Zdraví

Chcete být štíhlé jako Francouzky?

Každým rokem jezdívám do Paříže. Bydlívám u kamarádky, rodilé Francouzky, a tak jsem jí náležitě nahlédla do kuchyně.
Pracuje od 9 hodin, cca v 8 snídá – čerstvě vymačkanou šťávu z ovoce, máslo, bagetu, zavařeninu, med a černou kávu, kterou pije z takové misky, vůbec ne z hrnečku.
Na oběd mají v práci přestávku 2 hodiny, neplacené, přirozeně. Chodívají do restaurací v okolí. Dávají si klasické francouzské jídlo v sestavě – aperitiv – předkrm – hlavní jídlo – dezert – káva .
Přichází domů kolem 19. hodiny s čerstvou bagetou a o chvíli později rodina začíná večeřet.
Nejdříve aperitiv – k tomu olivy: zelené, černé, s feferonkami a oříšky, sušené ovoce, chipsy.
Po zhruba ½ hodině společně strávené s námi potom zase odcházela do kuchyně a po ¼ hodině byl druhý chod – kousek ryby, nebo něco jako lečo, kotleta apod. Vše servírované na talířcích, jakým my říkáme dezertní. Takže opticky je plný talíř, ale de facto dětská porce. K tomu odpovídající víno – ½ l na 4 osoby, tj. dámy 1 skleničku, pánové skoro 2.
Po chvíli přijde dezert – prkénko se sýry, ovoce a zase láhvinka odpovídajícícho vína. Ke všemu jako příloha bageta, nakrájená na kousky.
Takže večeře trvá cca 2 hodinky.
Hodně se povídá, určitě víc, než jí.

Teď možná několik zásad:
1/ vypusťte svačiny
, stejně potom u hlavního jídla sníte stejně, jako byste nesvačili
2/ hlad je převlečená žízeň – napijte se mezi jídly minerálky
3/ jídlo si vychutnejte, jezte pomalu, kompletním příborem, v sedě u malého stolku, jako v Paříži, a jídlo si dejte na dezertní talíř – opticky budete mít velké porce.
4/ nové sousto nabírejte teprve tehdy, až jste spolkly to, co máte v ústech. Vyplatí se během žvýkání položit příbor nebo alespoň vidličku
5/ nechoďte do restaurace, kde hraje ryčná hudba, nutí vás k rychlejší a větši konzumaci
6/ sýr jako dezert je výborná věc – je tučný, hodně zasytí a vy vydržíte do dalšího jídla bez pocitu hladu. Myslím tím kousek sýra, ne celý. Tuk totiž vyvolává uvolňování hormonu cholecystokininu, který hlásí mozku, že žaludek je plný. Myslím si, že právě to je problém nízkotučné stravy – sníte jí více.
7/ nejezte pokrmy bez chuti – zakápněte olivovým olejem, čerstvě si umelte koření
8/ každý den si dejte kousek nějaké dobroty. Tím, že budete vědět, že zítra si zase klidně dáte, nebudete zbytečně jíst mnoho a nebudete mít pocit viny.
9/ četla jsem, že ve Francii 60 % denní potřeby konzumují při obědě. Později si dají už jen menší večeři, např. popsanou v úvodu.
10/ jako předkrm se jí hodně salátu, zkuste to taky tak, potom už k jídlu přílohu nebudete potřebovat
11/ velice dobré je zakončit jídlo silným pressem. Kofein mírně potlačuje chuť k jídlu, ale hlavně povzbuzuje metabolismus. Pozor tedy na zvyk pít kávu před jídlem.
12/ víno se pije malých doušcích, vychutnává se. Jedna sklínka představuje 75 kalorií, mnohem méně než pivo nebo limonády. 1-2 sklenky nás ochrání před chorobami srdce a snižují i hladinu cholesterolu. Červené víno je antioxidant.
13/ no nevím, zda mohu dodat i poslední radu, ale říká se, že Francouzi chodí do restaurace poblíž domova, domů jdou pěšky a po krásném večeru zakončí i krásným milováním. To jediné nemám ověřené…

Tak a teď mě kamenujte.  

          
   
13.01.2004 - Zdraví - autor: Jitka Kubíková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [85] sunnynka [*]

    Jitko, mě se teda francouzký styl moc líbí My teda nevečeříme dvě hodiny, ale určitě dodržujeme denní režim lážo plážo Nikam nespěcháme, nestresujeme se a já osobně se usmívám v každé frontě

    superkarma: 0 13.01.2004, 19:48:29
  2. avatar
    [84] Landriel [*]

    Camuska: ono to taky není kdoví co, navíc je to holt na úkor spánku, ale zatím to jinak nejde.

    superkarma: 0 13.01.2004, 19:21:09
  3. avatar
    [82] kubikm [*]

    katchabinka: určitě, už to snažím domluvit, ozvu se včas

    superkarma: 0 13.01.2004, 18:49:06
  4. avatar
    [81] k@tchabinka [*]

    jedem k frantíkům :)

    superkarma: 0 13.01.2004, 18:16:35
  5. avatar
    [79] k@tchabinka [*]

    ovsem takova vecere v italii kdy vam donesou horu spaget a vy myslic si, ze je to hlavni jidlo, to zdlabnete aby vam za pul hodky nato donesli kureci sote ... to je vrazednejsi menu :)

    superkarma: 0 13.01.2004, 17:42:39
  6. avatar
    [78] Camuska [*]

    Landriel: hlavně je skvělý, že si můžeš dál vydělávat i na mateřský, jinak by to asi bylo dost tristní, co... já zatím ještě děti neplánuju, ale už teď jsem dost zvědavá jak to s tou prací budu řešit...

    superkarma: 0 13.01.2004, 16:06:18
  7. avatar
    [77] kubikm [*]

    Nikita: A obilí + ovoce
    správně máš jíxst to, co se vyprodukuje do 200 km v okolí bydliště
    to tedy opomeranče nebudou
    na oře chy mám taky alergii...

    superkarma: 0 13.01.2004, 16:02:22

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [76] kubikm [*]

    Julinka: A je z anglického zemědělec
    čili obiloviny a bobule ovoce - to je přesně jako dělané na tebe
    0 je masová, to byl lovec, to je nejstarší krevní skuppina
    b je pastevec - maso+mléko
    AB nejmodernější, má od všeho kousek

    superkarma: 0 13.01.2004, 16:00:50
  2. avatar
    [74] Camuska [*]

    julinka: to zní moc dobře - rejži i víno mám moc ráda nevíš jak často je zdravé si takovejhle pročišťovací den udělat?

    superkarma: 0 13.01.2004, 15:53:57
  3. avatar
    [73] lejla [*]

    Nikita: To jsem nevedela ale je pravda,ze ty co tady znam tak plet maji peknou a dost o ni pecuji.Casto na sebe strikaji vodu ve spraii Evian.

    superkarma: 0 13.01.2004, 15:53:50
  4. avatar
    [71] kubikm [*]

    Nikita: zkoušela jsi dietu podle krevních skupin?
    tam zase říkají, že ovoce snese A
    zeleninu spíš O
    mléko jenom B a AB
    0 že je masožravá
    je o tom celá kniha a jednotlivé potraviny tam jsou vyjmenované
    já, např. moc ovoce nemůžu, ale zeleninu ano...

    superkarma: 0 13.01.2004, 15:41:46
  5. avatar
    [69] Landriel [*]

    Camuska: pracovala jsem u soukromníka. Mám pocit, že tam je to snad normální. Teď jsem na mateřské a současně osvč na přivýdělek, ale děsím se dne, kdy se budu muset vrátit do práce - nejspíš mě hned vyrazí, protože s dítětem ve školce už na takové podmínky nepřistoupím.

    superkarma: 0 13.01.2004, 15:34:12
  6. avatar
    [68] Camuska [*]

    Landriel: no to jsem teda docela ráda, že dělám na směny 12 h na recepci(krátkej, dlouhej) a dýl jsem tu opravdu jen v případě velký nutnosti. Můžu vědět kde jsi pracovala? a teď si vlastním pánem?

    superkarma: 0 13.01.2004, 15:27:36
  7. avatar
    [67] Landriel [*]

    Camuska: já když jsem chodila do práce, tak jsem tam taky trávila minimálně 10 hodin každý den - a to jsem nedělala na směny. Tam se přesčasy tak nějak považovaly za samozřejmost (neplacené, jak jinak). A na oběd jsme běhaly pomalu poklusem, nebo uždibovaly při práci.
    Ten francouzský styl by se mi taky líbil, zejména 7 hodinová pracovní doba a klid na jídlo.

    superkarma: 0 13.01.2004, 15:11:42
  8. avatar
    [66] Camuska [*]

    Luciš: a to máš takhle každej den - 10h v práci - nebo děláš na směny? s těma důchodcema máš svatou pravdu

    superkarma: 0 13.01.2004, 15:05:00
  9. avatar
    [65] Dašenka [*]

    Nikita:To je dobrá dieta - máčej chleba do rumu

    superkarma: 0 13.01.2004, 14:57:51
  10. avatar
    [64] lejla [*]

    Nikita: Maji tady samozrejme i tmave pecivo.A ta jejich bageta me teda taky moc nejede,protoze hned ztvrdne a neda se to jist.Vzpominam na klasicky cesky "rohlik-gumak"...

    superkarma: 0 13.01.2004, 14:55:53
  11. avatar
    [62] Vivian [*]

    Já teda štíhlá jsem, ale takhle bych jíst nedokázala. Po takové snídani opulentní bych se asi odvalila zpátky do pelechu a zalomila bych to. Když už snídám, dám si jen ovoce, dopoledne potřebuju dělat spoustu jinejch věcí, než trávit. Potřebuju mít lehkou hlavu. A splácat dohromady tolik věcí...
    A s tím pressem po jídle, to bych si pěkně zkazila zažívání.
    Ono to asi nebude jen o tomhle . Francouzi žijí úplně jinak. Podle mě to rozhodně není jen o jídle...

    superkarma: 0 13.01.2004, 14:19:29
  12. avatar
    [61] lejla [*]

    kubikm:

    superkarma: 0 13.01.2004, 13:43:05
  13. avatar
    [60] kubikm [*]

    lejla: děkuju ti, žes mi to potvrdila
    je tam pohodička, co...taky bych to brala

    superkarma: 0 13.01.2004, 13:33:29
  14. avatar
    [59] lejla [*]

    Ja ve Francii ziji uz patym rokem a muze jen potvrdit to co je v tom clanku napsane.Vsechno souhlasi.Zije se tady uplne jinym zivotnim stylem nez u nas.Nikdo tady nestresuje ze je napr.fronta v obchodaku,nikdo nikam nespecha.Ze zacatku mi to celkem trvalo,nez jsem si na to zvykla.Ale ted muzu rict,ze mi to celkem vyhovuje.

    superkarma: 0 13.01.2004, 13:04:44
  15. avatar
    [58] Andula [*]

    Myslím, že tam velkou roli hraje to, že oni jedí pomalu, líbí se mi to, což o to, ale dvě hodiny na oběd fakt nemívám
    Navíc mi vyhovuje jíst menší porce častěji a i to se musím učit, velká večeře je pro mě smrtící

    superkarma: 0 13.01.2004, 13:02:36
  16. avatar
    [57] Aja [*]

    To si absolutně neumím představit! Celej den a ještě od 19 do 21 hodin takhle baštit! Ale líbilo by se mi to, to jo....

    superkarma: 0 13.01.2004, 13:00:48
  17. avatar
    [54] Dašenka [*]

    kubikm: Ty sýr - ,to bych brala i u nás.My je máme moc rádi.

    superkarma: 0 13.01.2004, 12:48:15
  18. avatar
    [52] piškotek [*]

    chtěla bych to tak jednou zkusit. Je toi napsaný jako idilka. Je to u nás možný? Jako matka 3 dětí to neberu. Vrátit se domů v 19 hodin to by mě sežrali mezi dveřmi .

    superkarma: 0 13.01.2004, 12:39:58
  19. avatar
    [48] Luciš [*]

    Lenka: Když mám dobrý den, tak jdu domů ve 16.00 (od 06.00). Odpoledne mám sice volné, ale jsem tak zbitá, že něco zdlábnu a sednu s knížkou nebo spím.
    Když jdu nakupovat, tak mám vypozorováno, že mě všichni okolo neskonale se... Davy, důchodci atd.
    Asi jsem trochu na nervy
    Ale prokládám to procházkama se psem a v parku a u řeky taková koncentrace lidí není.

    superkarma: 0 13.01.2004, 11:37:56
  20. avatar
    [47] kubikm [*]

    ještě k těm dětem
    docela dost dětí jsem viděla večer v restauraci...
    ale zase škola začíná taky na 9 00

    superkarma: 0 13.01.2004, 11:21:11
  21. avatar
    [45] Luciš [*]

    Asi se odstěhuju do Francie

    superkarma: 0 13.01.2004, 11:16:55
  22. avatar
    [44] sirael [*]

    jé né na 80,ale na 8

    superkarma: 0 13.01.2004, 11:16:25
  23. avatar
    [43] sirael [*]

    jo a taky jsem ve Francii zažila bagetu s máslem,naplněnou hranolkama a párkem!

    superkarma: 0 13.01.2004, 11:15:53
  24. avatar
    [42] sirael [*]

    Liska:to znám taky.Přinesli jeden talíř s pizzou nakrájenou na 80 dílků pro 10 lidí.Zůstala jsem úplně paf,protože jsem předpokládala,že to nesou jen pro mě Ale oni pak naštěstí donesli ty talíře ještě 4.Naštěstí

    superkarma: 0 13.01.2004, 11:14:13
  25. avatar
    [41] kubikm [*]

    co se vína týče
    ke každému jídlu se pije to vhodné, dost si na výběru potrpí, je kvalitní, suché a nevypijou ho moc
    i v restauraci vám přinesou karafu vody...

    superkarma: 0 13.01.2004, 10:54:18
  26. avatar
    [40] kubikm [*]

    úřady pracují až dlouho do večera, viděla jsem konkrétně sociální odbor otevřený ještě ve 20 00 hodin
    nákupy - co jsem sledovala, chodí na velké nákupy v sobotu
    jinak bagetu kupují 2x denně, ona je za chvíli tvrdá jako beton
    a dost nakupují na tržnicích - ty jsou jednak kryté, stálé
    jednak v každé čtvrti je náměstí, kde se konají v sobotu - zelenina, ryby a pod. ne cetky
    sýry kupují ve spec. obchodech jen se sýry...tam se vás zeptají - kdy budete sýr jíst - a podle toho dají, aby měl správnou zralost

    superkarma: 0 13.01.2004, 10:51:27
  27. avatar
    [39] kubikm [*]

    Dašenka: s dětmi
    ta moje kamarádka už má velikou dceru...
    ale děti chodí do školy i v sobotu, jsou každý den i odpoledne ve škole, kromě středy, do školky dpro ní chodívala kolem 18 hodiny, měla tehdy zkrácenou pracovní dobu
    děti nemají jídelny a všechno jídlo se jim do školy dává sebou
    alespoň to tam tak bývalo, teď nevím přesně
    já vím, že je to chyba, ale nějak mě to nenapadlo...to je tím, že mému dítěti už je 30 let...
    Myslím, že u nás to mají děti lepší
    to pití ve škole - mají tam nápojové automaty a pítka
    ale je to zajímavé, při příštím pobytu to prozkoumám...

    superkarma: 0 13.01.2004, 10:45:48
  28. avatar
    [38] Žížala [*]

    Ja jsem mela za to ze Francouzi jsou jedni z nejvetsich evropskych gurmanu, hnusnymu jidlu bych verila treba v Nemecku ale Francie ? To mi hlava nebere...ale nebyla jsem tam tak nemam vlastni zkusenost....

    superkarma: 0 13.01.2004, 10:45:17
  29. avatar
    [37] Irena1 [*]

    Jinak moje neteř byla ve Francii na výměnném pobytu a říkala, že měla pořád hlad, protože jídla bylo málo a hnusné (a to není nijak mlsná) a navíc že jí všechno u nich připadalo takové špinavé, jako binec a fujtajbl. Prostě oni si asi jen užívají...

    superkarma: 0 13.01.2004, 10:31:42
  30. avatar
    [35] Žížala [*]

    Dasenka: no ja jeste nemam deti takze si stale naivne myslim ze se to stihat da...nevedomost je tak sladka

    superkarma: 0 13.01.2004, 10:21:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme