Reklama

chia tapiokový pudink

Výborný dezert, který si připravíte spojením dvou oblíbených moderních surovin. Obě jsou bezlepkové a společně vytvoří výborný a zdravý dezert. Doplňte ovocem podle sezony nebo své chuti.

Chia semínka určitě znáte. Jsou výborným zdrojem energie, mají antioxidační vlastnosti, podporují imunitu, mají vysoký obsah vlákniny. Kromě toho mají unikátní schopnost načerpat do sebe vodu a zvětšit svůj objem. Když je potom zkonzumujete, dodávají vašemu tělu postupně hydrataci.

Tapiokové perly koupíte ve zdravé výživě. Jde o škrob z kořene rostliny manioka. Protože jde o škrob bezlepkový, používají ho lidé dodržující bezlepkovou dietu, kteří jím zahušťují polévky, omáčky nebo ho používají do různých těst, pro zlepšení jejich kvality.

Suroviny

  • 100 g tapiokových perel
  • 1/2 hrnku chia semínek
  • 800 ml mandlového nebo kokosového nápoje Alpro
  • sladidlo podle chuti - ideálně agávový nebo rýžový sirup
  • 1 vanilkový lusk
  • 200 g mražených malin
  • čerstvé ovoce na ozdobení

Postup

Tapiokové perly si nasypejte do hrnce a zalijte nápojem Alpro. Dejte přes noc do lednice.

Na druhý den dejte pomalu vařit, dokud perly nezměknou. Bude to trvat asi 5 až 10 minut. Nechejte vychladnout.

Vmíchejte chia semínka, vanilková semínka a doslaďte podle chuti. Pořádně promíchejte a nalijte do připravených skleniček.

Nechejte vychladit a hlavně nasáknout chia semínka tekutinou. Bude to trvat asi 2 hodiny, na tuto dobu uložte pudinky do lednice.

V hrnci rozmíchejte mražené maliny s trochou vody, doslaďte podle chuti. Uvařte hustou kaši. Polijte vychlazené dezerty, ozdobte čerstvým ovocem a podávejte.

Můžete klidně polít čokoládou nebo ozdobit šlehačkou :-) Ideálně sojovou.

Dobrou chuť přeje Elly.

Chia semínka můžete použít do mnoha zajímavých dezertů

Jogurt s chia semínky a ovocem

rebarborový koláč

 mug cake

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, archiv redakce