Vaření

Charlotta s lesním ovocem

charlotta s lesním ovocem

Dort Charlotta poznáte podle toho, že je kolem dokola obloženými dlouhými cukrářskými piškoty. Když obvod dortu ještě ozdobíte krásnou mašlí, budete mít úžasný dárek nebo slavnostní dezert. Krém, který je v tomto dortu hlavní, můžete připravit ze šlehačky, tvarohu, zakysané smetany nebo mascarpone. A hlavně hromadu ovoce!

Recept na Charlottu je velice snadný. Jediná záludnost a místo, kde si musíte dát pozor, je obkládání stěn piškoty a plnění formy krémem.

Výborné je, že můžete použít jakékoliv ovoce, které máte rádi nebo které má zrovna svou sezonu. Aktuálně pomalu vplouváme do jahodové sezony a Charlotta s jahodami je úplně dokonalá.

Krém dělám nejraději z tvarohu, ale zkuste použít třeba mascarpone nebo šlehačku.

Suroviny (forma průměr 22 cm)

  • 1 balení cukrářský piškotů (200 g)
  • 5 vaniček tvarohu (5 x 250 g)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 1 sáček jedlé želatiny v prášku (Castello z Lidlu)
  • cukr moučka podle chuti
  • mražená směs lesního ovoce nebo čerstvé jahody
  • dvě až tři hrsti klasických dětských piškotů

Postup

Cukrářské piškoty si vybalte a připravte na talíř. Budete potřebovat všechny dostupné ruce, takže nebude prostor pro otevírání sáčku. Používám cukrářské piškoty Tastino z Lidlu, protože vycházejí dobře cenově a jsou moc chutné.

cukrářské piškoty

Všechen tvaroh dejte do robota se šlehacím nástavce. Dochuťte cukrem a vyšlehejte do hladkého krému. Množství cukru záleží na vaší chuti. Přidejte také ovoce, stačí necelých 100 g. A opět šlehejte. Ovoce se částečně rozpadne a krásně obarví krém.

V menším hrnci si přiveďte k varu celou smetanu. Odstavte z plotny a nasypejte do hrnce celý sáček želatiny. Metličkou důkladně prošlehejte, aby ve směsi nebyly hrudky.

Za stálého pomalého šlehání přilévejte smetanu se želatinou do tvarohové směsi. Opět zvyšte otáčky a důkladně směs prošlehejte.

Charlotta s lesním ovocem

Na dno rozevírací dortové formy vystřihněte kruh z pečícího papíru. Ten vyskládejte kulatými dětskými piškoty, ale ne až do krajů, tam budou opřené dlouhé cukrářské piškoty.

Dlouhé cukrářské piškoty budou pravděpodobně přesahovat formu, to však vůbec nevadí. Aby se vám dlouhé piškoty nekácely, tak je kolem formy skládejte asi po čtyřech, pěti a vždycky k nim plácněte pár lžic krému, které piškoty na boku formy přichytí. Tak pokračujte kolem celé formy.

charlotta

Není kam spěchat, pracujte opatrně, aby vám cukrářské piškoty nepopadaly. Až budou piškoty po celém obvodu formy, můžete do ní opatrně vyklopit i zbytek krému, který na povrchu uhladíte.

Do krému naskládejte a jemně zatlačte ovoce. Dejte na několik hodin do lednice. Ideálně až do druhého dne. Pokud použijete zmrazené ovoce, tak je důležité ho nechat pořádně rozmrznout a nechat důkladně okapat v cedníku.

Před podáváním povrch pocukrujte moučkovým cukrem. Krájejte velice opatrně, ostrým velkým nožem, který před každým zakrojením namočte do horké vody a otřete.

Charlotta s ovocem

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
12.05.2015 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [19] Suzanne [*]

    Kadla — #16 Tuhle nepevnou rozpadající se strukturu zbožňuju - je jako sen na jazyku Sml29 Ale každý má rád svoje Sml22

    superkarma: 0 12.05.2015, 19:24:02
  2. [18] Maria28 [*]

    elly — #17 Dokaž toSml30. Mimochodem já jsem také viděla tento obrázek, proto jsem psala co jsem psala.

    superkarma: 0 12.05.2015, 16:06:58
  3. avatar
    [17] elly [*]

    Kadla — #16charlotta podle mého receptu je pevná dost. Nevypadá ani trochu jako ta na odkazu Sml58

    1. na komentář reaguje Maria28 — #18
    superkarma: 0 12.05.2015, 15:11:12
  4. avatar
    [16] Kadla [*]

    Já se kloním spíše k tomu dortu Malakof (ten doma dělám často), v Charlottě je moc krému a fakt v řezu nevypadá nic moc... Já obrázek řezu našla (netvrdím, že dort není dobrý, jen mám raději "pevnější" strukturu :-)

    https://www.google.cz/search?q=dort+charlotta&biw=1089&bih=503&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=Wd1RVYP8MaaGywPkjIDAAw&ved=0CAYQ_AUoAQ#imgrc=yLasvpaKWPmreM%253A%3BJVM4dMtmMnDlMM%3Bhttp%253A%252F%252Ftomichutna.cz%252Fwp-content%252Fuploads%252F2013%252F07%252FIMG_3835.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Ftomichutna.cz%252Fjahodovy-mandlovy-dort-charlotte-malakoff-aux-fraises%3B500%3B318

    1. na komentář reaguje elly — #17
    2. na komentář reaguje Suzanne — #19
    superkarma: 1 12.05.2015, 13:04:17
  5. [15] FAXÍK [*]

    vypadá nádherně Sml59

    superkarma: 0 12.05.2015, 12:59:55
  6. avatar
    [14] kobližka [*]

    Jo,tak tohle bych zblajzla hned,to je super moučník Sml59

    superkarma: 0 12.05.2015, 11:47:16
  7. [13] cilani [*]

    elly — #9 tak mi tomu doma neříkáme takhle, ale prostě smetanová dorta, takže věřím, že se to na netu najít dá.. Ten název pro mě moc lákavý není, dávám přednost klasice a obyčejným věcem. Hlavně, já maliny, ostružiny nejím, max. tak ještě borůvky, proto to děláme s broskvemi a dáváme je dovnitř, ne nahovu a když se ta želatina místo ve vodě udělá v té šťávě, je to fajné..

    superkarma: 0 12.05.2015, 11:06:45
  8. [12] Pavla_b [*]

    dort vypadá krásně a musí být báječný, tvarohové dorty s ovocem miluju Sml59

    superkarma: 0 12.05.2015, 10:52:31
  9. avatar
    [11] elly [*]

    gerda — #10my jsme vždycky jako Malokof dělali takový ten klasický nepečený kde jsou dvě, tři vrstvy kulatých piškotů, ovoce a kysaná i normální smetana. A někdo tomu říká "bomba malakof" :-) A někdy jsme půlku té smetany ochutili trochou kakaa...mňam!!! :-)

    superkarma: 0 12.05.2015, 09:11:30
  10. avatar
    [10] gerda [*]

    Je to dort, který je v naší rodině odnepaměti. Jen ho známe pod názvem Malakov. Skladba trochu jiná, ale dlouhé piškoty jsou nezbytné - mám moc ráda nepečené moučníkySml67 V horkých dnech patří k moučníku ovoce, jedno jaké, ale bez něj to není ono.

    1. na komentář reaguje elly — #11
    superkarma: 0 12.05.2015, 09:04:55
  11. avatar
    [9] elly [*]

    cilani — #8v řezu to vypadá hezky Sml16 Jsem si jistá, že TENHLE konkrétní dort na googlu nikde v řezu není Sml52

    Jinak, ovoce jakékoliv. To se mi právě na tomhle dezertu líbí. Že tam můžeme dát všechno co je po ruce nebo co zrovna roste...

    1. na komentář reaguje cilani — #13
    superkarma: 0 12.05.2015, 08:50:28
  12. [8] cilani [*]

    tohle mám ráda, děláme to s brosvemi a bez těch cukrářských piškotů. Kdysi je jedl alespoň synovec, teď už ani jemu nechutnají a akorát se vyhazovaly. Je mi celkem jedno, jak to v řezu vypadá, protože je to naprosto luxusní.

    1. na komentář reaguje elly — #9
    superkarma: 0 12.05.2015, 08:32:18
  13. avatar
    [7] elly [*]

    Maria28 — #6na řezu je krásně fialkový od ovoce s kousky bobulovitého ovoce. Krásný a hlavně moc dobrý. Piškotů už je v receptu celkem dost. Není nutné to přehánět ;-) Ale kdo chce, tak si je tam klidně může přidat...

    superkarma: 0 12.05.2015, 08:23:21
  14. [6] Maria28 [*]

    Našla jsem si tento dort na googlu na řezu, no teda nic moc. Možná by bylo dobré ještě do krému naházet třeba kakaové piškoty a fakt opatrně krájet.

    1. na komentář reaguje elly — #7
    superkarma: 0 12.05.2015, 07:34:29
  15. [5] ZdenaZ [*]

    vyzkoušímSml22

    superkarma: 0 12.05.2015, 07:31:31
  16. [4] manislava [*]

    Sml59Sml67mnam chci

    superkarma: 0 12.05.2015, 07:10:39
  17. avatar
    [3] kaba [*]

    mňamka, nemá chybu Sml16

    superkarma: 0 12.05.2015, 06:53:51
  18. avatar
    [2] Suzanne [*]

    Sml29

    superkarma: 0 12.05.2015, 06:13:50
  19. avatar
    [1] Věrulinka [*]

    To bych si dala a hned Sml30Sml67Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 12.05.2015, 05:51:18

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme