Domácnost

Chladnička vás před plísněmi a bakteriemi neochrání

Možná jste už byli několikrát nepříjemně překvapeni tím, že jídlo uložené v lednici chytlo plíseň. Představa, že teplota v chladničce potraviny bezezbytku ochrání před množením bakterií a plísní je bohužel mylná. Přírodní enzymatické procesy, díky kterým se jídlo kazí, se chladem pouze zpomalují. Proto je potřeba potraviny v ledničce i ve spíži pravidelně kontrolovat a čas od času provádět důkladnou očistu.

Nezdolné plísně a bakterie

Zopakujme si krátce, co to plíseň vlastně je. Čechy jako národ houbařů by mohlo potěšit, že se ve skutečnosti jedná o mikroskopické houby. A ty, jak známo, rostou všude tam, kde dostatek vlhkosti a navíc se díky své lehkosti velmi snadno přenášejí dál. Ačkoliv se jim v přírodě nejlépe daří při teplotě okolo 25 °C, dokáží růst a množit se i při teplotách pod 10°C a jak vidno, mnohé zvládají i teploty mírně nad nulou. Jelikož je v ledničce vysoká vlhkost, daří se jim i zde dobře a šíří se velice rychle. Navíc jsou odolné i proti soli, o které předpokládáme, že jinak potraviny chrání.

fridge

Co se bakterií týče, podle vědeckých průzkumů se nejvíce bakterií zdržuje v boxech na zeleninu a to ve velmi nebezpečných koncentracích. Mohou mezi nimi být i velmi nebezpečné druhy, jako je salmonela, listerie či E. coli. Průzkumy hovoří o tom, že se v boxech na zeleninu vyskytuje až 750 krát víc bakterií, než je běžné. Jinými slovy se zde nachází podobné množství bakterií, jako na toaletě. To je samo sobě dost varující.

Pozor na vajíčka a ořechy

Kde se tedy všechny ty bakterie berou? Jednou z již zmíněných cest je neomytá zelenina či ovoce, které si přineseme domů. Docela záludný způsob, jakým se do vaší ledničky může dostat celá armáda mikroorganismů, jsou také kartonové obaly od vajíček. Ty nejsou nijak antibakteriálně ošetřeny a přitom všichni známe z praxe, že je nejjednodušší dát na polici do lednice celé plato. Odtud se bakterie vesele rozšíří a brzy mohou kontaminovat celou chladničku. Vejce proto raději dávejte do připravených otvorů ve dvířkách ledničky (ideálně špičkou dolů) anebo si schovejte a opakovaně používejte vydesinfikované plastové obaly na vajíčka.

Plísně a bakterie mohou napadnout v podstatě každou potravinu, stačí, když je skladována za nevhodných podmínek. Sýry, salámy a další potraviny bychom neměli nechávat zbytečně dlouho v mikroténových sáčcích. Samozřejmě, že na sýrech najdeme i ušlechtilé plísně (sýry typu Camembert, Niva, Hermelín), ale ty do našeho výčtu nepatří. Na druhou stranu jste možná už viděli zelenou plíseň třeba na eidamu. Plísněmi bývají často napadeny například oříšky, čaj či káva, což se týká zejména prostor ve spíži. Kapitolou samou pro sebe jsou plísně, které se nám v lednici chytí na otevřené marmelády a kompoty. Plíseň se také často chytá třeba na nedojedenou paštiku.

Proč jsou nebezpečné?

Bakterie a plísně rozkládají potraviny, přičemž vznikají rozkladné produkty. Tyto rozkladné produkty některých druhů a poddruhů mikroorganismů mohou být lidskému organismu nebezpečné látky.  Tyto látky produkované plísněmi se nazývají mykotoxiny. Proto jak zkušené hospodyně, tak odborníci nedoporučují být v tomto příliš šetrní a napadené potraviny nějak vykrajovat a zachraňovat. Plísně jsou totiž mikroskopické, takže nemusíte vůbec tušit, že na zbytku napadené potraviny jsou další ložiska. Kontaminované potraviny nedávejte ani domácím zvířatům.

Ačkoliv samotná plíseň většinou, třeba při konzumaci neškodí, jsou to právě tyto jedovaté látky, na které si musíme dávat pozor. Někdy stačí i velmi malá „plísňová skvrnka“, ale s agresivním druhem plísně, respektive takovým, který vypouští hodně jedovaté látky, a máte o problémy postaráno.

Mnohé plísně tak mohou mít na náš organismus negativní účinek, v horším případě mohou vyvolávat celou řadu infekčních onemocnění, především u lidí s oslabeným imunitním systémem. Typickým onemocněním, způsobeným toxiny hub a plísní, je velmi těžko léčitelná mykotoxikóza. Další možné problémy popisuje alergoložka MUDr. Eva Kovaříková: „Vleklé zdravotní komplikace mohou způsobit rovněž atopikům, u kterých mohou plísně vyvolat některou z alergických reakcí, např. alergická rýma, záněty spojivek, astma, atopický ekzém či alergická kopřivka. Alergická rýma se projevuje otokem nosní sliznice, vodnatou sekrecí z nosu, kýcháním, svěděním a pálením nosu. Často jsou zasaženy i oči, které rovněž otékají, pálí a svědí. Typickými příznaky alergické kopřivky je výsev na kůži, který někdy přetrvává delší dobu nebo se objevuje opakovaně a nepříjemně svědí. Postiženo může být celé tělo nebo jen některé jeho partie.“

Prevence je nejlepší lékař

Jak už bylo naznačeno v úvodu, udržování čistoty v ledničce, ve spíži a všude, kde udržujeme potraviny, je zásadní. SavoNe snad, že by se nám tato místa zanášela prachem, ale právě „neviditelnost“ bakterií a plísní klade důraz na určitou preventivní plánovitost. Nečekejte, až se vám z chladničky začne linout nelibý zápach (za který nemohou drahé francouzské sýry) nebo objevíte zelené a bíle hlavičky velmi neušlechtilých plísní.

V ideálním případě by se i podle odborníků měla lednička vymývat zhruba jednou za měsíc. Nežádoucích pachů, ale i 99,9 % bakterií, se zbavíte umytím vnitřku ledničky či spíže ředěným roztokem Savo Prim, který necháte po aplikaci 5 minut působit. Poté prostory umyjte pitnou vodou, nechte vysušit a odvětrat.

Potraviny při úklidu vyndejte všechny najednou ven, v případě chladničky je například zabalte do novin, přenosného chladícího zařízení nebo během zimy dejte třeba na balkon. Nepřekládejte je rozhodně při postupném mytí z jedné police na druhou, protože byste je mohli nechtěně zasáhnout čisticím prostředkem.

K prevenci patří i nastavení správné teploty a vhodné umístění potravin v ledničce. Teplota by se měla pohybovat mezi 1,5 až 4,5 °C, což na jedné straně dostatečně zpomalí rozkladné a bakteriální procesy. Nižší teplota by ovšem mohla způsobit krystalizaci vody v potravinách a tím je znehodnotit. Co se týče mrazáku, teplota v něm by měla být -18 °C nebo nižší.

Pro snížení nebezpečí kontaminace také skladujte odděleně uvařená jídla a syrové potraviny. Uvařené potraviny dávejte do ledničky zásadně až po vychladnutí a umísťujte je na horní polici, zatímco syrové až do nižších pater, přičemž ovoce a zeleninu úplně dolů.

   
27.04.2015 - Dům a byt - autor: odborný článek

Komentáře:

  1. avatar
    [3] kaba [*]

    používám Sml22

    superkarma: 0 27.04.2015, 13:50:44
  2. [2] ZdenaZ [*]

    Sml67Sml22

    superkarma: 0 27.04.2015, 08:32:35
  3. [1] manislava [*]

    Sml22

    superkarma: 0 27.04.2015, 07:53:11

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme