Vaření

Česnekový losos v listovém těstě

losos v listovém těstě

Snadný recept, který můžete zajímavě obměňovat. Základem je vždy listové těsto a čerstvé filety z lososa. K nim můžete přidat špenát, jarní cibulku, olivy, pórek, čerstvá rajčata, plátky cukety nebo úplně jinou zeleninu, kterou máte k této rybě rádi. Potom už jen chvilka v troubě a krásný chutný oběd máte na stole.

Na fotkách vidíte minimalistickou variantu, pouze s česnekem a zelenou petrželkou. Té máme doma, díky zimě nezimě, plný záhonek. Chtěla jsem původně přidat špenát, ale bohužel jsem nesehnala čerstvý a mražený jsem tentokrát použít nechtěla. Nevadí. I takto „úsporný“ byl losos v kapse obědovým hitem.

Jako přílohu jsem upekla batátové a bramborové chipsy a umíchala koprovou omáčku ze zakysané smetany.

Suroviny

  • 1 rozválené listové těsto
  • 4 filety z lososa
  • česnek a zelená petrželka podle chuti
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • 1 vejce

Postup

Připravte si plát listového těsta, který rozdělíte na 4 díly. Jak řezat poznáte podle toho, jak velké tvary lososa máte.

losos v listovém těstě

Česnek nasekejte nebo propasírujte a dejte do misky. Přidejte asi dvě lžíce oleje a nasekanou petrželku.

losos v listovém těstě

Kousky lososa z obou stran osolte a opepřete. Potřete česnekovou směsí.

losos v listovém těstě

Každý kousek lososa položte na plátek listového těsta a pěkně zabalte. Okraje lehce potřete rozšlehaným vejcem a přimáčkněte vidličkou. Potřete vajíčkem.

Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C, 20 minut. Povrch těsta zezlátne a losos bude krásně upečený.

losos v listovém těstě

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

   
15.01.2016 - Maso a ryby - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [30] kobližka [*]

    gerda — #29 Každý se bojí nemocí,ale ono to není jenom z jídla.I když samozřejmě velký podíl na tom má to,co jíme.Ale nejen to.

    Já vím,že neagituješ Sml16 Já jen,že jsem dost stará na všelijaké ty změny,které se týkají toho,co jíst.Jednou jo,podruhé ne a co bude potřetí? Sml80 u

    superkarma: 1 15.01.2016, 19:42:45
  2. avatar
    [29] gerda [*]

    kobližka — #28Nepřesvědčuju, jaké si to uděláš....ale opravdu s tím práce není. Jednou vezmu do ruky, zjistím, jestli jo nebo ne a příště koupím nebo nekoupím. Stejně se kupuje většinou to stejné dokolečka, tak to nezdrží. Sádlo škvařím, kupuju máslo, chleba většinou peču z domácího kvásku. Už mám na to čas. Musíme už dávat bacha na jídlo, protože rakovina je ludra.

    1. na komentář reaguje kobližka — #30
    superkarma: 1 15.01.2016, 18:36:50
  3. avatar
    [28] kobližka [*]

    gerda — #27 Ne,fakt nejsem cvok,abych četla a studovala každou etiketu toho,co chci kupovat.Jíme s rozumem všechno.Nehysterčím z každé "poplašné zprávy" Sml16 to bych vážně skončila u Chocholouška Sml30

    A co se týče té ruky trhu,nedělám si iluze Sml33

    1. na komentář reaguje gerda — #29
    superkarma: 1 15.01.2016, 18:13:25
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    kobližka — #23neboj ty se nic, stačí si číst etikety a za chvilku přijdeš na to, co nebrat. Však když jim to zbude v regálech, dají tam slušnější tovarSml30 Dokud to lidi budou brát a platit, nic je ke změně nedonutí. Neviditelná ruka trhu, už aby tou oponou trhla!

    1. na komentář reaguje kobližka — #28
    superkarma: 1 15.01.2016, 17:46:03
  5. [26] bábovka [*]

    Sml59

    superkarma: 0 15.01.2016, 17:37:36
  6. [25] Nikar [*]

    předevčírem jsem dělala pošírovaného lososa, to je také dobrůtka, jen se zeleninou, bez přílohy

    superkarma: 3 15.01.2016, 14:54:42
  7. [24] Pavla_b [*]

    kobližka — #23 gerda — #22 o tom se mluví už roky, jen teď je to vážně víc v kurzu Sml22, kdyby nebyly ty internety, žijeme dál v blahé nevědomosti..

    superkarma: 1 15.01.2016, 14:45:16
  8. avatar
    [23] kobližka [*]

    gerda — #22 Když ono "praská" každou chvilku něco jiného,to abychom se z toho zblázinili Sml80

    1. na komentář reaguje Pavla_b — #24
    2. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 1 15.01.2016, 14:39:49
  9. avatar
    [22] gerda [*]

    kobližka — #20neřekla bych "v kurzu", spíš se mi zdá, že to praskloSml57

    1. na komentář reaguje kobližka — #23
    2. na komentář reaguje Pavla_b — #24
    superkarma: 1 15.01.2016, 14:29:07
  10. [21] Rikina [*]

    Jo, to by mohlo bejt. Lososa mám ráda, česnek mi nevadí, a špenátu bych se taky nebála, jednoduché to je, takže i tvor línej na vaření tak jako já to zvládne. Asi to zkusím.

    superkarma: 1 15.01.2016, 13:28:13
  11. avatar
    [20] kobližka [*]

    Chápu,že informace kolem palmového tuku je teď v kurzu,ovšem abych vyřadila všechny výrobky,které ho obsahují,to bych musela mít fůru času,neustále na nose brýle a studovat každou věc,kterou chci koupit.Tak takový otrok teda nejsem.Jasně,že kupuju másla a ne nějaký "kunerol", sladkosti typu Horalka jsem omezila,ale svojí margotku si nenechám vzít.A dělat domácí listové těsto? To teda fakt ne.Nejím toho kvanta a tak když si 1X za měsíc dám tu margotku,nebo upeču listový štrůdl,myslím,že to přežiju.Vím,že kácení pralesů a tím i mizení původních živočičných druhů je obrovský problém,ale pořád si myslím,že nejdůležitější je osvěta místního obyvatelstva,pomoc tamních vlád,přísné kontroly a vůbec to chce změnit celé myšlení.My můžeme samozřejmě přispět,ale nevyřešíme to.

    1. na komentář reaguje gerda — #22
    superkarma: 4 15.01.2016, 13:04:37
  12. [19] Ferdicek [*]

    Mnam,hned bych si dala.

    superkarma: 0 15.01.2016, 12:57:51
  13. [18] bouzina [*]

    To bude dobrota

    superkarma: 0 15.01.2016, 12:48:04
  14. avatar
    [17] gerda [*]

    bonda — #14Jo, to je stejně důležité. Když nebudeme kupovat výrobky s palmovým tukem, nebude důvod vysazovat tyhle palmy.Sml58

    superkarma: 1 15.01.2016, 10:20:47
  15. avatar
    [16] gerda [*]

    Hanule — #15Vybrat se dá, musíš číst etikety. Pro mě to znamenalo, že jsem přestala kupovat Zlatou Hanou a Créme Bonjour, tatranky, pomazánkové máslo a nahradila je těmi základními, máslo, tvaroh - nekupuju polotovary, vařím ze surovin.... Ze začátku je to pracné, pak to jde samo.

    superkarma: 1 15.01.2016, 10:19:18
  16. [15] Hanule [*]

    V nejmenovaném časopise ("Téma") psali, že až 2/3 potravin obsahují palmový tuk. Je skoro všude. Takže babo raď! Sml15

    1. na komentář reaguje gerda — #16
    superkarma: 1 15.01.2016, 10:07:06
  17. avatar
    [14] bonda [*]

    Palmový olej obsažený v margarínech není zas až tak strašný sajrajt, ale hlavně jsou kvůli palmám ničeny obrovské plochy pralesů v Indonézii a kvůli tomu hynou například orangutani.

    1. na komentář reaguje gerda — #17
    superkarma: 0 15.01.2016, 10:05:08
  18. avatar
    [13] Hanula [*]

    gerda — #10 Sml16děkuji za vysvětlení - jo palmový tuk to je strašák...já přestala kupovat margariny a margot jsem také měla moc ráda.

    superkarma: 0 15.01.2016, 09:57:33
  19. [12] bobani [*]

    sbíhají se mi sliny . vyzkouším Sml67

    superkarma: 0 15.01.2016, 09:54:22
  20. avatar
    [11] Jindriska8 [*]

    Lososa máme rádiSml67

    superkarma: 0 15.01.2016, 09:32:38
  21. avatar
    [10] gerda [*]

    Hanula — #9Z čeho se to těsto skládá: hlavní je tuk, druhá část mouka. Nebezpečné je to první. Do listového, průmyslově zpracovávaného těsta, máslo dávat nebudou. Takže počítej s margarínem. A v KAŽDÉM margarínu palmový tuk je. Je to takový sajrajt, že už si nekoupím ani svou zamilovanou tyčinku Margot.Sml15

    tady to je, i s přehledem výrobků, které ho obsahují

    http://stoppalmovemuoleji.cz/

    1. na komentář reaguje Hanula — #13
    superkarma: 0 15.01.2016, 09:30:55
  22. avatar
    [9] Hanula [*]

    Sml16koupené listové těsto - četla jsem na to samá negativa, co je na tom pravdy?

    1. na komentář reaguje gerda — #10
    superkarma: 0 15.01.2016, 09:27:23
  23. avatar
    [8] elly [*]

    gerda — #25 tenkých plátků brambor a 5 tenkých plátků batátů je víceméně pro parádu a ozvláštnění. Není k tomu porce 200 g :-D

    superkarma: 1 15.01.2016, 09:14:25
  24. avatar
    [7] ToraToraTora [*]

    delfi.na — #4Máš recht. Je toho tam moc.

    superkarma: 0 15.01.2016, 09:13:33
  25. avatar
    [6] Babca.p [*]

    lososa miluji to musím zkusitSml16

    superkarma: 0 15.01.2016, 09:12:28
  26. [5] mamkaJa [*]

    dala bych si

    superkarma: 0 15.01.2016, 09:08:03
  27. avatar
    [4] delfi.na [*]

    možná to bude dobré, ale mně se to lístové těsto nezdá, nebude lepší losos jen tak a k tomu špenátové hnízdo Sml58

    1. na komentář reaguje ToraToraTora — #7
    superkarma: 0 15.01.2016, 09:07:07
  28. [3] alenabl [*]

    určitě zkusím - a taky už bez brambor, jen hojnou zeleninovou oblohu.

    superkarma: 0 15.01.2016, 07:35:10
  29. avatar
    [2] gerda [*]

    Bude to strašně dobréSml20. Ale opět musím remcatSml30 - když listové těsto, proč ještě brambory?Sml80 To je pak výkrmná dieta. Stačila by obloha ze syrové zeleniny. Jo, a listové těsto...jak jsem se teď dala do boje proti palmovému tuku, tak bacha, v těch kupovaných listových těstech bývá hojně! Proto má výhodu ten, kdo si ho umí udělat doma z másla (já to nejsem)Sml30 Takže tyčinky k vínu už dělám jenom z tvarohu, másla a mouky. Možná se naučím i vlastní listové...jednou.Sml26

    1. na komentář reaguje elly — #8
    superkarma: 0 15.01.2016, 05:39:09
  30. [1] manislava [*]

    Mňam vypadá to fantasticky vyzkousimSml67

    superkarma: 0 15.01.2016, 05:17:58

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme