Domácnost

Chřest: Pochoutka francouzského krále i obyčejných poddaných

Sezona chřestu je v plném proudu. Pokud nepatříte k jeho konzumentům, co nejdříve to napravte. Chřest, latinským názvem Asparagus officinalis,totiž nejen skvěle chutná, ale je i velmi prospěšný zdraví. Obsahuje totiž celou řadu vitamínů, včetně velkého množství vlákniny. Tak co? Dáte si?

Pochoutka francouzského krále

chřestJako zelenina i léčivá rostlina byl chřest znám ve starém Egyptě už čtyři tisíce let před naším letopočtem. Svědčí o tom fresky, na nichž je zobrazen. Pochutnávali si na něm antičtí Řekové, byl i oblíbenou pochoutkou císaře Augusta.
Ve středověku byl chřest přivezen také do střední Evropy a od poloviny 16. století byl pak pěstován v Itálii a ve Španělsku. Speciálně byl pěstován i pro stůl francouzského krále Ludvíka XIV. přímo ve Versailles.
U nás se začal chřest pěstovat až koncem 18. století. Po druhé světové válce jeho pěstování upadalo a teprve v posledních letech se chřestovny zvolna obnovují.

Jak vypadá špargl?

Chřest se lidově nazývá také „špargl“. Vzhledově jde o vysokou, někdy až dvoumetrovou rostlinu s bohatě větvenými lodyhami a tenkými, jemnými lístky, tzv. fylokladiemi.
Svazky křehkých, vybělených nebo i zelených výhonků, které se objevují v obchodech, jsou k nám v převážné míře dováženy z Itálie, Turecka a Španělska. Ovšem před lety byl chřest naopak vyvážen od nás. (velké chřestovny se vyskytovaly např. v Ivančicích na Moravě či ve Vojkovicích u Kralup nad Vltavou, bohužel se nedochovaly).
Čerstvý chřest se u nás dostává do obchodů v různé kvalitě. Nejlepší je vypěstovat si vlastní, i když moc jednoduché to není.

Na úrodu se čeká roky

chřestNež na poli vyroste chřest, trvá to čtyři až pět let. Celé dva roky pěstitel hýčká sazeničku, než jí vysadí na pole. Pak ještě minimálně dvě sezony trvá, než může sklízet první výhonky chřestu.
Pěstování chřestu v domácích podmínkách tak připomíná běh na dlouhou trať. Už na podzim, před výsadbou, je nutné půdu hluboce rigolovat do hloubky 50–90 cm. V březnu se pak sazenice chřestu vysazují do brázd 30 cm hlubokých a 40–60 cm širokých, v řadách 150 cm od sebe. Zasypou se 5–7 cm kompostní zeminy a mírně se přitlačí. Pravidelně se zalévají. Během prvního roku vyraší zelené prýty (nadzemní části vyšších rostlin), které se ponechají růst až do podzimu a teprve pak se u země odříznou. Druhým rokem na jaře je potřeba nakopčit nad řadami rostlin hrůbky asi 40 cm široké a 30 cm vysoké. Postup pěstování je dále obdobný jako v prvním roce. Teprve třetím rokem, kdy již rostliny dostatečně zesílily, je možné sklízet první výhony.

Snadná příprava

Chřest se dělí na bílý a zelený. Zelený chřest stačí před konzumací omýt a oddělit spodní dřevnatou část (2 až 3 cm). Bílý je třeba kromě odříznutí dřevnaté spodní části pečlivě oloupat. Chřest se pak vloží do vroucí vody, přidá se lžička soli a cukru, plátek citronu a kousek másla. Může se přidat i lžička octa. Bílý chřest se vaří 8 až 12 minut, zelený asi 5 minut. Po vyndání se neoplachuje studenou vodou, ale nechá se vychladnout, jinak by ztratil vitamíny a oslabila by se jeho chuť. Jako doplněk se chřest podává k různým druhům masa nebo k rybám. Výborný je i ve spojení s rýží, kuskusem, bramborem, pečeným kuřetem nebo zeleninovým salátem.  

chřest

Blahodárné účinky

Ne náhodou zní latinský název chřestu Asparagus officinalis – chřest lékařský. Jeho silné močopudné účinky pomáhají pracovat ledvinám a močovému měchýři. Chřest obsahuje velké množství zdraví prospěšné vlákniny, příznivě působí na srdce a krevní oběh, i na nervovou soustavu. Dokonce prý ulevuje i od bolesti zad. Navíc tahle svěží jarní zeleninka obsahuje pouhých 13 kalorií na 100 gramů, takže si ji můžete dopřát ve velkém množství i při dietě. Vysoký obsah draslíku v chřestu přispívá k pročištění organismu a hubnutí.

Afrodisiakum

Častá konzumace chřestu prý zvyšuje chuť na sex. Už staří Řekové a Římané ho považovali za afrodiziakum a představoval pro ně luxus, určený na stoly bohatých občanů. Zda se pak od těch stolů přesunuli hned do lože, to už se asi nedozvíme. To si musíme vyzkoušet sami :)

Použitý zdroj: www.ireceptar.cz, a Lesley Bremnessová, Bylinář - zdraví, krása a radost, Fortuna Print, 1990

Přečtěte si také:

   
22.05.2013 - Zahrada a květiny - autor: Alexandra Stušková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [31] dadma [*]

    Já jsem chřest ještě nikdy nejedla.Nějak mě neláká.Po přečtení vašich komentářů ho asi vyzkouším.

    superkarma: 0 22.05.2013, 22:22:13

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] esunad [*]

    letos se nám chřest urodil, vařím ho každý druhý den, včera kuřecí nudličky s chřestem, předtím italské rizoto s chřestem, výborný je chřest si namáčet do vajíčka na měkko nebo se smaženými vejci, a každoroční tradice první chřest jen uvařit a polít máslem a pokapat citronem

    superkarma: 0 22.05.2013, 20:53:46
  2. avatar
    [29] arminka [*]

    denkas — #22 můžeš si ho udělat na bešamelu Sml30

    superkarma: 0 22.05.2013, 20:36:33
  3. avatar
    [28] Jindriska8 [*]

    Díky za informaceSml22

    superkarma: 0 22.05.2013, 20:24:26
  4. avatar
    [27] tauferova monika [*]

    Koukám jak jojo,ani nevím,že mě roste chřest na zahraděSml23.Já přidávám špargl do kytice.Já ho kupuji za penízky a on to je vlastně skoro plevelSml30

    superkarma: 0 22.05.2013, 19:22:04
  5. avatar
    [26] daska59 [*]

    Vloni jsem ho vykopala, protože se moc rozrůstal Sml16

    superkarma: 0 22.05.2013, 18:09:25
  6. [25] Danulka K. [*]

    Nejsme královská rodina a tak chřest nejíme.

    superkarma: 0 22.05.2013, 16:05:18
  7. avatar
    [24] lenig [*]

    mám ráda chřest, naši si ho pěstovali na zahradě (jako špargl) a občas ho maminka používala jako noblesu k nějakému jídlu Sml59Sml59Sml59

    superkarma: 0 22.05.2013, 15:54:14
  8. [23] leniisek [*]

    chřest je výborný

    superkarma: 0 22.05.2013, 15:47:38
  9. avatar
    [22] denkas [*]

    denkas — #21 Tak sem si to našla a opravdu to je chřestSml80Zase sem o něco chytřejšíSml30Sml30Sml30

    1. na komentář reaguje arminka — #29
    superkarma: 0 22.05.2013, 14:14:26
  10. avatar
    [21] denkas [*]

    Pavla_b — #17 Zrovna na to koukám,že to vypadá stejně jako ten "nevěstin závoj" jak se přidává do kytic a ten tu taky mám.Sml30Ale to asi není chřestSml80

    1. na komentář reaguje denkas — #22
    superkarma: 0 22.05.2013, 14:04:29
  11. [20] Bi [*]

    Mńamina. Už jsem dlouho neměla

    superkarma: 0 22.05.2013, 13:41:07
  12. [19] Pavla_b [*]

    V19 — #18 to zní lákavě, já fakt asi ten chřest půjdu koupit

    superkarma: 0 22.05.2013, 13:23:06
  13. [18] V19 [*]

    dnes sme mali špargľovú polievku a zapečené špargľu so syrom- mňamkaSml67

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #19
    superkarma: 0 22.05.2013, 13:15:12
  14. [17] Pavla_b [*]

    gerda — #14 my jsme chřest na zahradě u rodičů měli - ovšem ne ke konzumaci, ale jako ozdobnou rostlinu, která se přidávala do květinových vazeb, časem ale nějak zmizel, zašel, nevím, kam se ztratilSml80

    1. na komentář reaguje denkas — #21
    superkarma: 0 22.05.2013, 13:02:20
  15. avatar
    [16] ekleinovka [*]

    Chřest je výborný,pokud je na trhu, kupujemeSml67

    superkarma: 0 22.05.2013, 12:29:56
  16. [15] Nadule [*]

    Sml79zase jsem se něco nového dověděla

    superkarma: 0 22.05.2013, 12:12:23
  17. avatar
    [14] gerda [*]

    Věrulinka — #4 ty by sis ho mohla i napěstovat!Sml58 Zahradu máš, jsi šikovná...

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #17
    superkarma: 0 22.05.2013, 11:49:55
  18. [13] Pavla_b [*]

    Chřest jsem zatím sama nevařila, jen jedla už hotové - polévka i maso s chřestem mi chutnalo. Třeba se někdy odvážím  a pustím do domácí přípravy, zní to jednoduše.Sml22

    superkarma: 0 22.05.2013, 11:48:35
  19. avatar
    [12] Hanula [*]

    Sml16já jem vlastně nidky neviděla, jak chřest roste - díky za fotky a informaceSml67

    superkarma: 0 22.05.2013, 11:36:46
  20. [11] magic11 [*]

    MaVy — #9 taky mě neoslnil, zkusila jsem pár receptů a nic extra to nebylo Sml80

    superkarma: 0 22.05.2013, 11:10:52
  21. avatar
    [10] marde [*]

    Zatím jsem ho neochutnalaSml23

    superkarma: 0 22.05.2013, 10:51:51
  22. [9] MaVy [*]

    zatím jsem ho dělala třikrát a nikdy nic mocSml15,ale nevzdávám to,jednou se to musím naučit,jen ten recept vychytat

    1. na komentář reaguje magic11 — #11
    superkarma: 0 22.05.2013, 09:39:27
  23. avatar
    [8] saruz [*]

    Dcera a já máme chřest rády, manžel nad ním ohrnuje nos.

    superkarma: 0 22.05.2013, 08:49:42
  24. [7] Roland [*]

    Chřest máme doma rádi, hlavně s krémem.

    superkarma: 0 22.05.2013, 08:44:26
  25. [6] doginka [*]

    Chřest miluju Sml67

    superkarma: 0 22.05.2013, 08:21:39
  26. avatar
    [5] fulfy [*]

    Je výbornýSml67

    superkarma: 0 22.05.2013, 08:08:15
  27. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    lidicka — #3 já taky ne doposud, budu muset napravit Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #14
    superkarma: 0 22.05.2013, 07:57:25
  28. [3] lidicka [*]

    Hodně jsem o chřestu slyšela, neměla jsem možnost ho ochutnatSml80

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #4
    superkarma: 0 22.05.2013, 07:44:35
  29. [2] honzule8 [*]

    když je dobře udělaný, je vynikající

    superkarma: 0 22.05.2013, 07:33:41
  30. avatar
    [1] Claire [*]

    Chřest mám rádaSml67

    superkarma: 0 22.05.2013, 06:30:32

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme