Domácnost

Chlap v kuchyni ano, ale...


Osm set zašpiněných kastrolů, dvoucentimetrový napálený okraj kolem všech plotýnek, linka jako po výbuchu a na zemi to vypadá jako před hospodou. Jak kdy. Někteří muži jsou v kuchyni jako doma…

Na mužské se zástěrou u sporáku se názory různí. Ale valná většina žen, tedy těch, které jsme oslovili, jsou raději, když mužské kulinářské aktivitě nejsou přítomny. Osobně k nim nepatřím. Pohled na toho mého u kuchyňské linky je pro člověka, který by bez humoru umřel, jednak vzácný, a jednak je to zážitek, který by byla škoda nevidět.

Budeš se oblizovat

„Udělám vysoký, krvavý steak se švestkovou zálivkou,“
zahlásil a vytasil z tašky hovězí kližku.
„No, miláčku, nejsem si jistá, jestli je tohle to správné maso.“
„Je to hovězí?“
„No tak je to hovězí, jenže tohle je spíš na guláš.“
„Hele, všechno je o tom, jak se to nakrájí,“ vysvětlil a vyndal povidla.
„Kde je pánev?“
„Pod tebou."
„Talíře?“
„Nahoře vlevo."
„Prkýnko?“
„Nad dřezem a dřez je uprostřed linky, taková díra kovová."
„Moc vtipný, budeš se oblizovat a teď jdi, jdi, musím tu být sám. Bude to překvapení. Jo, takovou dlouhou vidličku máme?“
„Máme. Je to druhý šuplík uprostřed. Chceš buzolu?“
„Nech si srandičky, budeš mrkat!“

Mrkala jsem hodně, a hodně křečovitě jsem zavírala oči ve snaze mu nezkazit radost a rozžvýkat během deseti minut alespoň jedno sousto. Tohle by ovšem nerozžvýkala ani motorová pila.
„Chuťově je to miláčku opravdu velmi dobré, ta omáčka se ti skutečně povedla.“
Vzdala jsem pokusy o rozmělnění potravy a pokusila se ji polknout celou. Marně.
„No tak je to špetku tužší, to je pravda, zřejmě mi ta ženská prodala špatný kus.“
„Lásko, prodala ti kližku. Z toho steak neuděláš, kdybys byl kouzelník.“

Domluvili jsme se, že příště zakoupí správné maso a bude to v pohodě.

Když jsem vešla do kuchyně, nabyla jsem dojmu, že si zde hrál se semtexem. Je to báječný a nesmírně šikovný muž. Když si ovšem udělá byť jen čaj, zbude po něm na lince tolik předmětů, že to vypadá, jako by připravoval tři chody pro patnáct lidí. Přesto jsou jeho občasné pokusy vařit tak zábavné, že to ráda uklidím (třeba když dělá zázvorové bonbony).

A tak se ptám: Máte rády své miláčky v zástěře u kuchyňské linky?

Pavlína
Můj chlap je povoláním kuchař a musím říct, že mě mnohem víc baví, když se vyskytuje u kuchyňské linky se zástěrou, než pod linkou se šroubovákem. Jeho exhibice s vařečkou zpravidla dobře dopadne a je ku prospěchu obou. Jeho práci se šroubovákem řeší později naštvaní sousedi, elektrikář, případně instalatér. Horší je to ve chvíli, kdy vařím já. To stojí za mnou a neustále kibicuje. Jak to krájíš tu cibuli, už jsi tam dala tohle či ono a podobně. To jsem pak ráda, když se i s rizikem zabaví na chvíli tím šroubovákem.

Radka
Manžel je počítačový analytik a v kuchyni se vyskytuje jen tehdy, když je deset večer a jemu kouká zadnice z lednice. Umí udělat vajíčka, ale nikdy nevíme, na jaký to bude způsob. Jednou jsem byla nemocná a vařil mi ochotně k omáčce kolínka. Nakonec jsem to měla s houskou. Má spoustu krásných předností, ale vaření to nebude.


Zdena

No některá jídla jako třeba omeletu nebo topinky manžel zvládne. Jednou dělal i šunkafleky a byly dobré. Jinak ale musím říct, že u toho vždycky tolik nadělá, že je nadlidský výkon to po něm uklidit. Nevím, jak to dělá. Jo, ale jedno jídlo vlastně umí naprosto skvěle, a to je guláš. Bohužel se k tomu dostane tak jednou za tři měsíce. To pak i tu spoušť ráda uklidím.


Jak to má ten váš?

   
16.01.2009 - Dům a byt - autor: Michaela Kudláčková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. [140] Kasherka [*]

    komentář byl smazán administrátorem či moderátorem

    superkarma: -10 27.01.2009, 05:56:46
  2. avatar
    [139] kareta [*]

    Masa dělám v troubě v hrnci- dám tam všechno, zapnu troubu na 80-90st. a naprogramuji na 5-8 hodin. Předstírám, že mám pomalý hrnec- je to bez práce a nemusí se to hlídat jako papiňák

    superkarma: 0 19.01.2009, 08:22:32
  3. avatar
    [138] Jeremi [*]

    evelyn: Jseš můj člověk.

    superkarma: 0 18.01.2009, 23:21:39
  4. avatar
    [137] evelyn [*]

    ja si vareni bez papinaku neumim prestavit, doba se zkrati minimalne na tretinu

    superkarma: 0 18.01.2009, 22:44:56
  5. avatar
    [136] Jeremi [*]

    Meander: Já když dostanu chuť na guláš, tak tři hodiny nevydržím.

    superkarma: 0 18.01.2009, 22:15:02
  6. avatar
    [135] Meander [*]

    Jeremi: Já guláš dusím na velmi malém plameni cca 2,5 - 3 hodiny. Maso je křehké, chutě spojené a guláš lahodný. Papiňák vůbec nevlastním.

    superkarma: 0 18.01.2009, 21:41:49
  7. avatar
    [134] Jeremi [*]

    Suzanne: Já v papiňáku dělám jakékoliv hovězí, které se má dusit - třeba i guláš.

    superkarma: 0 18.01.2009, 21:27:27
  8. avatar
    [133] Suzanne [*]

    Jeremi: jo, kus masa do papiňáku, to znám. S tím plátkem jsem to neznala

    superkarma: 0 18.01.2009, 21:09:39
  9. avatar
    [132] Jeremi [*]

    Suzanne: Bez papiňáku se hovězí snad ani pořádně uvařit nedá. Ale s ním máš maso k omáčce krásně měkké prakticky bez práce a ještě Ti zbude polívka na druhej den.

    superkarma: 0 18.01.2009, 21:05:01
  10. avatar
    [131] Suzanne [*]

    pomeranca: no a podle čeho jinýho by se měla jmenovat? My to máme taky tak
    Jeremi: do papiňáku? To snad i někdy zkusím

    superkarma: 0 18.01.2009, 20:52:27
  11. avatar
    [130] pomeranca [*]

    Meander: ale my máme naštěstí opravdický nudle

    superkarma: 0 18.01.2009, 20:44:37
  12. avatar
    [129] Meander [*]

    pomeranca: To mi připomnělo jednu pěknou písničku
    http://www.ontheroads.net/services/songbook/song.php?id=2488&zip=standakahuda

    superkarma: 0 18.01.2009, 20:27:35
  13. avatar
    [128] pomeranca [*]

    můj muž vaří jen občas... nepořádek po sobě moc nenechává, to spíš já nejradši dělá "nudlovou" polívku. (nazývá polívky podle zavářky... nudlová, knedlíčková....)

    superkarma: 0 18.01.2009, 20:23:38
  14. avatar
    [127] Jeremi [*]

    Suzanne: Maso s omáčkou já považuju za jednoduché na přípravu - flák hovězího do papiňáku a je na hodinu klid. Omáčka je pak za pět minut. To je skoro stejně tak dobré jako pečené kuře.

    superkarma: 0 18.01.2009, 20:03:47
  15. avatar
    [126] Suzanne [*]

    Meander: Jojo, zázraky se nemají pokoušet

    superkarma: 0 18.01.2009, 18:27:27
  16. avatar
    [125] Meander [*]

    Suzanne: Ty hrníčkové knedlíky byly tak dobré a tak voněly, že byly snědeny bez dalších příloh a obloh To už by se podruhé nestalo, takže nebudu riskovat.

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:38:06
  17. avatar
    [124] Suzanne [*]

    Meander: už víš, že to dokážeš, netřeba to opakovat Na kynuté knedle jsem si nikdy netroufla. A i tyhle úžasné a jednoduché jsem dělala asi 5x v životě, páč bych k tomu musela dělat ještě maso s omáčkou a to já považuju za ztrátu času
    evelyn: u nás je to z generace na generaci

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:35:51
  18. avatar
    [123] Meander [*]

    Suzanne: Jo, to je ukrutně dobré a i mně se to povedlo. Nicméně kynuté knedle už nikdy v životě dělat nebudu a tohle asi taky ne

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:31:54

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [122] evelyn [*]

    Suzanne: takoveho neco kdysi delala kamoska.

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:29:54
  2. avatar
    [121] Suzanne [*]

    Eva_Fl: tvoje knedle chutnaly všem

    kareta, evelyn: knedle bez housek i s houskami jdou dělat v hrníčku v páře. Po hrnku mléka a mouky, 2 vejce, špetku soli a kypřícího prášku, podle potřeby kostičky (popř. další polohr. mouky). To vše se naleje do máslem vymazaných hrníčků a postaví do vroucí vody. Pod pokličkou 20 - 25 minut a je to dokonalé, i bez patlání na ruce.

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:27:47
  3. avatar
    [120] evelyn [*]

    mikule: tak ja delam jen knedlik, na varecku je to testo husty, proto jsem zadelavala rucne, slo to lip, ale lepilo se to, proto to za me prebrala pekarna. Jeste neco nejasneho?

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:22:47
  4. avatar
    [119] Suzanne [*]

    kareta: tak to potom jo

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:22:46
  5. avatar
    [118] mikule [*]

    evelyn: Když chce někdo houskový knedlík, musí tam dát housku

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:06:21
  6. avatar
    [117] mikule [*]

    evelyn: Zaděláváme z hrubé a mléka vařečkou a na prsty se nemá co lepit

    superkarma: 0 18.01.2009, 17:05:13
  7. avatar
    [116] evelyn [*]

    Eva_Fl: ty sisky z toho mnozstvi o kterem mluvim, jsou docela velike, mame je minimalne na tri dny Misto housek jsem davala bilej chleba, ale porad nechapu, proc sse tam ty housky cpou

    superkarma: 0 18.01.2009, 15:00:55
  8. avatar
    [115] Eva_CZ [*]

    evelyn: delam z polohrube, nebo hrube, taky nedavam housky ( kde bych je vzala?), misto vody davam mleko - a Suzanne je jedla, myslim, ze jsou OK. Micham v robotu, 2 sisky z pekarny by nam nestacily.

    superkarma: 0 18.01.2009, 14:29:45
  9. avatar
    [114] evelyn [*]

    kareta: ja teda cetla, ze pisou v nekterych receptech hrubou, ale tu my tady stejne nemame max krupici, tu davam do bramborovych
    Takze z hladke ja delam vsechno

    superkarma: 0 18.01.2009, 10:36:21
  10. avatar
    [113] kareta [*]

    kareta: díky

    superkarma: 0 18.01.2009, 10:29:16
  11. avatar
    [112] kareta [*]

    evelyn: ahá, já to dělala z hrubé a ve vodě a ještě k tomu řídké, takže úplně všechno blbě

    superkarma: 0 18.01.2009, 10:29:02
  12. avatar
    [111] evelyn [*]

    kareta: hladka mouka, drozdi, sul, voda, jelikoz jsem nikdy nevlastnila vahu, delam vsechno primerene. Ale asi 1/4l hrnek teple vody, na 2,5 hrnku mouky. Testo ma byt krapet tuhsi, at drzej tvar, nechas to michat a poznas, jestli je toho, ci onoho malo, tak dolijes, nebo dosypes behem michani. necham cely proces i s vykynutim (u me masiny program cislo 6), vytahnu, jde to krasne, nic se nelepi, udelam dve sisky a po jedne varim na pare. Obyc velkej kastrol s trochou vody, na to ten bazmek na ohrivani knedliku, kterej pomazu olejem, at se knedlik neprilepi. 20-25 minut, neni trena otacet a neni takovej slizkej jako varenej ve vode

    superkarma: 0 18.01.2009, 10:20:35
  13. avatar
    [110] kareta [*]

    evelyn: JAK ho děláš? Bez těch housek? Jakou to má mít konzistenci?

    superkarma: 0 18.01.2009, 10:13:17
  14. avatar
    [109] evelyn [*]

    ja do nej housky nedavam, nac, nevidim v to rozdil, do pekarny to davam michat, protoze nesnasim, jak se mi ten hnus lepi na prty, jelikoz ma teflonovy povrch, je ocista mnohem jednodussi, nez omyvat obyc sklenenou misu

    kareta: ty delany v miro vypadaj desne nechutne, clovek ji i ocima.

    ad housky: ted jsem si vzpomnela, jak vcera u Babici delali sekanou, tam tech housek bylo vic nez masa, fuj.

    superkarma: 0 18.01.2009, 09:52:36
  15. avatar
    [108] kareta [*]

    Suzanne: houskovej taky umím, ale mě šlo o ten bez housek. Houskovej dělám ve formě na bábovku v mikrovlnce

    superkarma: 0 18.01.2009, 08:48:41
  16. avatar
    [107] Kassy [*]

    Kupované knedlíky mi taky přijdou nechutné, housku to většinou nevidělo ani z dálky, je to spíš kynutý molitan. Ale dobré zkušenosti mám s houskovými knedlíky v prášku. Jsou v nich fakt i housky a stačí to zamíchat s vodou, uplácat knedlíky a uvařit. Nic tak těžkého.

    superkarma: 0 18.01.2009, 01:25:14
  17. avatar
    [106] Suzanne [*]

    evelyn: já vařit neumím, ale houskovej knedlík je tak moc jednoduchej, že bych si kvůli tomu tu pekárnu nezasírala. Nejtěžší je na tom nakrájet kostičky. A kupovaný mně přijdou nechutný.

    superkarma: 0 18.01.2009, 00:14:12
  18. avatar
    [105] Meander [*]

    evelyn: Nouze naučí Dalibora nakupovat. Tady je mají naštěstí v každých potravinách. Ne a ne a nejsem schopná ty kynuté nebo houskové nebo jaké zrůdy vyrobit nezrůdné a nechci se to naučit. Koupit je vyjde levněji

    superkarma: 0 18.01.2009, 00:06:15
  19. avatar
    [104] evelyn [*]

    kareta: nouze nauci Dalibora..., ja je taky nedelala, ac, kdyz je v Cechach koupis vsude, coz ovsem tady nelze. Takze testo udela pekarna a varim na pare a jsou uzasny

    http://ss11i01.stream.ip-only.net/images/album/82/46/68/48242/8a4796a182785ef7

    nazorna ukazka

    superkarma: 0 17.01.2009, 22:54:00
  20. avatar
    [103] kareta [*]

    mikule: houskový knedlík jsem zkoušela nedávno a vytvořila jsem rozvařené COSI, takovou hroudu s póry podivného tvaru s krátery takže už mám zamražené 2 knedlíky, kdyby náhodou. Jsou věci, které se nenaučím

    superkarma: 0 17.01.2009, 21:17:00
  21. avatar
    [102] mikule [*]

    Můj manžel uvaří klidně i pro děti. Nejradši mají palačinky, ale zvládne cokoliv. Houskový knedlíky, bábovku, svíčkovou...
    Kdyby nevařil, nemohla bych chodit tak brzy do práce. Do myčky to sám nastrká a linku si utřu

    superkarma: 0 17.01.2009, 18:58:49
  22. avatar
    [101] evelyn [*]

    sanvean: u mas je opravdu velka spotreba Samby, cpu ji do vseho

    superkarma: 0 17.01.2009, 18:48:57
  23. avatar
    [100] sanvean [*]

    Teda , překlik :)

    superkarma: 0 17.01.2009, 18:09:26
  24. avatar
    [99] sanvean [*]

    evelyn: Mě to od ostrého jídla neodradí Po mlýnku s feferonkama sahám hodně často :)

    superkarma: 0 17.01.2009, 18:08:09
  25. avatar
    [98] borovec [*]

    Tak ten můj by asi zvládl uvařit i pro děti.Ale jen mě napadlo,když nás je o dovolené všech 14(vnučka má hocha),mohli by chlapci jednou uvařit.Samozřejmě něco v kuchyni a ne u grilu.Tam jsou zas páni oni.

    superkarma: 0 17.01.2009, 16:38:38
  26. avatar
    [97] wich [*]

    Taky mě nikdy nic dalšího než pár minut pusa po pálivém jídle nepálí

    superkarma: 0 17.01.2009, 15:15:32
  27. [96] kobzi [*]

    nečetla jsem všechny ohlasy, ale uvodní věta v článku mi jasně řekla: to není můj manžel. Vaří rád, dobře a kupodivu ani neudělá nepořádek.

    superkarma: 0 17.01.2009, 10:44:45
  28. avatar
    [95] evelyn [*]

    Suzanne: sanvean: jsem rada, ze to neni pravidlem, nerada bych se zrikala ostreho. Kolega z prace si sam vypestoval chilli papricky, namlel si je a tvrdil v praci, ze je to tak ostry, ze to nelze konzumovat. Prinesl v male dozicce do prace, tak jsem to zkousela be niceho, vsichni na me koukali jak na exotickou zver, jo, bylo to palivy, to chilli papricky jsou, ale nic tak strasneho, jak se to snazil prezentovat, ani to nehlo mymi svaly v obliceji

    superkarma: 0 17.01.2009, 10:12:42
  29. avatar
    [94] sanvean [*]

    Ch.Z. Kochanská, evelyn: Potvrzuju, že to není pověra

    superkarma: 0 17.01.2009, 09:47:03
  30. [93] Holubice [*]

    Můj drahoušek vaří mnohem častěji než já, baví ho to, je to chutné a nádobí i kuchyň umyje . Má zase jiné mouchy, ale kuchyň zvládá s přehledem

    superkarma: 0 17.01.2009, 08:25:41

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme