Novinky

Chleba bez práce od marde

Čtenářka marde v dětství milovala teplou, kulatou, voňavou šumavu. A letos začala péct chléb bez práce. Děkuji Vám marde za příspěvek, ale bez práce nejsou koláče, natožpak chléb!

Hezký den,

chléb z dětství se pamatuji, jak jsme kupovaly tzv. šumavský chleba. Býval kulatý a krásně voněl. Před nakrojením jsme ho požehnali třemi křížky. Vždycky jsem se těšila na obrovský prostřední krajíc. Když se poštěstilo koupit ještě teplý, stávalo se velmi často, že celý se domů nedonesl. Po cestě jsem z něho po kouskách uždibovala. Nejlepší byl s máslem a jen trochu posolený. Také jsem mívala ráda moskevský. Nosila jsem ho do školy ke svačině.

Po svatbě, kdy jsem byla plná elánu a zkoušela jsem své kuchařské a pekařské umění, se objevily sypké směsi na pečení chleba. Stačilo jen přidat vodu. Neodolala jsem, sáček zakoupila a snažila se vytvarovat chleba. Nevím, kde jsem tenkrát udělala chybu, ale těsto se stále lepilo. Výsledný chleba byl sice dobrý ale už nikdy jsem nechtěla žádný péct. Říkala jsem si, že za tu námahu mi to nestoji

Ale člověk nemá nikdy říkat nikdy více. Letos jsem náhodou objevila recept na chleba bez práce. Dlouho jsem se odhodlávala, než jsem se pustila do pečení. Chuť na chleba byla vybičovaná přiloženými fotkami. A tak jsem si připravila vše, co budu potřebovat a pustila se do pečení. Jen jsem dala místo sušeného droždí čerstvé, protože jsem zrovna jiné neměla. Recept je opravdu jednoduchý a takřka bez práce. Hlavně jeho příprava nezabere moc času. Kvásek se zadělá večer, přes noc se nechá nakynout a druhý den se upeče. Výsledek mě opravdu překvapil. Chleba se povedl, kůrčička byla krásně křupavá. Chodili jsme kolem něj, dokud nevychladl a pak se na něj vrhli. K blaženosti nám stačil krajíc chleba namazaný máslem. Jen se po něm zaprášilo. Od té doby ho peču, vždy, když na něj dostaneme chuť.

Zdravím

marde


Můj vztah k chlebu

  • Pečete si vlastní chléb? Prozradíte recept?
  • Nedáte dopustit na bochník šumavy?
  • Nebo dáváte přednost rohlíkům, nebo bagetám?
  • Milujte černé chleby se semínky?
  • S čím si chleba nejraději mažete?
  • Vyrábíte si vlastní kvásek?
  • Pořídila jste si pekárnu na chleba? Používáte ji?
  • Vítáte hosty chlebem a solí?
  • Co pro vás znamená chléb?

Vaše úvahy, recepty, příběhy, fotky, videa, prostě vše, co vás k tomuto tématu napadne, posílejte na známý redakční e-mail

redakce@zena-in.cz

A já dnes na konci editace odměním jednu z vás, co přispějete, dvěma krásnými knihami.  První je k tématu: Chléb v hlavní roli od Mileny Volfové a druhá je z edice Hubneme s rozumem od Ivy Málkové a Jany Dostálové a jmenuje se: Nakupujeme s rozumem, vaříme s chutí.

   
08.08.2013 - Čtenářské příspěvky - autor: Radek Kříž

Komentáře:

  1. avatar
    [19] marde [*]

    Já pekárnu nemámSml23Po každé fázi mám čas dělat něco jinéhoSml16

    superkarma: 0 09.08.2013, 06:43:01
  2. avatar
    [18] Linde [*]

    marde — #5 jééé, to mi přijde hodně pracné, ne že bez práce Sml52. Bez práce jsem si představovala nasypat suroviny večer do pekárny a ráno už vytáhnout nakrájený chléb a ne plácání a překládání na vále a ještě zvlášť péct Sml6. Ale i přesto díky za recept, až se budu hodně žrát nudou, tak se zkusím ponořit do tajů těsta Sml67

    superkarma: 0 08.08.2013, 21:26:13
  3. avatar
    [17] paníliška [*]

    Tak že by to bylo bez práce.....Sml30 Ale dobrý bude, o tom nepochybuji.

    superkarma: 0 08.08.2013, 18:11:20
  4. [16] kf [*]

    no, ja delam velmi jednoduse kvaskovy chleba...pres noc ozivim kvasek z lednice, rano z nej odeberu tak dve, tri lzice, ktere zase ulozim do lednice na priste a ze zbytku zadelam testo (cca 300 g mouky-micham zitnou a psenicnou, obvykle tak v pomeru 2-3:1 a vodu dle potreby), odejdu do prace a ono to kyne. Prijdu z prace, pridam cca 150 g mouky (zase smes) a vodu, vrchovatou lzicku kminu a normalni lzicku soli, promicham, testo je pekelne lepive a protoze jsem lina vyrabet bochnik, vymazu formu na biskupsky chlebicek a vysypu ji krupici, testo tam prekydam z misy (jinak se tomu ukonu rict neda, testo drzi naprosto na vsem), necham jeste chvili kynout, pak rozpalim troubu na 250 °C, dam pect (pri vkladani do trouby trochu porosim vodou), po cca 15 minutach stahnu teplotu na 180 °C a pecu hodinu.

    Jen kdyz mam vic casu, delam moskevsky chleba (http://conovehonakopci.cz/?p=6538), mimochodem na techto strankach jsme nasla opravdu hodne inspirace..

    superkarma: 0 08.08.2013, 14:49:17
  5. avatar
    [15] gerda [*]

    http://kitchenette.cz/clanek/73-celozrnny-chleb-bez-hneteni

    tento recept s obrázkama se mi zdá docela snadný - obrázky jsou hodně názorné.

    superkarma: 0 08.08.2013, 14:36:18
  6. avatar
    [14] marde [*]

    pajda — #13

    To nevímSml80Já jsem ho dostala od kamarádky mailemSml16

    superkarma: 0 08.08.2013, 14:34:15
  7. avatar
    [13] pajda [*]

    marde — #9 peču hodně, ale tohle by se mi nechtělo...není to náhodou tenhle recept? tedy upravený?  http://www.cuketka.cz/?p=788 vypadá to dobře, jen jsem hrozně líná. Ale je fajn, že vím, že někomu funguje - třeba se časem ukecám a taky to zkusím.

    1. na komentář reaguje marde — #14
    superkarma: 0 08.08.2013, 14:03:42
  8. avatar
    [12] Dimsy [*]

    marde — #5 To že je bez práce? To je dřiny jak na galejích. To jsem si představovala, že všechno nasypu do robotu, ten to zamíchá, nechám bez dozoru vykynout, vyklopím, trochu tomu dám tvar a vrazím do trouby. To by se ještě dalo při troše dobrý vůle nazvat "bez práce".Sml30

    superkarma: 1 08.08.2013, 13:46:02
  9. avatar
    [11] marde [*]

    V19 — #10

    Ať se podaříSml16Já používám skleněný pekáčekSml16

    superkarma: 0 08.08.2013, 13:02:32
  10. [10] V19 [*]

    marde — #5 cez víkend vyskúšamSml59

    1. na komentář reaguje marde — #11
    superkarma: 0 08.08.2013, 12:57:15
  11. avatar
    [9] marde [*]

    secret — #7

    Mně to šlo dobřeSml16

    1. na komentář reaguje pajda — #13
    superkarma: 0 08.08.2013, 12:12:01
  12. avatar
    [8] marde [*]

    Také jsem si to myslela, ale vůbec to není složité. Na každý úkon je jen pár minut a výsledek za to stojíSml16

    superkarma: 0 08.08.2013, 12:11:11
  13. [7] murat [*]

    marde — #5 tak ten jsem zkoušela jednou a taky mi to přijde zbytečně složité a těsto řídké, špatně se s ním pracuje

    1. na komentář reaguje marde — #9
    superkarma: 0 08.08.2013, 12:09:21
  14. avatar
    [6] lenig [*]

    marde — #5 tak to mi teda přijde hodně složité, ale vím, že jde asi o to ZKUSIT TO SAMA a uvidím - díkySml79

    superkarma: 0 08.08.2013, 12:06:16
  15. avatar
    [5] marde [*]

    Nasypeme do mísy a nasucho zamícháme:

    3 hrnky hladké mouky

    (hrnek obyč cca 250ml, mouka obyč, v případě tmavé

    chlebové, špaldové

    1 lžička sušeného droždí

    ( na dva chleby rozdělit na půlky jeden pytlík)

    1,5 lžičky soli

    1 lžička drceného kmínu

    Podle chuti můžete přimíchat cibulku, česnek, bylin

    ky, semínka, škvarky...

    Do směsi nalijeme 1,5 hrnku vody, přikryjeme utěrkou. Necháme 8-12 (přes noc) kynout.Těsto vyndáme na pomoučený vál a gumovou stěrkou nebo pomoučenýma rukama roztaháme na placku cca 2-4cm tlustou. Necháme 15min odpočívat.Těsto přeložíme na třetiny „zvrchu a zespodu“ a na třetiny „zleva a zprava“. Necháme 30min zakryté utěrkou odpočívat. Poté ještě dalších 30min, ale to už si zapneme troubu na 230°C a tu druhou půlhodinu v ní necháme nahřát pekáč s pokličkou. Přendáme do horkého pekáčku. Pečeme 30min při 230°C. Pak sundáme pokličku a pečeme ještě dalších 15mi. Dobrou chuťSml16

    1. na komentář reaguje lenig — #6
    2. na komentář reaguje secret — #7
    3. na komentář reaguje V19 — #10
    4. na komentář reaguje Dimsy — #12
    5. na komentář reaguje linde — #18
    superkarma: 0 08.08.2013, 12:00:32
  16. avatar
    [4] marde [*]

    Napiš mailovou a dresu a já přepošlu recept i s obrázkySml16

    superkarma: 0 08.08.2013, 11:46:59
  17. avatar
    [3] Linde [*]

    taky chci recept Sml36 prosím, prosím

    superkarma: 0 08.08.2013, 11:34:25
  18. [2] murat [*]

    nojo, sem s ním

    superkarma: 0 08.08.2013, 11:24:12
  19. avatar
    [1] kuzle [*]

    a kde je ten recept? Sml58

    superkarma: 0 08.08.2013, 11:16:22

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme