Rodina

CHLÉB v hlavní roli

chleb

Tato kuchařka vám dokáže, že i z „obyčejného“ chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte. „Chleba s něčím k večeři“ je pro mnoho zaměstnaných žen způsob, jak připravit všední večeři pro rodinu rychle a bez velké námahy. Milena Volfová vám ve své kuchařce dokáže, že i z obyčejného chleba můžete vytvořit nápaditá a chutná jídla, kterými rodinu u večerního stolu ohromíte.

Poradí, jak upéct chleba, houstičky a další druhy pečiva, ale také ukáže spoustu dalších variací - plněné chleby, chléb na sladko apod. Máte-li křupavý, ještě teplý a voňavý chléb, je snadné proměnit jej v pochoutku, stačí jen pár čerstvých surovin...

A napadlo by vás, že i koupený nebo včera upečený chléb můžete použít jako výchozí surovinu pro přípravu koláčů, cheesecaků a dalších lahůdek?

Z obsahu:

● O chlebu ● Chleby a houstičky ● Toasty a sendviče ● Pomazánky ● Chuťovky a rychlovky ● Sladkosti ● Chléb ve světě ● Chlebové speciality a netradiční chleby ● Vaříme z chleba

O autorkách

chlebMilena Volfová
Milena Volfová je jednou z nejlepších foodstylistek u nás. Pracuje pro časopisy (začínala v Praktické ženě, pak Apetit, Marianne a Marianne Bydlení, Elle), podílela se na přípravě kuchařek Jitky Rákosníkové, Kluků v akci, S Italem v kuchyni, je i „dvorní foodstylistkou" nakladatelství Smart Press. Kuchařka o chlebu je její knižní prvotinou - a hned v ní ukazuje, jak bohatou má sbírku báječných, chutných a snadných receptů.

Alena Hrbková
Alena Hrbková patří k nejlepším českým fotografům jídla. Fotí ho pro reklamu (časopis řetězce Albert), pro časopisy (Apetit, Elle, Marianne a Marianne Bydlení, Můj dům a další), nafotila i mnoho kuchařek (kuchařky Jitky Rákosníkové, kuchařka restaurace Kampa Park, Kluci v akci, nyní nová kniha Zdeňka Pohlreicha „Prostřeno bez servítků", 12 knih pro německý knižní trh). Vytvořila také fotografie pro několik kuchařek nakladatelství Smart Press (Biokuchařka Hanky Zemanové, edice Jídlo jako lék).

Formát 172 x 240 m, pevná vazba,
176 stran, 299 Kč
Vyšlo 19. října 2010

Kniha vznikla s podporou značky PENAM. Děkujeme.

Příběh za knihou:

Tato kniha vznikla díky souhře tří okolností, které se protnuly ve správný čas:
Nakladatelství Smart Press chtělo připravit knížku, věnovanou jídlu, které chutná snad každému - čerstvému chlebu. Jen vhodnou autorku ne a ne nalézt, protože s Milkou spolupracovali jen při focení jiných kuchařek.
Milena Volfová už dlouho odolávala nátlaku, aby se nevěnovala jen foodstylingu, ale vydala vlastní kuchařku, když má v zásobě tolik skvělých receptů. Odmítala s tím, že nemá dost přitažlivé téma. Až chleba ji zaujal natolik, aby se vrhla do práce.
A konečně, Penam, díky jehož podpoře kniha vznikla, se právě rozhodl podobný projekt podpořit.

Přípravy se ujal zkušený tým ve složení Milena Volfová (autorka receptů), Alena Hrbková (fotografka) a Lenka Al-Šaríf Nettlová (grafička).
Kniha vznikala poněkud netradičně, některé recepty vznikly až během focení nebo na poslední chvíli při přípravě rodinné večeře. Ukázalo se, že z chleba se dá vytvořit tolik receptů, že by se jimi kuchařky naplnily třeba dvě... Do té jediné se tak vešly jen ty nejlepší z nejlepších! Podle čeho jsme je vybírali? Třeba i podle toho, jak rychle po focení chlebová pochoutka zmizela v žaludcích realizačního týmu...

Ukázka receptu:

Sýrový chléb
Chlebu to v kombinaci se sýrem mimořádně sluší. Ale když je spolu rovnou i upečete, vznikne skutečný hit.

Příprava: 20 minut
Kynutí: 1 hodina + 20 minut
Pečení: 45-50 minut

Na 1 chléb:
500 g hladké pšeničné mouky
7 g sušeného droždí
1/2 lžičky cukru
250 ml vlažné vody
5 lžic olivového oleje
2 lžičky soli
špetka pepře
330 g ementálu
1 žloutek a 1 lžíce vody na potření těsta

1. Z mouky, droždí, cukru, vody, soli, pepře a olivového oleje vytvořte vláčné těsto, které alespoň 5 minut důkladně prohněťte. Z těsta vytvořte bochánek, který nechte na teplém místě kynout, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Trvá to asi hodinu, ale raději těsto hlídejte.
2. Ementál nakrájejte na malé kostičky, přidejte do těsta a dobře propracujte. Těsto vložte do vymazané kulaté formy (24 cm) a nechte ještě 20 minut kynout.
3. Troubu předehřejte na 170-200 °C.
4. Žloutek se lžící vody prošlehejte a potřete jím těsto. Pečte 45-50 minut.

   
15.12.2010 - Rodina - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [19] AndyC@email.cz [*]

    Mohl by ježíšek donést domácí pekárnu, to by byl každý den čerstvý a křupavoučký chlebíček

    superkarma: 0 15.12.2010, 20:44:16
  2. [18] orangutan [*]

    chleba jsem pekla a byl výborný a ta kůrka ale recept nevím už je to dlouho a byl náhodný a tento určitě zkusím a kulatýSml67

    superkarma: 0 15.12.2010, 19:37:10
  3. [17] pani [*]

    Taky ho peču je výborný,Sml59

    superkarma: 0 15.12.2010, 19:35:41
  4. avatar
    [16] sedesatka [*]

    Já míchám žitnou mouku s pšeničnou na půl.Nedávám olej,ale nastrouhám uvařený brambor,kvasnice,lžičku octa,vodu,kmín drcený a půl lžičky sušeného česneku.Peču ve formě na biskupák,nic nemažu ani nepotírám vodou.Peču 45 minut na l60.Chleba je vláčný vydržel by dlouho,ale během dvou dnů je pryč,takže se dělá další.Sml20

    superkarma: 0 15.12.2010, 19:09:25
  5. avatar
    [15] řeřicha [*]

    chleba si občas upeču a ten se sýrem vyzkouším Sml22

    superkarma: 0 15.12.2010, 15:33:11
  6. avatar
    [14] SNÍŽEK [*]

    chleba kupuju.Sml22

    superkarma: 0 15.12.2010, 14:00:21
  7. avatar
    [13] babicka11 [*]

    U nás se chleba jí hodně, víc než housky nebo rohlíky...Peču i doma v pekárně a někdy i v troubě, nic na tom není...a jak tak koukám ven...asi ani pro něj nepůjdu a radši ho upeču - to zas bude vůně...Sml59

    superkarma: 0 15.12.2010, 13:48:44
  8. [12] ivetinkav [*]

    já chlebík nemusím, ale proč ne

    superkarma: 0 15.12.2010, 13:21:48
  9. [11] Bébéčko [*]

    Miluju chleba, takže jsem si hned recept stáhla a zkusím ho o víkendu upéct. Mňam

    superkarma: 0 15.12.2010, 11:20:17
  10. avatar
    [10] Myškomedvídek [*]

    domácí chlebík je vynikajícíSml59

    superkarma: 0 15.12.2010, 11:05:05
  11. [9] Mautina [*]

    čerstvě upečený chlebík je vynikající,ale na pečení doma bych si asi netroufla....Sml54

    superkarma: 0 15.12.2010, 09:46:56
  12. avatar
    [8] selinka [*]

    chlebík vypadá moc chutně, dala bych si Sml67 asi se konečně překonám a nějaký upeču ...

    superkarma: 0 15.12.2010, 09:14:08
  13. [7] lidicka [*]

    Mňam, chleba na obálce knihy mi připomíná dětství, podobné jsme kupovali přímo z pece u pekaře. Teplý s máslem, které se na chlebe rozpouštělo - to nemělo chybu!Sml16

    superkarma: 0 15.12.2010, 07:19:21
  14. avatar
    [6] maje [*]

    ještě bych přidala chlebové koření a trochu osmažené cibulky.

    superkarma: 0 15.12.2010, 07:10:15
  15. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    Sml30ten ementál, si dám raději potom na chleba s máslem Sml67Sml30

    superkarma: 0 15.12.2010, 04:34:07
  16. avatar
    [4] denkas [*]

    chleba se nepřejíš.Já mám ráda Benešovskej,ňam. Ale přestěhovali sme se a tady nemají dobrej chleba.Sml80

    superkarma: 0 15.12.2010, 00:40:27
  17. avatar
    [3] nadenica [*]

    patlála matlálaSml16

    do toho se určitě nepustímSml23, kuchyň bych mohla uklízet hodně moc dlouhoSml57

    superkarma: 0 15.12.2010, 00:40:24
  18. avatar
    [2] Introvertka [*]

    Miluju polévku v chlebu Sml22.

    superkarma: 0 15.12.2010, 00:39:33
  19. [1] ula [*]

    Úplně se mi sbíhají sliny. Nejraději mám chléb Radvanický, jsem z Ostravy.

    superkarma: 0 15.12.2010, 00:11:00

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme