Novinky

Češky se o kvalitu koření zajímají a jsou s ní spokojeny

To vyplývá z nejnovějšího výzkumu společností TNS Aisa na téma „Koření a Češi“, kde svou spokojenost s kvalitou koření na českém trhu vyjádřilo 81 % respondentek.

Není koření jako koření a neliší se zdaleka jen cenou. Cena při nákupu koření rozhoduje spíše u žen, které ho používají jen sporadicky. Pro zkušenější kuchařky je však důležitější jeho kvalita. Kvalitní koření posuzují hlavně podle jeho vůně, značky a intenzity chuti. Za nejoblíbenější značku v kategorii koření zvolila více než polovina respondentek českou Vitanu. 

vitana

Přísná legislativa

Kromě toho, že kvalitu koření posuzují subjektivně samy spotřebitelky, tak je i přísně kontrolována. V České republice podléhají výrobci přísným potravinářským normám a kontrole ze strany státních orgánů. „Jako domácí výrobce musíme splňovat kvalitu koření podle požadavků české legislativy, což neplatí pro dovozce z jiných zemí. Takže naše koření je z hlediska kvality pod mnohem větším drobnohledem, než je tomu u některých dovážených výrobků,“ říká Vladimír Macek, ředitel vývojového oddělení společnosti Vitana.

Kořenicí trendy

Největší oblibě se u českých žen těší jednodruhové koření. Mezi vůbec nejpoužívanější druhy patří jednoznačně paprika, pepř a kmín.

Koření nejčastěji nakupujeme v běžných obchodech společně s ostatními potravinami, ale zhruba třetina spotřebitelek si pro koření do své kuchyně ráda zajde i na trh nebo do specializovaného obchodu. „Při nákupu na trhu je ovšem potřeba být obezřetný, neboť kvalita koření není ničím zaručena. Delším skladováním na světle a teple rychle ztrácí svoje aroma i chuť,“ dodává Vladimír Macek.

S dostupností i sortimentem kvalitního koření je spokojeno 84 % dotázaných. Ale s tím, jak se částečně mění náš jídelníček, tak roste i zájem o exotičtější a méně známé druhy. Jde například o vanilku, badyán, kurkumu nebo méně známé bylinky.

Několik praktických tipů, jak používat koření v kuchyni

  1. Koření nakupujte vždy od ověřených a důvěryhodných výrobců. Vzhledem k riziku nižší kvality koření a možného výskytu škodlivých látek se nedoporučuje nákup koření na trzích a stáncích.
  2. Koření skladujte při pokojové teplotě v uzavřených a nejlépe tmavých nádobách, aby neztratilo své aroma a chuť.
  3. Koření je lepší skladovat celé, nemleté nebo nedrcené. Nejlepší je ho umlít nebo nadrtit až před samotným přidáním do jídla.
  4. Mleté koření vydrží v kořence přibližně půl roku. Nejpozději po roce se doporučuje zásobu koření obměnit.
   
31.05.2016 - Redakční novinky - autor: tisková zpráva

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme