Reklama

Po revoluci se u nás ujala spousta anglosaských svátků a zvyků, zejména vánočních. Spoustě lidí se nelíbí proměna Ježíška na Santa Clause, či sobí exploze na dekoracích. Proti obnově prvorepublikových tradic určitě nikdo nic namítat nemůže - naopak!

Asi před 20 lety jsem poprvé slyšela z úst své kamarádky, že 24. 12. „jde na šneky“. Nikdy jsem o takovém zvyku neslyšela a nejdřív jsem myslela, že se snad vrhá někam do terária, protože venku žádní v zimě nejsou. Kamarádka mě ale poučila, že míří s přítelem poobědvat jako každý správný gurmán do jedné pražské restaurace.

šneci

Šneci nejsou výhradně francouzskou specialitou, jak by nás asi nejdříve napadlo, ale jedná se o český tradiční postní pokrm, který byl kdysi podáván na Štědrý den stejně jako například žabí stehýnka. Proto nechybí v žádné prvorepublikové kuchařce.  

Od té doby čas od času slyším, že i jiní moji přátelé pořádají v tento den útok na šnečí specialitku, která zřejmě nebude zrovna levná. A mám chutě. Jenže nikdy mě nikdo na šneky nepozval a samotné se mi jít nechce… 

Šneky je možné připravit si ale i doma. V Praze a možná i v jiných větších městech kromě čerstvých „plodů luk a hájů“ získáte chlazené, mražené či konzervované. Dnes je moderní chovat obří africké šneky v teráriích jako domácí mazlíčky, ale ti se prý na talíř nehodí.

Na Štědrý den mám obvykle spoustu jiné práce, a tak jen vzpomínám, jak jsem šneky vařila asi před 43 lety. Šlo o sázku a bylo léto.

.šneci

Šneky nás ve škole vařit neučili, a tak jsem otevřela kuchařku Marie Janků-Sandtnerové, pokračovatelky slavné M. D. Rettigové, vydanou na začátku minulého století, podle které moje babička vařila, a našla si recept na hlemýždě, jak se správně česky šneci nazývají.

Sázka znamená výzvu. Nejtěžší bylo po dešti na zahradě nasbírané šneky vhodit do vroucí vody. Brrrrr... Tak to už bych nikdy, ale opravdu nikdy neudělala! Strašný zážitek, připadala jsem si jako vražedkyně. Navíc pro tři strávníky byl třeba plný kyblík. Příprava trvala snad celý den. Výsledek předčil mé očekávání - pokrm byl výborný a každému chutnal.

Pokud chcete recept vyzkoušet, máte letos na Štědrý den možnost. Babiččina kuchařka zaujímá čestné místo v mé knihovně a slovo od slova (od těch dob se lehce změnila gramatika) jsem vám recept opsala (majitelům šnečích mazlíčků nedoporučuji číst dále):

šneci

Nadívaní hlemýždi

Rozpočet:

  • 30 hlemýžďů
  • malý kousek celeru
  • kořen petržele
  • 8 dkg sardelí
  • 1/8 l mléka
  • 20 dkg másla
  • 5 dkg housky
  • 2 lžíce mléka
  • 1 žloutek
  • 1 vejce
  • 2 dkg cibule (strouhané) nebo ½ malého stroužku česneku
  • 3 zrnka pepře
  • na špičku nože tluč. květu
  • citr. kůra
  • zel. sekaná petrželka
  • 5 dkg strouhané housky
  • 3 dkg másla na pánev

Hlemýždě čistě opereme, vložíme je asi na 6 minut do vařící vody. Pak z nich vodu slijeme, jehlou (na protahování slaniny) z domečků opatrně vyndáme, měkké části odkrojíme, tvrdou část tělíčka dáme na talíř a vypereme dobře se solí ve vlažné vodě. Vypraná tělíčka dáme do kastrolku, nalijeme na ně málo osolenou hovězí polévku, přidáme nakrájený celer, petržel (kořínek) a vaříme je 2-3 hodiny, až jsou měkké. Mezitím vypereme ulity, omyjeme je solí a s kouskem sody je vyvaříme, aby byly čisté. Voda se vymění a znovu se chvíli vaří. Potom je ve studené vodě opláchneme, vodu s nich opatrně slijeme a dáme na síto okapat. Zatím si namočíme sardele do mléka na ½ hodiny, aby měly jemnější chuť, a připravíme si nádivku. V míse si umícháme máslo, přidáme do něho sardele zbavené kostí, utřené a prolisované, v mléce namočenou, prolisovanou housku, žloutek, vejce, strouhanou cibulku nebo podle libosti i česnek, tluč. pepř, květ, citronovou kůru, sekanou zelenou petrželku. Vařené hlemýždě scedíme a polévku uschováme. Pak naplníme ulity, a to tak, že nejdříve do ulity nalejeme lžičku polévky, potom dáme kousek nádivky, vařeného hlemýždě, opět nádivku, povrch obalíme ve strouhané housce a tak naplníme všechny ulity. (Také se mohou usekaní hlemýždi zamíchati do nádivky).  Naplněné ulity urovnáme na pánev s rozpuštěným máslem a pečeme je v horké troubě asi 10 minut, aby pěkně zčervenaly. Potom je urovnáme na mísu vkusně ubrouskem vyloženou a ozdobíme petrželkou. (Hlemýždi jedí se v zimě, zvláště o Vánocích.)

Tak co, pustíte se letos do toho? A že bych to zkusila po letech s vámi? Dobrou chuť!