Domácnost

Chleba – ohrožený druh

Není nad měkký a voňavý bochník čerstvého chleba. Nevím proč, ale poslední léta je čím dál tím obtížnější nalézt pekařství, kde by mi prodali kvalitní chléb, tedy takový, který se nedrobí, nelepí na patro, není posypaný kilem mouky nebo nevypadá a nechutná jako „buchta“.

Přitom na trhu je nepřeberné množství nejrůznějších druhů chlebů. Téměř každé městečko a skoro každá pekárna produkuje vlastní chléb a člověk by řekl, že chleba z malých pekáren bude kvalitnější než chléb z velkých pekárenských fabrik. Opak je pravdou, jak dokázal test MF Dnes uveřejněný na podzim minulého roku. Velkou roli v tom hraje zvolená technologie výroby, jak se dočtete dále. Nicméně výběr je veliký a každý by si tedy měl přijít na své.

Druhy chleba na českém trhu

Podle prováděcí vyhlášky ministerstva zemědělství k zákonu o potravinách se chléb na českém trhu dělí na sedm podskupin.

• Chléb pšeničný
Obsahuje nejméně 90 % pšeničné mouky, tedy jen zanedbatelné množství mouk žitných (max. 10 % na celkovou hmotnost mouk).

• Chléb žitný
Obsahuje nejméně 90 % žitné mouky.

• Chléb žitno-pšeničný
Podíl žitné mouky musí být vyšší než 50 %, pšeničné pak vyšší než 10 % z celkové hmotnosti použitých mlýnských výrobků.

• Chléb pšenično-žitný
V jeho těstě musí činit podíl pšeničné mouky nejméně 50 %, žita musí být více než 10 % z celkové hmotnosti mlýnských obilných výrobků.

• Chléb celozrnný
Musí obsahovat nejméně 80 % celozrnných mouk (nebo jim odpovídající množství upravených obalových částic z obilky).

• Chléb vícezrnný
Do těsta jsou přidány mlýnské výrobky z jiných obilovin než pšenice a žita, luštěniny nebo olejniny v celkovém množství nejméně 5 %.

• Chléb speciální
Kromě pšenice a žita obsahuje i další složku (obiloviny, obilné vločky, klíčky, olejniny, luštěniny, brambory, zeleninu apod.) v množství nejméně 10 %.

Klasický český chléb je kvasový

Pro kvalitu chleba je určující jak kvalita mouky, tak zvolená technologie výroby. Klasický český chléb se vyrábí z žitného kvasu (řídké těsto z vody a žitné mouky zkvašené přirozenou mikroflórou žitné mouky), který se může připravovat v několika stupních (v tradiční malovýrobě např. v pěti, v moderní výrobě obvykle ve třech). Když směs žitné mouky a vody vykvasí, znovu se promíchá s žitnou moukou a vodou a opět se nechá zrát, až se pomnoží potřebné mikroorganismy. Toto se opakuje tak dlouho, dokud se nezíská dostatečné množství kvasu pro nakypření těsta. Zráním v kvasu vznikají přírodní kyseliny, aldehydy a alkoholy, které dodávají chlebu jeho typickou lehce navinulou chuť a vůni. Tato klasická technologie je ovšem nesmírně náročná na čas, lidi a prostory, proto ji dnes většinou používají už jen velké pekárny, které produkují chléb ve velkém množství. Výroba chleba klasickou kvasovou metodou trvá minimálně 48 hodin. Když k tomu přičteme požadavky na pracovní sílu a dostatečně velký prostor k manipulaci, vyjde nám, že tuto technologii nebudou preferovat malá pekařství a hypermarkety, ve kterých stále raději nakupujeme. Podle odhadu odborníků původní kvasovou proceduru používá pouze 1/7 velkých pekáren. V Praze je to pouze Michelská pekárna.

Další, méně náročný způsob přípravy spočívá v jakési poloviční cestě přípravy kvasu. Zakoupí se hotová směsná kultura bakterií mléčného kvašení a z té se pomnožováním získá dostatečný objem „kvasu“, který je ovšem jen mléčným kvasem a nemá kvasinky na kypření výrobku (chybí zde alkoholové kvašení). Ty se tam musí přidat formou droždí. Tento způsob se nejvíce blíží výrobě klasického kvasového chleba a používá ho většina velkých pekáren, které dělají tradiční konzumní chléb. Laik rozdíl mezi kvasovým a „polokvasovým“ chlebem v podstatě nepozná, občas je to problém i pro zkušené pekaře.

Menší výrobci sahají spíše po hotových suchých nebo tekutých kvasech. Do nich se přimíchá žitná a pšeničná mouka, přidá droždí a těsto se nechá vykynout. K okyselení je použit umělý kvas, který obsahuje kyseliny (obvykle octovou nebo citronovou podle toho, zda se jedná o umělý kvas tekutý nebo sypký). V tomto případě bývá navinulost střídky i další její chuťové a jakostní parametry odlišné od chleba kvasového.

Čtvrtý a zároveň nejjednodušší způsob výroby je chleba z hotové kompletní suché směsi – tedy, chcete-li, chleba z prášku. K výrobě takového chleba se používají předem připravené směsi, do kterých se přidá pouze droždí a voda. Tento způsob preferují hlavně hypermarkety, které produkují své vlastní pečivo. Příprava takového chleba je velmi rychlá – chléb může být u koncového zákazníka už za šest hodin. Navíc se tímto způsobem obejde složitá technologie přípravy kvasového chleba, který je pro český trh tak typický. Tyto chleby skončily v hodnocení MF Dnes na posledních místech.

Struktura střídky závisí na podílu žitné a pšeničné mouky, přičemž obecně platí, že čím méně žitné mouky chléb obsahuje, tím méně objemný a nakypřený chléb je (střídka neobsahuje tolik pórů a bublin). V současné době se podíl žitné mouky snižuje, což je částečně způsobeno špatnou úrodou žita v minulých letech, které se tak musí dovážet ze zahraničí (především z Německa), a to by pochopitelně výsledné produkty výrazně zdražilo. Větší podíl pšeničné mouky ovšem způsobuje onu všem známou drobivost tolika českých chlebů.

Čeho se při výběru chleba v obchodě vyvarovat

Jedním ze znaků kvality chleba je jeho čerstvost. Ta se dá poznat zejména podle pružnosti střídky, která se u čerstvého, dobře propečeného chleba na řezu po stlačení okamžitě vrací do původního stavu. Mezi viditelné vady, které lze rozpoznat již při nákupu, patří vady vzhledu, kůrky a hmotnosti. Velmi nepravidelný a deformovaný tvar výrobků svědčí o nedodržování technologického postupu při výrobě – nízký a plochý chléb vypovídá např. o špatném kynutí, jehož důsledkem je příliš hutná a neporézní střídka. Kůrka u chleba může být ušpiněná buď na spodní straně, což svědčí o nedostatečném čištění pečicích plechů, resp. prostoru pece, nebo na svrchní straně. Připálená kůrka je rovněž nevyhovujícím jakostním znakem, se kterou ruku v ruce jde i nahořklá, nebo dokonce hořká chuť chleba (záleží na intenzitě připálení). Naopak nedopečená, příliš bledá kůrka signalizuje celkově nepropečený výrobek s vlhkou, mazlavou střídkou, která může začít velmi rychle plesnivět. Pokud má chléb na omak měkký, propadávající se povrch kůrky, svědčí to o tom, že došlo k odtržení kůrky od střídky, což je též jakostní vada. Rozpraskaná kůrka nemusí sama o sobě znamenat jakostní vadu, pokud je to ovšem pro daný chléb charakteristická vlastnost.

Zdá se, že klasický český kvasový chléb je na ústupu právě z důvodu složitosti a náročnosti jeho výroby. Snad právě proto nám tolik chlebů připomíná onu již zmíněnou buchtu. V současné době je u konzumentů nejoblíbenější variantou pšeničnožitný chléb typu „Šumava“, přičemž podíl pšeničné a žitné mouky se z původně převažující žitné stále více posouvá ve prospěch mouky pšeničné – nyní bývá poměr většinou 3:2. Ti z nás, kteří dávají přednost žitnému chlebu pro jeho vyšší obsah vlákniny a minerálních látek, nemají v Čechách na růžích ustláno. Žitný chléb prakticky nelze sehnat, i když při troše štěstí (a hodně toho běhání) můžete koupit žitnopšeničný chléb, který však bývá často přibarvován. Ale to už je kapitola sama pro sebe, a o tom příště.

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce
          MF Dnes
          Ing. Vladimír Doležal, Česká zemědělská univerzita v Praze
          Doc. Ing. Josef Příhoda, CSc., Vysoká škola chemicko-technologická v Praze
Autorka: Petra Zachari

   
11.04.2007 - Dům a byt - autor: Markéta Breníková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [168] mirienka [*]

    Domácí chléb – jak pekly naše babičky
    50 dkg mouky (2/3 špaldové nebo žitné, 1/3 polohr.)
    50 dkg vody, 25 dkg kvásku, 1,5 lžičky soli, Semínka (sezamové, lněné, dýňové…..), Ořechy hrubě nasekané (vlašské , lískové…)

    Všechny přísady důkladně promícháme (semínka a ořechy nejsou nezbytné ) v míse a dáme do formy na biskupský chlebíček, kterou vymažeme olivovým olejem (lžíci můžete přidat i do těsta). Necháme kynout 2 hod. v troubě při 40°C, pak zvýšíme na 20 – 30 minut na 200°C a dopékáme 40 – 50 minut při 150 °C. Upečený chléb vyjmeme z trouby, přikryjeme utěrkou a potravinářskou fólií (kůrka bude vláčná). Chléb je hutný, ale neměl by být mazlavý – znamená to, že je nedopečený. Doporučujeme při prvním pečení použít polovinu mouky špaldové a polovinu polohrubé.
    Kvásek
    Do sklenice (např. zapařovací láhev – 1 litr) dáme do tří čtvrtin mouku (pšeničnou nebo žitnou), smícháme s vlažnou vodou (cca 25°C) na hustou kaši a necháme přes noc v teple.
    Ráno odebereme ze sklenice ¾; obsahu, a zbylou čtvrtinu doplníme moukou a vlažnou vodou zase na původních ¾; sklenice. Tento postup opakujeme tak dlouho (4 – 5 x) až se budou v těstě dělat bublinky (čím více bublinek, tím lépe) – kvásek je hotov a můžete začít péci chléb.
    Odebereme ¾;, které zamícháme do chlebového těsta, zbylou čtvrtinu zase doplníme moukou a vlažnou vodou a necháme v teple nakynout (můžeme sklenici postavit na dvě hodiny do trouby spolu s kynoucím chlebem), abychom měli připravený kvásek na další pečení. Nakynutý kvásek zamícháme, zakryjeme víčkem nebo fólií a uložíme do chladna, kde bez jakékoli změny vydrží celé týdny.

    superkarma: 0 12.04.2007, 07:46:31
  2. avatar
    [167] kareta [*]

    Majucha: Já zas v řecku na stopu tvrdila řidiči, že mrzne a je náledí (nevím, proč to v té novořecké konverzaci měli ). Napiš seriál o svém cestování, než zapomeneš detaily Strašně rychle to uteče.

    superkarma: 0 12.04.2007, 07:27:03
  3. avatar
    [166] Žábina [*]

    triss: to je pravda, my tuhle ke grilování přinesli škvarkový chleba a všem se dělali boule za ušima

    superkarma: 0 11.04.2007, 21:22:01
  4. [165] Karolina* [*]

    Galadriel: dalamanky taky jim na tuny , ale obycejne rohliky mi uz dlouho nechutnaji. Tady prodavaji jeden druh "dalamanku", co se vyrovna ceskym, v krame se o ne pereme. Zrovna jich mam plny mrazak. Co tvuj muz? J. je spokojen s obvyklymi gumami. Nastesti uz aspon pochopil, ze kdyz je kurka tvrda, neznamena to, ze je chleba stary.

    superkarma: 0 11.04.2007, 20:45:07
  5. avatar
    [164] Dudlajlama [*]

    Karolina*: mam asi kliku v TP pekarnach, kupuju ale i ve velkych supermarketech a vzdycky uzasny vyber a dobrota(hlavne ty dalamanky ), jine je to ale s kvalitou druhy den, docela gumarna. Tady kupuju nemecky okrupany chleba do mrazaku a po rozmrazeni je vzdycky jako cerstvy. Kdybych si smela nechat jenom jedno jidlo pro zbytek zivota, bude to chleba a hned po nem syry.

    superkarma: 0 11.04.2007, 20:05:58
  6. [163] Karolina* [*]

    Galadriel: to je zajimave, jediny, ktery jsem povazovala za snesitelny, nez jsem nasla nemecky a rusky obchod, byl chleba z Kanady Byl to teda jakysy kvazi italsky a nemecky druh. Ale tomu doma se nic nevyrovna, i kdyz se mi zda, ze kvalita celkove skutecne poklesla. Ten pravy a uzasny uz neni vsude, aspon co bydli nasi.

    superkarma: 0 11.04.2007, 19:17:23
  7. [162] Karolina* [*]

    Anouk:no jo, sakris

    superkarma: 0 11.04.2007, 19:02:13
  8. avatar
    [161] Dudlajlama [*]

    Chleba je me zakladni jidlo a vubec nechapu, na co si v CR stezujete, je se ho tam nikdy nemuzu dojist, respektive krupavouckych dalamanku, zitanku a podobnych potvor. Tady, nemit nemeckou pekarnu se snesitelnym chlebem, zajdu na ubyte, ty mekke buchtovite utvary tedy nemusim

    superkarma: 0 11.04.2007, 18:35:38
  9. avatar
    [160] Anouk [*]

    Karolina*: Ale kde sezene pec

    superkarma: 0 11.04.2007, 18:05:15
  10. [159] Karolina* [*]

    Anouk: Ja rada obiram o iluze Ale hlavni duvod proc to rikam je, ze nelze pripustit, aby to Eva hned od zacatku flinkala. Kdyz pravy, tak pravy - jako od prababicky

    superkarma: 0 11.04.2007, 17:57:03
  11. avatar
    [158] Anouk [*]

    Karolina*: Tak jsem zase prisla o iluzi

    superkarma: 0 11.04.2007, 17:36:04
  12. [155] Karolina* [*]

    Anouk: Od zdejsich naruzivych pekaru jsem se dovedela, ze kupovany kvasek je jakasi nahrazka, ktera ani zdaleka nedosahuje kvalit doma vypestovaneho. Ma pry neblahy vliv na chut chleba, podle nich nebrat

    superkarma: 0 11.04.2007, 17:31:24
  13. [154] puca [*]

    Majucha: pridavam se k prosbam o naky povidani cestuju rada a hodne, ale sama bych se teda bala

    superkarma: 0 11.04.2007, 17:30:03
  14. [153] Karolina* [*]

    Eva_Fl: Jestli pujde vsechno jako po masle, tak za takove ctyri dny mas prvni bochnik.

    superkarma: 0 11.04.2007, 17:21:27
  15. avatar
    [152] stasha [*]

    Majucha: Napiš článek Máš takovejch zážitků a necháváš si je pro sebe!

    superkarma: 0 11.04.2007, 17:12:07
  16. avatar
    [151] Amálie [*]

    Ťapina: Bože, ty jsi nějaká hajsavá, jak ti sáhnu na Brno. Ale na to už jsem si od vás zvykla, takže si vyplazuj jazyk jak chceš. Prostě mi tamní pečivo nechutná.

    superkarma: 0 11.04.2007, 16:51:30
  17. avatar
    [150] Eva_CZ [*]

    Anouk: chleba. A na kvasek se zeptam.

    superkarma: 0 11.04.2007, 16:43:07
  18. avatar
    [149] Anouk [*]

    Eva_Fl: V polskem obchode kupujes chleba nebo kvasek? I kvasek se da totiz koupit Nemate tam treba nemecky obchod? Tam by ho mit mohli (Sauerteig)

    superkarma: 0 11.04.2007, 16:19:29

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [148] Eva_CZ [*]

    Karolina*: no ale .... ale zkopirovala a vytiskla a myslim, ze dnes zajedu pro zitnou mouku....

    superkarma: 0 11.04.2007, 16:08:50
  2. avatar
    [147] Eva_CZ [*]

    Karolina*: jsi moc hodna. Ale vypada to priserne. Spokojim se s tim z polskyho obchodu....

    superkarma: 0 11.04.2007, 16:02:33
  3. avatar
    [142] kareta [*]

    a....: jsi-li méně akční než partner, pochopitelně ti nic vadit nebude, ale je to přítěž, když komentuje každé tvé rozhodnutí- leda by mlčel a mluvil, když je tázán a nadšeně kvitoval vše, co zařídím a rozhodnu, včetně špatného terénu a ubytování a jídla!!!
    Majucha: jsi polyglot - latinská amerika by mě taky lákala, hlavně Chile a argentina. Jenže umím jen pozdravit a CARAMBA

    superkarma: 0 11.04.2007, 15:15:11
  4. [141] Karolina* [*]

    Eva_Fl: Kdyz jsem se dovedela jak zalozit, krmit a vest kvasek, veskera chut pect pravy cesky domaci chleb me razem presla. K tomu jeste debaty o tom, jak kvasek nevysel, byl moc kysely, nebo malo, nebo vypadal dobre, ale chleba byl jen takova kysela placka Na tohle ja nemam cas a hlavne nervy. Ale jeden recept se mi zachoval, tak zkus a dej vedet.

    Tradiční špaldový chléb s kváskem
    1 kg celozrnné mouky (špaldové či žitné)
    6-10 lžic přírodního kvásku
    2 lžičky mořské soli (nebo dle vaši chuti)
    semínka, ořechy dle chuti nebo kmín

    Všechny suroviny smíchejte do hustého těsta. Dle potřeby přidejte vodu nebo mouku. Kynout nechte celou noc (nebo cca 8-10 hodin) ve stabilní teplotě. Ideální je kolem 20 °C .Nečekejte, že těsto vykyne tak jako s droždím. Zvedne se jen o necelou třetinu. Jedno z prvních úskalí je, aby vám těsto nepřekynulo, protože by mohlo zkysnout. Po vykynutí pečte ve vymazané formě. Prvních 10 minut na 200 °C , poté stáhněte na 170 °C a dopečte asi 30 minut. Do trouby během pečení přidejte pekáček s vodou.

    Proc to pecou ve forme a ne jako bochnik, jsem se uz ani neptala.

    superkarma: 0 11.04.2007, 15:10:57
  5. [139] a.... [*]

    kareta: Muži jsou užiteční na nošení těžkých zavazadel, řízení motorového vozidla, když jsi unavená, hledání cesty na mapě, jako ochrana před otrapy. Já je na cestách shledávám poměrně užitečnými. Když machrují, jsou včas srovnáni do patřičných mezí a že by omezovali, takovou zkušenost snad ani nemám.

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:53:47
  6. avatar
    [136] femme [*]

    není nad michelský horský

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:52:31
  7. [133] a.... [*]

    Majucha: Tak to já mám dobrý, jsem tahána za exotickými atrakcemi z jejich vlastní iniciativy. Sama bych nevytáhla paty z Evropy a civilizovaných krajů.

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:48:42
  8. avatar
    [132] kareta [*]

    a....: muži omezují!! nebo nechutně machrují. Pokud nemluví plynně místním jazykem, je zbytečný . Na dovolené kompromisy dělat nebudu, stačí mi ústupky během roku
    Majucha: a už mluvíš indiánsky, nebo šmrdláš portugalštinu?

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:47:48
  9. [129] a.... [*]

    Majucha: Tak to jsi teda hrdina. Já když jedu dál, tak s chlapem, moje emancipovanost má své meze

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:35:12
  10. [122] a.... [*]

    kareta: Neboj...až ti to doma povyroste zase budeš jezdit. Mě to taky straaaaaašně nebavilo dřepět doma

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:30:16
  11. [119] a.... [*]

    Sweeney: Tak to teda nevím...suroviny si na pečení musíš nakoupit, pekárna se asi musí nějak čistit, umýt. Kromě toho doma překáží, v kuchyni mám dost omezený prostor. Já kupuju pečivo skoro každý den tady vedle práce v pekárně, časová ztráta cca 5 min.

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:28:05
  12. avatar
    [118] kareta [*]

    Majucha: šílenství je sedět doma na zadku a hnít Tos tam byla ÚPLNĚ SAMA?? Jen s papouškama, krokodýlama a piraňama?? Moskytama? To zní báječně

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:25:19
  13. avatar
    [115] gerda [*]

    gerda: HRUBKY!!!!! UŽ fakt nemůžu dál

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:14:08
  14. avatar
    [114] gerda [*]

    gerda: ehm...tak jsem rozrušená z té Amazonky, že dělám hruky , samozřejmě MNĚ potěší...

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:13:38
  15. avatar
    [113] gerda [*]

    Majucha: Amazonský prales mám nastavený na počítači jako pozadí - to mi úplně rozechvívá srdce. Amazonka=moje láska od dětství. Nikdy se tam nepodívám, ale cokoliv odtamtud mě potěší oko.

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:12:54
  16. [112] a.... [*]

    Sweeney: Nemám famílii tak rozmazlenou, abych jim ráno běhala pro rohlíky...

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:12:26
  17. avatar
    [111] gerda [*]

    Evikus: ne, já jsem prodělala vývojovou změnu , patrový rodinný dům, rozvod, zpátky k mamince do 3+1 a pak jsem si koupila tenhle byt. Pro dva dospělé je to docela vyhovující a pohodlné, je k tomu lodžie. Ale chce to hodně přemýšlet nad uspořádáním nábytku a tak...

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:11:40
  18. avatar
    [110] Ťapina [*]

    Amálie: No když někde mají něco kvalitního, tak já tam pro to jezdím, do Globusu jezdíme na týdenní nákupy. Jestli jsi chodila výhradně do sámošky za rohem, tak jaksi nemůžeš nadávat na chleba v Brně, ale na chleba ze sámošky

    superkarma: 0 11.04.2007, 14:11:39
  19. [103] a.... [*]

    gerda: Pekárna místo kočičího záchodu a kočky poslat z domu??? Taky nechápu to nadšení z domácího chleba. Co takhle ještě zkusit přípravu jídla na ohništi a praní na valše v řece???
    Já dávám přednost vymoženostem konzumního života.

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:59:41
  20. avatar
    [102] Evikus [*]

    gerda: aha, no ale než vyrostli tak jste s nima bydleli v 1+1 nebo ve větším?

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:56:42
  21. avatar
    [101] Žábina [*]

    Majucha: no nakonec to skoro tak vyjde - ale to je jeden z těch lepších receptů
    jinak se dá péct normálně obyč chleba např.kmínový a můžu říct, že je 100x lepší než z obchodu
    a hlavně - netvrdne
    nevím jak je to možné ale je to tak

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:54:54
  22. avatar
    [100] kareta [*]

    Majucha: jsi odvážná, já lámu manžela 2 roky, abychom jeli do Gr autem, letadla mi nedělají dobře, mám strašné nervy že spadneme a zahyneme. Loď by mi vadila míň. V podstatě mi přijdou peníze utracené za cestování jako nejlepší investice.Ach jo, život a dovolené jsou TAK KRÁTKÉ.
    Meander: Ty si pracovně projíždíš všechny země, do kterých jezdí CK, pro které děláš katalogy?!!!!!??!!!!

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:54:14
  23. avatar
    [99] gerda [*]

    Evikus: nemáme dvě děti, máme dvě kočky - to jde docela dobře, kočky jsou skladné. Děti jsou už z domu, teda bytu

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:52:48
  24. avatar
    [94] Žábina [*]

    Majucha: směsi vůbec nekupuju...chleba upeču podle receptů z internetu....
    a vyjde to levněji...a jsou lepší
    dnes kupříkladu budu péct sýrový chléb..pořizovací cena - kolik stojí 25 dkg eidamu plus mouka plus 3 lžíce kečupu

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:45:14
  25. avatar
    [91] Evikus [*]

    gerda: jak se to dá přežít v 1+1 s dvěma dětma? To tě teda obdivuju. Je na obzoru nějaké stěhování do většího?

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:39:11
  26. avatar
    [88] Eva_CZ [*]

    Majucha: navic NENI dobrej. Ale at pecou...

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:28:44
  27. avatar
    [87] Eva_CZ [*]

    ...... ja jsem teda doufala, ze kdyz vypestuju kvasek, poradi mi nekdo, jak upect NORMALNI CESKEJ chleba a ne ty shity, co se za nej vydavaji. Tak nic, no... Diky.

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:27:59
  28. avatar
    [86] kareta [*]

    Majucha: jak jezdíš, autem, stopem, lodí, letadlo? Normálně ti česky závidím, hned bych zvedla kotvy

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:22:17
  29. avatar
    [85] Meander [*]

    Majucha: Mých taky ne. Rozněvice nejdou najít ani na mapě.

    superkarma: 0 11.04.2007, 13:15:58
  30. [76] Betty9 [*]

    gerda:
    Tak to tě chápu.... kdysi jsme žili rok a půl ve třech v 16 m2.
    To je opravdu nutno uvažovat o každém dm2.

    superkarma: 0 11.04.2007, 12:57:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Výzkum žena-in.cz – téma bolest, horečka a nachlazení
Trápí vás exém? Zapojte se do testování RadioXar

Náš tip

Doporučujeme