Reklama

Z rozboru pomazánkových másel a pomazánek, které jsou k dostání na našem trhu, vyplynuly šokující informace.

Spotřebitel nakupující v různých obchodních řetězcích pomazánkové máslo je v některých případech zásadně klamán.

Odhalila to ve svém testu Mladá fronta Dnes.

Experti z laboratoří VŠCHT testovali celkem 18 vzorků nesoucích označení „pomazánkové máslo“, „pomazánkový krém“ či „pomazánka“.

Z jedenácti testovaných výrobků, které nesly označení „pomazánkové máslo“, byly čtyři (což je cca 36, 4 %!) takto označeny neoprávněně.

Obsahovaly totiž částečně ztužené tuky, které se v másle vyskytovat nesmějí.

 

 

Ty byly navíc ve třech případech naprosto nevhodné z výživového hlediska kvůli obsahu nebezpečných transmastných kyselin, které mohou ve zvýšeném množství přímo ohrožovat lidské zdraví, především srdce a cévy!

Vyšší obsah těchto nebezpečných transmastných kyselin však obsahovaly i výrobky označené jako „pomazánka“ nebo „pomazánkový krém“. Ty jinak rostlinné tuky obsahovat mohou, ovšem jen ty kvalitní.

V případě, že se rozhodnete namazat si těmito pomazánkami třeba dva krajíčky chleba k snídani, vězte, že jste si právě vyčerpali dvě třetiny tolerované denní dávky! Zbytek už hravě doplníte ve formě různých sušenek či nekvalitních čokoládových polev.


Z testu vyplynula i další zajímavá věc. Podle norem Evropské unie by měly být jako „máslo“ pojmenovány jen ty výrobky, které obsahují více než 39 % mléčného tuku. České výrobky s tímto označením však podle testů obsahují maximálně 34 %, a tak by se tedy vůbec neměly pod hlavičkou „pomazánkové máslo“ objevit na pultech!

Se skutečným máslem mají tedy tyto produkty pramálo společného, díky svému názvu však mohou spoustu zákazníků uvést v omyl. Dejte si tedy dobrý pozor na to, co kupujete.

 

Zdroj: Mladá fronta Dnes, kompletní test z pátku 24. října 2008, strana E6; www.test.idnes.cz.