Reklama

česnečka

Polévka, která chutná ve všech ročních obdobích. Když kolem vás lítají bacily, tak vás před nimi česnek uchrání. Ale určitě přijde vhod i v létě, kdy si chcete pochutnat na lehké a nepříliš syté polévce.

Já už léta používá vychytávku, kterou mě naučila moje babička. Na vaření česnečky používám vodu z vařených brambor. Líbí se mi to hospodaření se surovinou (i když je to pouhá voda). Jako základ se však dá použít i masový vývar, klidně třeba z uzeného masa.

Když chci česnečku obzvláště vydařenou, přidám do ní ještě nakrájené uzené maso nebo klidně trochu mletého hovězího nebo vepřového.

Kolik přesně použít česneku, je těžké poradit. Každý kupuje jiný česnek, a když máte kvalitní český, stačí často dva stroužky a polévka má říz. Toho čínského můžete do polévky naloupat kilo a skoro nic necítíte. Vybírejte proto dobře.

Suroviny

  • voda z brambor nebo masový vývar
  • 4 brambory
  • 1 cibule
  • 4 - 8 stroužků česneku
  • sůl a pepř
  • 2 vajíčka
  • zelená petrželová nať
  • trocha slunečnicového oleje nebo sádla

Postup

V hrnci rozehřejte olej nebo sádlo. Osmahněte na něm nadrobno nakrájenou cibuli. Pokud chcete polévku s masem, můžete teď přidat trochu mletého masa.

Přidejte prolisovaný česnek, promíchejte a zalijte vývarem nebo vodou z brambor. Do polévky dejte nakrájené brambory a uvařte je doměkka.

Když jsou brambory měkké, přiveďte polévku k varu a vylijte do ní rozkvedlaná vejce. Promíchejte a vypněte plotnu.

Do polévky vmíchejte nakrájenou zelenou petržel a ihned, horké, podávejte.

Dobrou chuť přeje Elly.

Polévky v chladných téměř jarních dnech určitě zahřejí...

rybí polévka

polévka z pečené dýně

domácí instantní polévka

Zdroj fotografií: Alena Kolaříková, Lenka Mastešová