Bulvár

Chcete osobní údaje? Žádný problém!

Také už jste si zvykla, že si musíte chránit své osobní údaje? A že zdaleka ne každý má právo požadovat po vás například rodné číslo? Pokud ano, vězte, že zákony naší republiky jsou natolik zmatené, že zatímco na jedné straně některé školy dostaly vysoké pokuty od Úřadu pro ochranu osobních údajů za to, že data o studentech zanesly do nedostatečně chráněných počítačů, na druhé straně jsou veškeré informace, které jsou uloženy v katastru nemovitostí, veřejně dostupné.

 

 

 

Vaše smlouva?
Možná si říkáte, že to přece není žádný problém. Inu, může být. Pokud činíte vklad do katastru nemovitostí, je obvykle požadován nějaký doklad o tom, že jste vlastníkem dotyčné nemovitosti. Povětšinou jde o kupní smlouvu. Na té je obvykle uvedeno co a za kolik jste koupila a přinejmenším vaše jméno a datum narození, někdy i rodné číslo. Na katastru si smlouvu ofotí, a ta se tímto stává součástí sbírky veřejných listin. Takže její opis může získat prakticky kdokoliv, kdo si o něj zažádá a zaplatí příslušný poplatek – v tomto případě padesát korun.

Vaše smůla!
Pokud náhodou chcete získat svou smlouvu zpět a nepřejete si, aby bylo vaše rodné číslo veřejně dostupné, navíc spolu se jménem, nebo aby se každý zájemce dozvěděl, za kolik jste patřičnou nemovitost koupila, máte smůlu. Listiny se jen tak ze sbírky veřejných listin vyřadit nedají. „K čemu by pak ta sbírka byla?“ osopil se na mne zaměstnanec katastru, když jsem se ho zeptala na možnost vyřazení takové listiny.

Spor mezi zákony
A jak vlastně k celému problému s katastrem došlo? Soukromý právník JUDr. Nový k tomu říká: „Jde o nesoulad mezi zákonem o svobodném přístupu k informacím (106/1999 Sb.) a zákonem o ochraně osobních údajů (101/2000 Sb.). Český úřad zeměměřičský a katastrální zjevně ve své vyhlášce o poskytování údajů z katastru nemovitostí (162/2001 Sb.) přihlédl spíše k prvnímu zákonu, čímž se ovšem vzhledem ke druhému zákonu chová přinejmenším problematicky.“

Nedá se nic dělat
Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů je postup katastru zcela v souladu se zákonem a neexistuje cesta, jak proti němu něco namítat. JUDr. Nový dodává: „V podstatě by šlo o to, že by žalobce musel po několika neúspěšných soudech o odvoláních u nižších instancí napadnout platnost samotné vyhlášky, ale velkou šanci na úspěch by neměl.“

Pokud tedy chcete, aby vaše osobní údaje zůstaly skutečně osobními, především nepište na kupní smlouvy rodná čísla. Můžete se také pokusit při vkladu do katastru úředníky přesvědčit, aby na kopii vaší kupní smlouvy začernili některé údaje, jako je například cena nebo vaše datum narození. A pokud jste už vklad učinila a vaše jméno a rodné číslo se tak staly součástí sbírky veřejných listin? Pak máte smůlu. Můžete jen doufat, že tyto údaje nikdy nikdo nezneužije.

Víte, jestli na katastru nemají Vaše rodné číslo? Setkala jste se s podobným problémem? Víte, komu jste povinna poskytnout osobní údaje a kdy je naopak poskytovat nemusíte? A komu musíte předložit občanský průkaz?

 

Soutěž:

   
01.03.2007 - Společnost - autor: Ivana Kuglerová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [46] Ťapina [*]

    SARI: No tak si někdo na moje jméno založí účet. A co mu to bude platné? Moje peníze si na něj přes internet nevloží Kamarádce nějaká ženská ukradla razítko s údaji včetně IČO a DIČ, což bylo zároveň její rodné číslo a šla si s tím požádat o úvěr. Kupodivu neuspěla

    superkarma: 0 02.03.2007, 10:53:41
  2. avatar
    [45] SARI [*]

    Ťapina: Majucha: Holky, je to děsně jednoduchý.Akorát vám přeju, abyste to nikdy nepoznaly.Vidíte to složitě, ale tak složitý to není. Dneska si můžeš založit účet i přes internet, například.Ale vy jste přesvědčené o opaku, tak já vám to určitě rozmlouvat nebudu.

    superkarma: 0 02.03.2007, 10:38:52
  3. avatar
    [44] DELCOP [*]

    Vivian: Teda ty ses tady dneska nejak rozjela... Je to tu sama helma, skoro jako ve valce!

    superkarma: 0 01.03.2007, 22:29:59
  4. [43] pani [*]

    1.3.2007 U nás je to velmi přísné,vždy op.

    superkarma: 0 01.03.2007, 18:22:35
  5. avatar
    [42] Vivian [*]

    Ťapina: no jo, já jsem si teď kdesi přečetla, že OP je veřejná listina , takže...
    A posledně při přebírání dopisu z finančáku mi paní doručovatelka povídá: "Já bych po vás správně měla chtít občanku, ale..." a mávla rukou...

    superkarma: 0 01.03.2007, 18:14:24
  6. avatar
    [41] Ťapina [*]

    Vivian: Ale zákon nezakazuje uzavřít tu smlouvu. Zákon říká, že osoby, kromě vyjmenovaných, nemají právo po tobě občanku vyžadovat. To znamená jen a pouze to, že nemohou říct "ukažte nám občanku nebo zaplatíte pokutu", nebo něco na ten způsob. Ale nezakazuje jim to vymínit si ukázáním průkazu totožnosti poskytnutí svých služeb. Jelikož člověk nemá povinnost dělat nic, co mu zákon neukládá, můžeš se klidně ohrazovat, že si nebudeš v tramvaji cvakat lístek, protože strkání jízdenky do strojku ti žádný zákon nenařizuje. Ale tím, že jsi nastoupila do vozu jsi uzavřela smlouvu (skutečnou a reálnou, jen ne písemnou) s dopravním podnikem, které součástí je, že se zavazuješ si ten lístek cvaknout. A vstupem na poštu zase uzavíráš smlouvu s poštou, kde se zavazuješ prokázat totožnost při převzetí zásilky.

    superkarma: 0 01.03.2007, 17:23:46
  7. avatar
    [40] Vivian [*]

    Ťapina: a co má "vyšší platnost"? smlouva někoho s někým, nebo zákon?

    superkarma: 0 01.03.2007, 17:18:13
  8. avatar
    [39] Ťapina [*]

    Amálie: No to je druhá věc, ale to ukazování OP je tam prostě vázáno smluvním vztahem, takže těžko lze tvrdit, že je to nelegitimní. Ostatně nepamatuju si, že bych někdy při přebírání výpisu z účtu nebo faktury ukazovala OP, tyhle věci chodí normálně do schránky

    superkarma: 0 01.03.2007, 17:14:39
  9. avatar
    [38] Amálie [*]

    Ťapina 36: Jak může Vivian nevyužívat služeb pošty, když například výpis z BÚ, faktura za mobil, atd chodí prostřednictvím pošty? A jaksi jim nemůže diktovat: Přes poštu to neposílejte, nebudu jim ukazovat OP...

    superkarma: 0 01.03.2007, 16:22:18
  10. avatar
    [37] Amálie [*]

    Za celých cca 7 let, co dělám reality, jsem nezaznamenala klienta vzpouzejícího se proti RČ v kupní smlouvě či LV.


    A obejít uvedení RČ se dá...minimálně dvěma způsoby



    Ale myslím si, že dokud může k vašim údajům každá úřednice, každý pracovník například pojišťovny, dokud vaše smlouvy budou na přepážkách či poště očumovat další lidé, atd, tak je nějaké bouření se proti katastru (kterému jde hlavně o to, aby vlastník byl co nejlépe identifikován v jeho vlastním zájmu) zcela zcestné.

    superkarma: 0 01.03.2007, 16:13:37

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [36] Ťapina [*]

    Vivian: Ono je potřebo rozlišovat, kdy máš zákonem striktně nařízeno občanku ukázat bez ohledu na tvoje vlastní zájmy, a kdy se přistoupením na smlouvu s určitou organizací zavazuješ k tomu, že buďto občanku ukážeš, nebo její služby prostě nebudeš využívat

    superkarma: 0 01.03.2007, 15:47:12
  2. avatar
    [35] Vivian [*]

    Ťapina: dyť já ji neodmítám tý pošťačce ukazovat... Jen se pozastavuju nad tím, že tyhle požadavky ČP jsou vlastně nelegitimní
    Tedy ne že by to tady bylo nějak neobyvklé...

    superkarma: 0 01.03.2007, 15:10:39
  3. [33] Rikina [*]

    Jaký smysl by měl občanský průkaz, kdyby se nikomu nepředkládal? Přece to je jeho prvotní účel - identifikace jednotlivce.

    superkarma: 0 01.03.2007, 14:37:26
  4. avatar
    [32] Ťapina [*]

    Vivian: Kdyby každý odmítal předkládat občanku každému, komu ji ze zákona předkládat nemusí, tak by to dopadlo tak, že by si každá organizace pro každého klienta vystavila zvláštní průkaz totožnosti, který by vyžadovali. Protože uznej, že na té poště nějak musí zkontrolovat, že ta zásilka je pro tebe. A já teda radši budu všem na potkání ukazovat tu občanku, než mít dvacet různých průkazek.

    superkarma: 0 01.03.2007, 14:28:09
  5. avatar
    [31] Vivian [*]

    Meander: (15) dej link

    superkarma: 0 01.03.2007, 14:27:36
  6. avatar
    [30] Vivian [*]

    Na katastru mě teda nemaj, bohužel nejsem vlastníkem nemovitosti
    Ale jinak si teda nedělám iluze, že by si o mě nemohl kdokoli zjistit cokoli, kdyby chtěl...
    No a docela bych uvítala nějaký souhrnný článek o tom, komu člověk musí poskytnout osobní údaje a komu ne, nebo komu musí předložit občanku a komu nemusí... On je v tom asi taky dost velkej čurbes... Třeba pošťačce podle zákona občanku předkládat nemusím, ale když jí ji nepředložím, tak mi nedá zásilku

    superkarma: 0 01.03.2007, 14:23:34
  7. avatar
    [29] Aja [*]

    Neuwirtha na ně!

    superkarma: 0 01.03.2007, 12:59:45
  8. avatar
    [28] 2kleo [*]

    ... přesně tak, tornado - lou!

    superkarma: 0 01.03.2007, 12:59:23
  9. avatar
    [27] 2kleo [*]

    Kde a co je dnes bezpečné? Kdo a proč využívá naše osobní údaje?

    superkarma: 0 01.03.2007, 12:57:10
  10. [26] tornado-lou [*]

    Souhlasim s Tapinou a s Meander. a s Gerdou v tom, ze kdo bude chtit najit, tak najde, at chranime jak chceme. nechapu proc takova hysterie, kdyz je spousta lidi schopna vyplnit na kdejaky soutezni letacek cokoliv, co je tam predepsano, jenom proto, ze chteji vyhrat otvirak.

    superkarma: 0 01.03.2007, 12:44:57
  11. avatar
    [25] Ťapina [*]

    SARI: Zkusila sis někdy požádat o úvěr jen na základě údajů, které mu nadiktuješ? Všude chtějí doklady, nejlépe dva. To stejné při uzavírání smluv na odběr zboží. Na údaje, které bez ověření jen tak někam napíšeš, si můžeš objednat maximálně tak z e-shopu na dobírku, a to ti bude děsně platné, když tam napíšeš cizí údaje Při zakládání účtu jsem předkládala občanku a řidičák. Při uzavírání smlouvy na dlouhodobý odběr zboží jsem předkládala občanku a doklad, který v mém případě odpovídá živnostenskému listu, kopii si nechávali. Není to tak jednoduchý, jak tvrdíš.

    superkarma: 0 01.03.2007, 11:55:38
  12. avatar
    [23] SARI [*]

    Majucha: Když uzavírá účet u banky poprvé, tak snad nepotřebuje můj podpisovej vzor....Má přece svůj. A když vystaví fakturu třeba za fyzickou osobu, tak taky nepotřebuje žádnej podpisovej vzor....Ty se v tom moc nepohybuješ, co?

    superkarma: 0 01.03.2007, 11:43:53
  13. avatar
    [21] SARI [*]

    Majucha: Zneužívají se tak, že jsou dostupná - např. s "někdo" na tvoje r.č. může klidně "někde" zaregistrovat nebo sepsat s někým smlouvu, kde uvede rodné číslo a tak. Mě se tohle stalo s naším s.r.o., kde někdo zneužil IČO a to jehodně podobné....

    superkarma: 0 01.03.2007, 11:30:04
  14. avatar
    [20] man-mimo [*]

    Meander: a odkaz by nebyl?

    superkarma: 0 01.03.2007, 11:21:46
  15. avatar
    [19] gerda [*]

    Meander: tomu se vyhneš, když si je nepořídíš

    superkarma: 0 01.03.2007, 11:16:57
  16. avatar
    [18] gerda [*]

    Meander: Radši? nebo plánovaně

    superkarma: 0 01.03.2007, 11:16:13
  17. avatar
    [17] Meander [*]

    Ostatně, za opravdový průser všech průserů považuju třeba to, že násilník, proti kterému jsem svědčila u soudu, dostal rozsudek s celou mojí adresou. To mi hlava nepobrala. Než ho pustili, přestěhovala jsem se.

    superkarma: 0 01.03.2007, 11:09:04
  18. avatar
    [15] Meander [*]

    Rodné číslo považuju za údaj veřejný. Netřeba být paranoidní. Víc by mě vyděsilo, kdyby se na netu našly moje intimní fotografie.

    superkarma: 0 01.03.2007, 10:56:34
  19. avatar
    [13] Ťapina [*]

    Já si hlavně myslím, že se s osobními údaji hrozně nadělá. Jak se dá takové rodné číslo zneužít? Kdysi dávno jsem byla s kamarádkou na nějaké akci, kde se vyplňoval anketní lístek a někdo mohl vyhrát. Nakonec jsme se nedostaly k tomu, abychom ten lístek hodily do boxu, tak jsme je vyhazovaly, a ona mě upozorňuje "Pořádně to roztrhej, jsou tam naše adresy!!!" Nechápavě jsem na ni koukala a pak jsem jí sdělila, že nejrůznější adresy nejrůznějších cizích lidí jsou i v telefonním seznamu. Pak zase chvilku nechápavě koukala ona na mě. Jenže u ní byla ta úzkostlivost možná zapříčiněna tím, že si krátce předtím jejich rodinná firma neplatila popelnici a vozila svůj odpad na černou skládku, včetně korespondence s adresama, takže velice záhy a velice jednoduše dostali mastnou pokutu Slušný člověk podle mě nemá proč skrývat kdo je a kde bydlí, a rodné číslo není nic, než identifikátor osoby, přesnější, než jméno a příjmení.

    superkarma: 0 01.03.2007, 10:01:58
  20. avatar
    [12] gerda [*]

    petrolejkaa: a co chceš proti tomu udělat? Znáš knížku o Donu Quijotovi? Zvlášť doporučuji kapitolu, jak tam bojuje s větrnými mlýny

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:46:26
  21. [11] petrolejkaa [*]

    A taky že se osobní údaje zneužívají. Možná že rodná čísla moc ne, ale adresy určitě. Věčně mi chodí reklamní letáky s adresou, která obsahuje nejen orientační ale i popisné číslo domu. Prostě ve formátu, který používám jen na úřední věci. Takže svěřte svoje údaje úřadům a můžete se spolehnout na to, že tam v bezpečí nebudou.

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:41:20
  22. avatar
    [10] gerda [*]

    Já bych to tak neprožívala. Kdo chce, najde si všecko, na každého - obrana veškerá žádná. Žijeme prostě v zemi, kde neplatí zákony, slušnost a ohleduplnost.

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:25:06
  23. [9] federi [*]

    Není potřeba ani nikam chodit, spoustu rodných čísel se jmény, adresami a mnoha dalšími údaji se dá získat i na internetu, stačí se podívat třeba na ARES...Dokud budeme registrováni pod rodnými čísly a ne pod jiným / vygenerovaným / číslem, jako třeba v Americe pod číslem zdravotního pojištění, tak se dá dohledat na mnoha místech MOC osobních údajů.

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:19:14
  24. avatar
    [8] SARI [*]

    Kdokoliv přijde skoro kamkoliv .... V tomto státě se stejně zneužívá úplně všechno, nejen r.č. a osobní údaje, takže s tím nikdo nic nenadělá. Bordel bude stále....

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:09:19
  25. avatar
    [7] sweety77 [*]

    Je to bordel jako ve všem v našem státě

    superkarma: 0 01.03.2007, 09:05:17
  26. avatar
    [6] paníliška [*]

    list

    superkarma: 0 01.03.2007, 08:46:27
  27. avatar
    [5] paníliška [*]

    Kdokoli přijde na katastrální úřad a požádá o jakýkoli lst vlastnictví, bez problémů ho dostane, to je taky lahůdka. Taky mám zkušenost s bytovým družstvem, tam stačilo, aby přišla paní z realitky s tím, že někdo prodává byt a paní jí vydala nájemní smlouvu dotyčného. Inu, je to u nás ale Kocourkov. A pak ochrana osobních údajů.

    superkarma: 0 01.03.2007, 08:45:03
  28. avatar
    [4] aiša [*]

    přesně tak osobní údaje jsou stejně všude.

    superkarma: 0 01.03.2007, 08:39:27
  29. avatar
    [2] AnoliV [*]

    Obchodní rejstřík taky tak ....

    superkarma: 0 01.03.2007, 07:36:55
  30. avatar
    [1] isis [*]

    A co všichni podnikatelé? Vždyť půlka národa má rodné číslo vystavené na netu!!!
    A někteří i svoje podpisy na účetních uzávěrkách, které jsou veřejně přístupné...
    Mě by zajímalo, proč to nikdo neřeší!

    superkarma: 0 01.03.2007, 01:23:24

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme