Reklama

chilli omáčka

Že vám často chybí nápad na originální a chutné občerstvení pro návštěvu? Dnes uděláme radost milovníkům pikantních chutí, po kterých z úst šlehají plameny :-) Anebo jen lehce ostrých. To už záleží na vás na množství použitých chilli papriček.

Recept na chilli rajčatovou omáčku jsem si vzala od kamarádky Zuzky. Připravila ji jako pohoštění, když jsme přijeli na návštěvu. Kromě dalších skvělých dobrot. Zuzka je totiž výborná kuchařka, majitelka školy vaření, milovnice francouzské kuchyně a vína. :-)

Omáčka byla tak úžasná, že jsem ji pro vás hned vyfotila mobilem (fotka není tedy moc naaranžovaná a neleštěná) a recept je tady...

Suroviny

  • 3 - 4 nadrobno nakrájené šalotky
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 drcené stroužky česneku
  • 200 - 250 g konzerva krájených nebo drcených rajčat
  • špetka drcených sušených chilli papriček (určitě by šly použít i čerstvé)
  • 1 lžíce třtinového cukru
  • sůl
  • 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru
  • 2 lžičky limetové šťávy

Postup

Ve velké hluboké pánvi rozehřejte olivový olej. Vsypejte na něj nadrobno nasekanou šalotku a opékejte asi pět minut. Šalotka by měla zesklovatět, ne zhnědnout. Přidejte česnek, promíchejte a minutu opékejte. Přidejte rajčata z konzervy, včetně šťávy. Ochuťte cukrem, solí a chilli. To použijte podle chuti - více či méně.

Vařte asi půl hodiny. Omáčka zhoustne a chutě se pěkně propojí. Vmíchejte koriandr a šťávu z limety. Promíchejte a podávejte vlažné nebo studené.

My jsme do omáčky namáčeli kolečka „baked rolls“. V klidu můžete použít i nachos nebo klasické, trochu silnější chipsy. Nebo si můžete upéct nějaké domácí křupání, které se k namáčení bude taky výborně hodit.

Co můžete namáčet do chilli omáčky?

Italské grissini

domácí křupavé tyčinky

preclíky

Dobrou chuť přeje Elly.