sezona - autor: elly

Komentáře:

  1. [8] jithule [*]

    já né

    superkarma: 0 25.12.2012, 19:18:41
  2. avatar
    [7] ivory [*]

    chřest je výborný, s tou ricottou vypadá báječně

    superkarma: 0 14.11.2012, 17:12:24
  3. avatar
    [6] hubajda [*]

    chrest nemusim Sml23Sml23Sml23

    superkarma: 0 12.11.2012, 23:21:03
  4. avatar
    [5] Meander [*]

    gerda: Za to nemůže chřest. Koupila sis aušus, kterého jsou obchody bohužel plné. Doporučuju zakoupit Apetit, tam je návod, jak poznat kvalitní chřest.

    superkarma: 0 09.06.2007, 09:21:47
  5. avatar
    [4] Bobša [*]

    1anicka: před vařením

    superkarma: 0 08.06.2007, 11:57:56
  6. avatar
    [3] gerda [*]

    chřest mě tak leda naštval, protože byl dřevnatý

    superkarma: 0 08.06.2007, 09:07:20
  7. [2] 1anicka [*]

    Mám dotaz?Chřest se loupe před vařením nebo až se uvaří? Díky za odp.

    superkarma: 0 08.06.2007, 08:07:07
  8. avatar
    [1] Bobša [*]

    Chřest je a 5OOg balíček je tak akorát pro mě ale bohužel mě asi nečistí a nebo jsem výjimečně čistá, protože popsané projevy jsem nepozorovala

    superkarma: 0 08.06.2007, 00:49:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme