Vaření

Chřest s holandskou omáčkou

chřest s holandskou omáčkou

Chřestu, královské zelenině, stačí pouze minimální dochucení a není třeba ho kombinovat s dalšími výraznými chutěmi. S klasickou holandskou omáčkou chutná výborně chřest bílý i zelený. My vám dnes poradíme jak na ni.

Mám ráda chřest. Mám ráda Marthu Stewart. A mám ráda holandskou omáčku. Tu připravujeme nejvíce v sezoně chřestu. Nedávno jsem na TV Paprika viděla jeden z pořadů Marthy Stewart. Šlo o základní postupy a hned v prvním díle připravovala omáčky. Líbil se mi její zrychlený postup při přípravě holandské omáčky.

Běžně se do holandské omáčky dává také bílé víno. Ve verzi Marthy chybí. Místo vína můžete přidat třeba 4 lžíce smetany. Tím omáčku rozředíte a zjemníte.

Stačí vám k tomu, namísto vodní lázně, mixér. Záleží už jen na vás, jestli zvolíte klasický nebo moderní postup, holandskou omáčku s vínem nebo bez něj.

Suroviny

  • 3 žloutky
  • 12 lžic másla pokojové teploty
  • špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička citronové šťávy

Klasický postup

Oddělte žloutky od bílků. Bílky si schovejte třeba na makronky. Připravte si vodní lázeň. Na sporák postavte menší hrnec, do něj dejte hlubokou nerezovou misku. Do hrnce nalijte vodu tak, aby se nedotýkala dna misky. Zahřívejte. Voda musí být horká, nesmí vřít.

Do misky dejte žloutky a pořádně promíchejte metličkou. Po částech přidejte máslo. Míchejte, až směs zhoustne.

Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Pořád míchejte. Omáčku ihned použijte. Nedá se ohřát a při vystydnutí není tak dobrá. Jestli ji potřebujete udržet chvíli teplou a podávat později, tak zhruba půl hodiny vydrží teplá, když misku s ní dáte do hrnce s horkou vodou a občas promícháte.

Rychlý postup v mixéru

Žloutky dejte do mixéru. Máslo rozpusťte v hrnci, ať je opravdu horké. Zapněte mixér a promixujte žloutky. Za chodu mixéru přilévejte máslo. Ochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Mixujte do zhoustnutí. Bude to chvilička, téměř hned. Ihned podávejte.

K čemu se hodí holandská omáčka

  • na chřest - bílý i zelený
  • vejce Benedikt
  • různě upravené ryby
  • steaky
  • mořské plody

Omáčky? Na našem magazínu jich najdete víc než dost!

nejlepší koprová omáčka

rajská omáčka

vepřové s povidly

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková

   
17.05.2016 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [4] Kadla [*]

    Ta holandská omáčka mě nějak vůbec neláká... máslo a žloutky... Sml80

    superkarma: 0 17.05.2016, 15:52:42
  2. [3] bobani [*]

    koprovku miluju

    superkarma: 0 17.05.2016, 11:35:29
  3. [2] mamkaJa [*]

    Chřest jsem zkusila několikrát a Sml23

    superkarma: 0 17.05.2016, 09:32:16
  4. [1] Andreadornova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 17.05.2016, 07:08:49

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme