Vaření

Chleba ve vajíčku

chleba ve vajíčku

Oblíbenou svačinkou v naší školce býval chleba ve vajíčku. V takové velice levné verzi. Chléb obalený ve směsi vajíček s vodou a solí, osmažený. Nic moc.
Ale když si s trochu pohrajete, vznikne vám moc dobrá svačinka. A když to nepřeženete s olejem, na kterém smažíte a použijete celozrnné pečivo, tak půjde snad o skoro zdravou svačinku :-)

Základem tohoto rychlojídla je zbylé pečivo, klidně i více dní staré (bez zelených a bílých skvrnek :-)) Chléb nakrájíme na plátky, rohlíky rozkrojíme podélně.

V hlubší misce si rozšleháme vejce (počet podle počtu připraveného pečiva), můžeme přidat trochu mléka. Dochutíme solí a špetkou pepře (pro děti můžeme pepř vynechat). Smažíme v rozpáleném oleji dozlatova.

Takhle bychom mohli skončit a chleba podávat pouze obalený vajíčkem. Nebo si můžeme pohrát a ještě ho vylepšit. Když máme jednu stranu usmaženou, otočíme chleba, aby se usmažil i ze strany druhé. A posypeme ho nastrouhaným nebo plátkovým sýrem, který se při teplotě na pánvičce roztaví.

V Krkonoších na Zvoničce nám paní majitelka chystá chleba ve vajíčku s plátkem šunky, sýra a posypaný proužky pórku nebo jarní cibulky.

V BeskydechU plané jabloně zase šéfkuchařka přidáva do vajíčkové směsi vcelku dost česneku a majoránku. Chleba potom chutná jako bramborák a voní po celém penzionu.

Vajíčkovou směs můžeme dochutit i dalším kořením. Díky chilli získáme pikantní chuť, sladká paprika nám směs i obarví. Někdo si hotový chleba potírá hořčicí a sype čerstvou cibulkou nebo pórkem.
Výborně chutná v kombinaci s jakoukoliv čerstvou zeleninou, především jsme si oblíbili papriku a okurek.

Připravíte si občas chleba ve vajíčku nebo vám tohle jídlo připadá příliš obyčejné? Máte jiné oblíbené kombinace a vychytávky?

 

   
17.02.2010 - Sýr a vejce - autor: elly

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [33] hubajda [*]

    arminka — #32 ja take davam horcici a jeste kecup okurek rajce zavrenou mrkev od okurek

    superkarma: 0 14.11.2012, 22:33:59
  2. avatar
    [32] arminka [*]

    Sml67 tak to dělám, ještě potřu hořčicí, hodím na to cibulku a ten sýr se šunkou a to je mňamka Sml30

    1. na komentář reaguje hubajda — #33
    superkarma: 0 14.11.2012, 22:21:56
  3. [31] musilovahana [*]

    Také tuto rychlovku děláme.

    superkarma: 0 22.09.2012, 19:59:28

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. [30] Radka.Radecka [*]

    wich — #11 Cibulku nahoru si neodpusiím, ale musí být osmažená!

    superkarma: 0 23.02.2010, 15:49:22
  2. [29] ovenka [*]

    naše oblíbené rychlovečeře. Navrch dávám hořčici, cibulku, okurek...synové to jedí s kečupem. Výborné zpracování staršího chleba. I veku na to občas kupuju.

    superkarma: 0 20.02.2010, 19:03:50
  3. [28] bbobbo [*]

    U nás se ,,tomu,, říká opečánky.Když zbyde chléb šup a je hotovo.Rychlá a dobrá večeře.

    superkarma: 0 19.02.2010, 11:17:19
  4. [27] 196944 [*]

    přemýšlela jsem, co dnes k večeři a už to mám !

    bude chleba ve vajíčku Sml16

    superkarma: 0 18.02.2010, 11:59:28
  5. avatar
    [26] Tanzi [*]

    jj i u nás oblíbená snídaněSml67

    superkarma: 0 17.02.2010, 22:04:52
  6. [25] Samík97 [*]

    moula — #24 Na sladko taky dělám se skořicí,někdy ale dám do směsi vajec s mlékom trochu vanilkového cukru. Jen ta vůně nutně musí mlsouny přitáhnout.Sml67

    superkarma: 0 17.02.2010, 18:22:34
  7. avatar
    [24] moula [*]

    Milovala jsem a miluju dodnes.

    Taky delam na sladko, bily chleba nebo veka, namocit ve vajicku s trochou mleka a opect z obou stran, posypat skorici, cukrem, nebo polit syrupem javorovuym, ovocnym atd. Tady tomu rikaji French toast. Rychla "nahrazka" misto livancu, kdyz se nechce delat testo.

    Celej gympl jsme chodili do mlicnaku na Smazenku, trosku jinak, ale stejne princip. Tam bylo vajicko smichany se strouhankou a upeceny jako omeleta samotny a teprve pak polozeny na chleba, s horcici, okurkou, kecupem, nakladanou zeleninou. Zrovna predevcirem to byla vecere:)

    1. na komentář reaguje Samík97 — #25
    superkarma: 0 17.02.2010, 18:07:31
  8. avatar
    [23] šája [*]

    Já to dělám trochu komplikovaněji, ale možná efektněji: Vykrojím z krajíce střídku, nejdřív opeču tu střídku, pak hodím na pánvičku kůrky, do těch naleju rozšlehané vajíčko, nechám chvilku zatuhnout a vmáčknu střídku zpátky. Chleba je sice ovajcovaný jen z jedné strany, ale zato krásně křupavý. A tu neovajcovanou stranu potřeme česnekem

    superkarma: 0 17.02.2010, 15:31:57
  9. [22] dwolfova [*]

    Nejlepší jsou zapékané chleby z tvrdého chleba: nakrájíme na krajíce, pomažeme troškou másla, případně perly, prostě tukem, kterým doma mažete chleba. Pokladete pár kolečky salámu (stačí pouze tři kolečka na jeden krajíc, pokladete nakrájenou zeleninou, kterou doma v tuto chvíli máte - tzn., porek, cibuli, zelenou, případně kyselou okurku, rajčata, papriku, ředkev apod. - ideální na toto je léto, kdy máme doma velký výběr zeleniny - přeložíte dvěmi plátky krájeného sýra a dáte do mikrovlnky na chviličku zapéct, v případě, že toto jídlo chystáme pro 4-člennou rodinu, můžete dát na plech do trouby- ale pozor pouze chvilku, ať chléb nepřepečete - polijete kečupem, tat. omáčkou, co kdo má rád a jíte příborem, neboť je teplé a chleba měkké, jako kdyby byl "zrovna čerstvý".

    superkarma: 0 17.02.2010, 14:55:54
  10. avatar
    [21] borovec [*]

    Sml59Oblíbené zpracování staršího chleba,dáváme kečup,kyselou okurku a cibuliSml30

    superkarma: 0 17.02.2010, 13:36:15
  11. avatar
    [20] Milala [*]

    Taky dělám dost často a hlavně synovi a jeho kamarádům,když přijdou k nám do garáže na pokec o motorkách.To se vždy ptají,jestli bude svačinkaSml30Já jěště po osmažení namažu hořčicí,dám plátek šunky,sýra,kolečko cibule,papriky a rajčete.V létě jěště posypu petrželkou nebo pažitkou.

    superkarma: 0 17.02.2010, 13:13:54
  12. avatar
    [19] *modrá [*]

    vynikající k snídani o víkendu !

    superkarma: 0 17.02.2010, 11:34:32
  13. avatar
    [18] elly [*]

    vidím, že chleba ve vajíčku je populárnější než jsem čekala Sml59Sml30

    superkarma: 0 17.02.2010, 11:33:18
  14. [17] JanaN64 [*]

    Chleba ve vajíčku mám ráda, pokud mám tvrdší chleba, dělám ho na večeři. v létě s čerstvou zeleninou, v zimě se sýrem nebo plátkem šunky.

    superkarma: 0 17.02.2010, 11:32:22
  15. avatar
    [16] Myškomedvídek [*]

    to máme rádi k večeřiSml22

    superkarma: 0 17.02.2010, 10:59:34
  16. avatar
    [15] Tulinka [*]

    Dělám to občas dětem k večeři.Taky přidávám nastrouhaný sýr,někdy kečup nebo nakrájím rajčata na kolečka.Taky jsou k tomu dobrý sterilovaný okurky.Já si vystačím s Francouzskou hořčicí Sml20

    superkarma: 0 17.02.2010, 09:56:39
  17. avatar
    [14] mio [*]

    Tak tohle jsem milovala hlavně v dětství, teď se po něm můžou utlouct i naše děti. S kečupem, to je jasný..

    superkarma: 0 17.02.2010, 09:52:11
  18. avatar
    [13] Nunak [*]

    V dětsví mamka dávala gothaj nebo nějaký trvanlivý salám na plátky, hořčice+cibule. Mňam. Já ale doma nedělámSml80

    superkarma: 0 17.02.2010, 09:41:01
  19. avatar
    [12] SENSITIVESKIN [*]

    Sml59

    superkarma: 0 17.02.2010, 09:32:13
  20. avatar
    [11] wich [*]

    Chléb ve vajíčku děláme rádi, s hořčicí nebo kečupem a k tomu sníme spoustu zeleniny. Cibulku navrch si odpustíme - nehorázně dokáže tenhle smradlavý kousek zkazit chuť k jídlu.

    1. na komentář reaguje Radka.Radecka — #30
    superkarma: 0 17.02.2010, 09:11:21
  21. [10] Lyoness [*]

    Jj, taky delame... Pak ho namazu tavenym syrem, kecupem, posypu cibulkou a navrch dam jeste sunku. To je zradlo...

    superkarma: 0 17.02.2010, 09:00:35
  22. avatar
    [9] MEK [*]

    tak toto u nás boduje,když k nám přijedou neteřinky,ale to se taky nasmažímSml79

    superkarma: 0 17.02.2010, 08:47:40
  23. avatar
    [8] delfi.na [*]

    Děláme často, obzvlášť, když zůstane staré pečivo a jak říkám, to je dost častoSml52 .. Mńam

    superkarma: 0 17.02.2010, 08:40:21
  24. avatar
    [7] sanvean [*]

    jo a my tomu říkáme chleba v županu.

    superkarma: 0 17.02.2010, 08:31:04
  25. avatar
    [6] sanvean [*]

    tohle mám z dětství spojené s nedělní snídaní, s kečupem a cibulkou Sml20

    superkarma: 0 17.02.2010, 08:30:20
  26. [5] jastura [*]

    JO a ten tvrdý sýr nastrouhat do těsta - mňam

    superkarma: 0 17.02.2010, 08:25:08
  27. avatar
    [4] Dimsy [*]

    U nás se tomu říká pláclej chleba. Nejdřív se plácne do vajíčka a pak na pánev.Sml16

    superkarma: 0 17.02.2010, 08:24:51
  28. [3] jastura [*]

    a zkoušeli jste ten chleba před namočením ve vajíčku namazat měkkým sýrem?

    superkarma: 0 17.02.2010, 08:24:51
  29. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Často dělávám k večeři, ale i jako chuťovku, když mi honí mlsná Sml30

    superkarma: 0 17.02.2010, 05:43:55
  30. avatar
    [1] Eva_CZ [*]

    Jednou me to napadlo udelat a syn to ma silene moc rad, zkuskm verzi s cesnekem a majorankou. Jinak mazu horcici a sypu cibulkou. Nekdy do vajicka pridam trochu strouhanky, udelaji se takovy pufance.

    superkarma: 0 17.02.2010, 01:49:52

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme