Vaření

Chodíte na Štědrý den na šneky? Uvařit si je můžete i doma

Po revoluci se u nás ujala spousta anglosaských svátků a zvyků, zejména vánočních. Spoustě lidí se nelíbí proměna Ježíška na Santa Clause, či sobí exploze na dekoracích. Proti obnově prvorepublikových tradic určitě nikdo nic namítat nemůže - naopak!

Asi před 20 lety jsem poprvé slyšela z úst své kamarádky, že 24. 12. „jde na šneky“. Nikdy jsem o takovém zvyku neslyšela a nejdřív jsem myslela, že se snad vrhá někam do terária, protože venku žádní v zimě nejsou. Kamarádka mě ale poučila, že míří s přítelem poobědvat jako každý správný gurmán do jedné pražské restaurace.

šneci

Šneci nejsou výhradně francouzskou specialitou, jak by nás asi nejdříve napadlo, ale jedná se o český tradiční postní pokrm, který byl kdysi podáván na Štědrý den stejně jako například žabí stehýnka. Proto nechybí v žádné prvorepublikové kuchařce.  

Od té doby čas od času slyším, že i jiní moji přátelé pořádají v tento den útok na šnečí specialitku, která zřejmě nebude zrovna levná. A mám chutě. Jenže nikdy mě nikdo na šneky nepozval a samotné se mi jít nechce… 

Šneky je možné připravit si ale i doma. V Praze a možná i v jiných větších městech kromě čerstvých „plodů luk a hájů“ získáte chlazené, mražené či konzervované. Dnes je moderní chovat obří africké šneky v teráriích jako domácí mazlíčky, ale ti se prý na talíř nehodí.

Na Štědrý den mám obvykle spoustu jiné práce, a tak jen vzpomínám, jak jsem šneky vařila asi před 43 lety. Šlo o sázku a bylo léto.

.šneci

Šneky nás ve škole vařit neučili, a tak jsem otevřela kuchařku Marie Janků-Sandtnerové, pokračovatelky slavné M. D. Rettigové, vydanou na začátku minulého století, podle které moje babička vařila, a našla si recept na hlemýždě, jak se správně česky šneci nazývají.

Sázka znamená výzvu. Nejtěžší bylo po dešti na zahradě nasbírané šneky vhodit do vroucí vody. Brrrrr... Tak to už bych nikdy, ale opravdu nikdy neudělala! Strašný zážitek, připadala jsem si jako vražedkyně. Navíc pro tři strávníky byl třeba plný kyblík. Příprava trvala snad celý den. Výsledek předčil mé očekávání - pokrm byl výborný a každému chutnal.

Pokud chcete recept vyzkoušet, máte letos na Štědrý den možnost. Babiččina kuchařka zaujímá čestné místo v mé knihovně a slovo od slova (od těch dob se lehce změnila gramatika) jsem vám recept opsala (majitelům šnečích mazlíčků nedoporučuji číst dále):

šneci

Nadívaní hlemýždi

Rozpočet:

  • 30 hlemýžďů
  • malý kousek celeru
  • kořen petržele
  • 8 dkg sardelí
  • 1/8 l mléka
  • 20 dkg másla
  • 5 dkg housky
  • 2 lžíce mléka
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 2 dkg cibule (strouhané) nebo ½ malého stroužku česneku
  • 3 zrnka pepře
  • na špičku nože tluč. květu
  • citr. kůra
  • zel. sekaná petrželka
  • 5 dkg strouhané housky
  • 3 dkg másla na pánev

Hlemýždě čistě opereme, vložíme je asi na 6 minut do vařící vody. Pak z nich vodu slijeme, jehlou (na protahování slaniny) z domečků opatrně vyndáme, měkké části odkrojíme, tvrdou část tělíčka dáme na talíř a vypereme dobře se solí ve vlažné vodě. Vypraná tělíčka dáme do kastrolku, nalijeme na ně málo osolenou hovězí polévku, přidáme nakrájený celer, petržel (kořínek) a vaříme je 2-3 hodiny, až jsou měkké. Mezitím vypereme ulity, omyjeme je solí a s kouskem sody je vyvaříme, aby byly čisté. Voda se vymění a znovu se chvíli vaří. Potom je ve studené vodě opláchneme, vodu s nich opatrně slijeme a dáme na síto okapat. Zatím si namočíme sardele do mléka na ½ hodiny, aby měly jemnější chuť, a připravíme si nádivku. V míse si umícháme máslo, přidáme do něho sardele zbavené kostí, utřené a prolisované, v mléce namočenou, prolisovanou housku, žloutek, vejce, strouhanou cibulku nebo podle libosti i česnek, tluč. pepř, květ, citronovou kůru, sekanou zelenou petrželku. Vařené hlemýždě scedíme a polévku uschováme. Pak naplníme ulity, a to tak, že nejdříve do ulity nalejeme lžičku polévky, potom dáme kousek nádivky, vařeného hlemýždě, opět nádivku, povrch obalíme ve strouhané housce a tak naplníme všechny ulity. (Také se mohou usekaní hlemýždi zamíchati do nádivky).  Naplněné ulity urovnáme na pánev s rozpuštěným máslem a pečeme je v horké troubě asi 10 minut, aby pěkně zčervenaly. Potom je urovnáme na mísu vkusně ubrouskem vyloženou a ozdobíme petrželkou. (Hlemýždi jedí se v zimě, zvláště o Vánocích.)

Tak co, pustíte se letos do toho? A že bych to zkusila po letech s vámi? Dobrou chuť!

   
23.12.2014 - Sezona - autor: Zuzana Anai Hainallová

Komentáře:

  1. [18] ova9 [*]

    .......tak to opravdu nemusim.......jsou mi primo odporní

    superkarma: 0 05.01.2015, 18:32:36
  2. avatar
    [17] Eva_CZ [*]

    lalica — #16 no neblazni, ja mam krevety na x zpusobu min imalne 1x tydne a milujeme je, stejne jako je milovaly i nase navstevy z Ceska. Musis je umet pripravit, koktejl z krevet jsem tady jeste nejedla. Sml23

    Ale stedrovecerni veceri jsme zvladli i bez sneku.Sml57

    superkarma: 0 25.12.2014, 20:12:49
  3. avatar
    [16] lalica [*]

    No, mně se nikdy nelíbily krevety a jednou na dovolené, neznajíc anglické mluvy, objednala jsem si krevetí koktejl. Už mně mátla ta růžová barva aplátek okurky coby ozdoba. Můj muž nevěřil, že je fakt ochutnám. No, řekla jsem si, už nikdy si je dobrovolně nedáš, tak jsem to prubla. S bídou jsem do sebe nasoukala jedno " tělíčko", chuť nevalná, respektive žádná, raději jsem jejSml68 ani moc nepokousala a rychle polkla. Nikdy více!!!

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #17
    superkarma: 0 25.12.2014, 20:03:02
  4. avatar
    [15] gerda [*]

    Rikina — #14co máš ze šneků....drahý je to, malý je to a ještě ti to třebas ani nebude chutnat. Moje někdejší kolegyně hlemýždě sbírávala v květnu do kýble, měla chatu u lesa a dělávala je pro kamarády. Už je na věčnosti a věřím, že tato svatá trpělivost ji vynesla na nejvyšší obláček. Sml49Když si představím tu práci, přesvědčila bych kamarády, že nakládaný bůček k pití naprosto nejlepšíSml30

    superkarma: 1 24.12.2014, 10:32:09
  5. [14] Rikina [*]

    gerda — #13 no vida Sml67 a hned tam vidím jednu hospodu, co znám a občas do ní chodívám. Na vánoce mají šnečí hody. Akorát že zavřou moc brzo a já tam nestihnu dojet. Sml15 Pech, toto. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #15
    superkarma: 0 24.12.2014, 09:13:41
  6. avatar
    [13] gerda [*]

    Rikina — #7tady se to šnekama jenom hemží

    http://www.restaurant-guide.cz/restaurace-sneci.html

    1. na komentář reaguje Rikina — #14
    superkarma: 0 24.12.2014, 05:13:34
  7. avatar
    [12] Allma [*]

    Jako děcko jsem je jedla. Sousedka byla francouzka a měla tam vdanou dceru, která je každým rokem vozívala. Mám dojem, že je měli i v konzervě.

    superkarma: 0 23.12.2014, 21:21:19
  8. avatar
    [11] Eva_CZ [*]

    Breberka456 — #10 ochutnala jsi je, ze tak blbe mluvis? Prase ti prijde jako pohlednej krasavec ?

    superkarma: 1 23.12.2014, 20:13:49
  9. [10] Breberka456 [*]

    šneci mi přijdou dost nechutní Sml68

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #11
    superkarma: 1 23.12.2014, 19:10:31
  10. [9] Evelyn1 [*]

    Důchodci chodí už jen na VZDUCH na procházkuSml15

    superkarma: 0 23.12.2014, 16:34:03
  11. avatar
    [8] Eva_CZ [*]

    Sneci maso je naprosto lahodne, jemne. Ja jsem netusila, ze je to moda a ze je to vanocni jidlo. Dam si je v overenych restauracich behem roku. Cilene na ne nechodime. Sml23

    superkarma: 0 23.12.2014, 15:31:27
  12. [7] Rikina [*]

    Hmm, do které hospody se chodí na šneky? To bych šla, neb nevím, jak šneci chutnají, a zajímalo by mě to. Jako polotovar v krámě jsem je viděla, ale jsem líná se s tím patlat. Ani si nemyslím, že by mě to finančně zruinovalo, podává se to většinou jako předkrm, čili - ať nežeru, takových 6 ulit, to musí bohatě stačit, a to se jistě vejde do dvou stovek. Sml80

    1. na komentář reaguje gerda — #13
    superkarma: 0 23.12.2014, 12:52:51
  13. avatar
    [6] Judo [*]

    Šneky nemusím.Sml16

    superkarma: 0 23.12.2014, 09:50:21
  14. avatar
    [5] bezinka [*]

    Sml15 děkuji...šneky opravdu nemusím

    superkarma: 0 23.12.2014, 09:14:35
  15. [4] Nikar [*]

    Děkuji, já opravdu nemusím mít všechno. Ale těm, co to chutná, přeji dobrou chuť.

    superkarma: 0 23.12.2014, 08:56:13
  16. avatar
    [3] gerda [*]

    To by mi fakt nestálo za tu práci. Klidně si tu delikatesu odpustím. Nevěřím, že nejsou lepší jídla, ovšem "jdu na šneky" má zvukSml57 Podle mě snobská záležitost a důkaz movitosti. Jo, už jsem dělala falešné šneky z drůbežích žaludků a bylo to dobré. Pravé šneky jsem nikdy nejedla, tak srovnat nemůžu, ale určitě jsem se tolik nenadřela.

    superkarma: 1 23.12.2014, 06:03:13
  17. avatar
    [2] reditelka [*]

    Toto k naší tradici Vánoc nepatří. Jsme hooodně daleko od jakékoliv restaurace s takovými specialitami. Ale těm, kteří chodí, přejii dobrou chuť.

    superkarma: 0 23.12.2014, 03:52:44
  18. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Rozhodne se do nich nepustim, je s tim silena prace, si na ne radeji zajdu. Sml22

    superkarma: 0 23.12.2014, 03:40:56

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme