Bulvár

Chlupaté knedlíky nejím

Moje první vaření bylo někdy v šesté třídě, kdy jsem uměla uvařit bramboračku a volské oko s bramborovu kaší a okurkovým salátem.Odkoukala jsem to od maminky. V deváté třídě jsme my děvčata měly hodiny vaření a to jsem se také něco naučila. A když jsem se vdala a měla 2 děti, tak jsem pořád něco vařila a pekla, manžel  dodnes není vybíravý a sní vše, co dostane na talíř.

Od rodičů jsme někdy dostali králíka a k němu jsem pravidelně dělala chlupaté knedlíky. Jednou k nám přijela sestra s rodinou a já jsem se opět chystala, že udělám chlupaté knedlíky a králíka, kterého jsem vždy pekla ještě s kouskem vepřového. Pro jistotu jsem se švagra zeptala, jestli bude chtít také chlupaté knedlíky a nebo jestli si dá houskový knedlík a zelí. Řekl mi, že chlupaté knedlíky nejí a tím bylo rozhodnuto.Ale když jsem chystala na talíře chlupaté knedlíky, tak přišel za mnou a říkal mi, že by si je také dal. A tak jsem mu nandala pořádný kopec. Když dojedl, chtěl ještě přidat. Říkal mi, že si musí rozepnout knoflík u kalhot, ale že mu tak chutnají, že nic tak dobrého nejedl. Byla to pro mne pochvala, protože byl v jídle hrozně vybíravý. Nejezdili k nám často, ale pokud měli přijet, vždy jsem dělala chlupaté knedlíky a oni věděli, že budou k obědu a už se na ně těšili.

Dnes již švagr není mezi námi, zemřel náhle a poměrně mladý. Ale tradice pokračuje, jezdí k nám na chlupaté knedlíky jeho zeť. A vždy mu s sebou dám ještě nějaké domů.Jen už toho králíka nedostáváme, ale ke kuřeti se také hodí. Je to starý recept, který jsem získala od strýčka mého muže. Je s nimi trochu více práce, ale hlavně, že chutnají.

Pozn. red.: Text nebyl redakčně upraven.

A pak že nejí!

A jak jste na tom s kuchařským umem vy? Umíte vařit? Kdo a kdy vás to naučil? Je něco, co umíte lépe než kdokoliv jiný, nebo naopak víte o jídle, které se vám nedaří správně ukuchtit ani po stém pokusu? Povedlo se vám něco zkazit tak, že to odmítaly pozřít i slepice na dvorku? Máte v zásobě nějakou vtipnou historku o vaření? Napište nám to! Svoje příspěvky posílejte na známou adresu

redakce@zena-in.cz

Vaše příběhy budeme v průběhu dne uveřejňovat a autorka toho nejlepšího se může těšit na odměnu.

   
14.01.2010 - Blog redakce - autor: Eva Soukupová

Komentáře:

  1. [13] Pálivka [*]

    Ještě ke chlupáčům, když prolisuji knedlíky do vody, tak je musíme zamíchat, aby se nepřilepily ke dnu hrnce. Když vyplavou, tak je ještě trochu povařím , celkem asi 3 minuty jednu várku při oddělané pokličce. Tak snad je to vše, co jsem k nim chtěla napsat.

    superkarma: 0 14.01.2010, 17:37:52
  2. [12] Pálivka [*]

    Ke chlupatým knedlíkům jsem chtěla ještě dodat, že se strouhají jen syrové brambory.

    superkarma: 0 14.01.2010, 16:23:57
  3. [11] Pálivka [*]

    Napíši vám recept na chlupaté knedlíky,ale protože vše dělám od oka, tak recept nebude přesný, ale  není na tom nic složitého. Nastrouhám brambory tak, aby z nich byly vlákna, ne kaše (strouhám to na robotu, kde mám k tomu struhadlo, které mi vyhovuje, ale používám toto struhadlo i na strouhání tvrdých rohlíků). Do toho dávám převážně hrubou mouku, přidám asi 3 lžíce hladké mouky a krupici. Těsto trochu více osolím a dám asi 1-2 žloutky(v původním  receptu to není, ale knedlíky jsou pak hezčí-žlutější) podle množství brambor. Ale ještě předtím ,než začnu strouhat brambory, si nakrájím 2 větší cibule, které si osmahnu na oleji, nebo sádle do sklovata a na ně dám kyselé zelí (buď ho trochu předvařím a nebo dám sterilované, to je rychlejší) a zelí na cibulce podusím. Mezitím se mi vaří ve velkém hrnku voda, kterou si osolím.Vypracované bramborové těsto, musí být hustší ,protlačuji do vody přes cedník na noky.

    Nejdříve si zkusím jen malou várku, abych viděla, jestli nejsou rozvařené. Pokud by se vám zdály být rozvařené, přidejte hrubou mouku a trochu krupice. Takovéto malé knedlíky se ve vodě vaří asi 3 minuty, vyplavou na povrchvrch a pozor, aby nepřetekla voda.Po těch 3 minutách je hustým cedníkem vyndám a odkapané je hodím  do zelí, které mám zapnuté na takové litinové ploténce, jen aby zelí bylo teplé, jen na mírném ohni. A tak pokračuji, až těsto zlikviduji, sem tam knedlíky promíchám. Vzhledově nic moc to na talíři nevypadá, ale každému to chutná. A chlupaté se jim říká asi proto, že když se se zelím zamíchají, tak jsou chlupaté od zelí. A k tomu dobré masíčko, možné je i třeba uzené. To mi připomnělo, že mne jednou poprosila manželova maminka, zda bych ji tyto chlupáče neudělala pro zednickou partu, která nahazovala jejich dům. Byla jsem z toho dost nešťastná, vařit pro tolik cizích lidí, ale sklidila jsem také pochvalu.

    Nic na nich není, jen když se vám bude zdát, že jsou trochu rozvařené, přidat hrubou mouku a trochu

    krupice. A zase to bude dobré. Většinou při jejich vaření stojím u sporáku, protože stačí chvilka a začnou kypět a to pak mám větší práci s vyčištěním sporáku. Tak se snažím si na to dávat pozor. Tak přeji všem, aby se povedly a aby hlavně strávníkům chutnalo. Mohou se ohřát i druhý den, jsou také dobré.

    superkarma: 0 14.01.2010, 16:19:41
  4. avatar
    [10] femme [*]

    maje — #8  nazdar ségra Sml58 Sml30

    superkarma: 0 14.01.2010, 14:03:38
  5. avatar
    [9] navia [*]

    A jak děláte chlupačky? Já brambory strouhám (spíš drtím) na takém tom škrabacím struhadle, přidávám tak 1/4 -1/3 vařených (nebo zahušťuju bramborovým aknedlíkama  v prášku), přidávám sůl, vece a pol. mouku. A většinou je dělám jen s houbama a cibulkou...s masem málokdy...

    superkarma: 0 14.01.2010, 12:52:23
  6. avatar
    [8] maje [*]

    femme — #6 tak to jsme na tom hodně podobně. vaření rozhodně není můj nej.. koníček, neicméně mi spousta známých potvrdilo, že je to moc dobré

    1. na komentář reaguje femme — #10
    superkarma: 0 14.01.2010, 12:09:26
  7. avatar
    [7] malvina [*]

    Sml16jo  v  9 třídě jsme  měli vaření. to byla paráda. Učitelka nás  naučila základy  vaření, ale  byla  specialistka  na pomazánky, rybí, droždovou, tvarohovou,sýrovou,  , vajíčkovou. Z mála  věcí uměla udělat  dokonalý servis.Sml16

    superkarma: 0 14.01.2010, 11:51:47
  8. avatar
    [6] femme [*]

    moje děti, kámošky i známí říkají, že vařím vynikajícně Sml24 ale vaření mezi moje koníčky teda rozhodně nepatří Sml23

    1. na komentář reaguje maje — #8
    superkarma: 0 14.01.2010, 11:00:58
  9. avatar
    [5] kozicka [*]

    ToraToraTora — #4 děkuji, to může být dobré

    superkarma: 0 14.01.2010, 10:31:08
  10. avatar
    [4] ToraToraTora [*]

    kozicka — #2 Protože se dělají z nastrouhaných syrových brambor, tudíž nejsou pěkně hladké, ale takové jakési chlupaté od těch cáru škrabaných brambor.

    1. na komentář reaguje kozicka — #5
    superkarma: 0 14.01.2010, 10:30:24
  11. avatar
    [3] enka1 [*]

    To už jsem někde slyšelaSml24.(ty knedle,myslím)

    superkarma: 0 14.01.2010, 10:18:59
  12. avatar
    [2] kozicka [*]

    To jsem ještě nikdy nejedla. Proč jsou chlupaté?Sml80

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #4
    superkarma: 0 14.01.2010, 10:14:42
  13. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    Chlupáče mulijeme s manžou, a hle, právě mi došlo, jak jsem je dlouho nevařila.

    superkarma: 0 14.01.2010, 10:07:05

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení

Náš tip

Doporučujeme