Reklama

chleboví šneci

Neznám kuchařku, která by někdy nezkoušela péct šneky z listového těsta. Tato slaná pochoutka je rychlá, ne příliš drahá a jednoduchá. Když jsem však měla možnost vyzkoušet šneky z chlebového těsta, ráda jsem to udělala. A po první zkušenosti říkám - už nikdy listové těsto!

S náplněmi si můžete hrát podle chuti a zásob v lednici. Naši první chleboví šneci byli dvojího druhu:

- šunka, uzený sýr, na kousky nakrájená jarní cibulka
- červené zelí, anglická slanina

Suroviny

350 ml vody
1 lžička soli
1 lžička cukru
250 g žitné chlebové mouky
250 g pšeničné chlebové mouky
1 lžička sušeného droždí

Postup

Suroviny necháme umíchat a vykynout v pekárně na program Těsto. Hotové těsto vyndáme z pekárny a rozdělíme na dva díly. Ty rozválíme na pláty a poklademe vybranými surovinami.
Smotáme do pevného šneka, kterého krájíme nožem. Pokud se nám lepí na těsto, „namočíme“ ho v mouce.
Šneky klademe na plech vyložený pečicím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem. Já jsem potírala rozšlehaným bílkem s pivem, který mi zbyl z pečení pivních koleček.
Necháme ještě dokynout, asi dvacet minut, pod utěrkou.

Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C, asi 15 minut.

Dobrou chuť přeje elly.