Vaření

Česká klasika s řepkovým olejem  

Výrazná barva květů řepky olejné dominuje v tuto chvíli krajině. Řepka již brzy dozraje a v jejích semenech i jeden z nutričně nejkvalitnějších olejů. Odborníci na výživu jej doporučují jako zdroj kvalitních mastných kyselin, zejména omega-3. Oblíbený je i mezi kuchaři pro jeho univerzální využití a vysokou tepelnou stálost. Jeho jemná chuť a vůně vyhovuje tradiční české kuchyni. Přinášíme Vám několik tipů na jeho využití. Další recepty naleznete na stránkách www.olejnadzlato.cz.

Pečené bramborové lupínky

www.olejnadzlato.cz

INGREDIENCE

  • 5 velkých brambor
  • řepkový olej
  • mořská sůl
  • koření dle chuti (kari, paprika, česnek,...)

PŘÍPRAVA

Nejprve rozehřejeme troubu na 200 stupňů. Brambory neloupeme, proto je nutné je důkladně omýt. Poté krájíme na silnější plátky, které hned vkládáme do studené vody, abychom je zbavili zbytečného škrobu. Po důkladném propláchnutí, důkladně osušíme, potřeme řepkovým olejem a osolíme.  Skládáme pravidelně na plech s připraveným pečícím papírem. Po 20 minutách okořeníme dle chuti a pečeme do zlatova cca dalších 10 minut. Po pečení se brambory scvrknou, proto doporučujeme krájet na větší plátky a připravit si větší množství, než se zdá dostačující v syrovém stavu.

Domácí perník s ořechy a jahodami

www.olejnadzlato.cz

INGREDIENCE

  • 1,5 hrnku cukru krupice
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 ks vejce
  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 balíček prášku do perníku
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1,5 hrnku mléka
  • 0,5 hrnku řepkového oleje
  • 1 balení čokolády na vaření
  • 1,5 hrnku vlašských ořechů
  • několik jahod na ozdobení

PŘÍPRAVA

Nejprve si nasekáme vlašské ořechy na malé kousky. Smícháme hladkou mouku, cukr krupici, prášek do perníku, kakao, mléko, vejce, mletou skořici, olej a část nasekaných ořechů.  Troubu rozehřejeme na 180 °C. Dobře promícháme a těsto nalijeme do pekáče vyloženého pečícím papírem. Perník pečeme v předehřáté troubě zhruba 25–30 minut. Hotový perník poléváme čokoládovou polevou, posypeme zbylým množstvím ořechů a ozdobíme čerstvými jahodami.

Domácí tatarák

www.olejnadzlato.cz

INGREDIENCE

  • 300 g kvalitního syrového hovězího ze svíčkové, kýty nebo nízkého roštěnce
  • mořská sůl a čerstvý pepř
  • Tabasco omáčka
  • 2 žloutky
  • 2 lžíce najemno posekané cibule
  • 2 lžíce posekané petrželky
  • pikantní dijonská hořčice
  • řepkový olej
  • citron nakrájený na plátky
  • kyselé okurky
  • Worcestershire omáčka
  • kayenský pepř

PŘÍPRAVA

Maso  očistíme od kůžičky, tuku a žilek. Pak nasekáme nožem tak, aby vznikla jemná masová kaše. Potom maso osolíme, opepříme, ochutíme Tabasco omáčkou, špetkou kayenského pepře a vše rozdělíme na 2 porce. Z masa vytvarujeme bochánky a pomocí namočené lžíce do studené vody uděláme doprostřed důlky do kterých vložíme syrové žloutky nebo podáváme v malé mističce. Bochánky položíme doprostřed talířů a dokola na jejich okraj rozdělíme cibuli a kyselé okurky. Zvlášť podáváme citronové plátky, Worcerstershire omáčku, hořčici a řepkový olej.

Květákové karbanátky

www.olejnadzlato.cz

INGREDIENCE

  • 1 květák
  • 2 menší cibule
  • 1 hrnek polohrubé mouky
  • 1 hrnek jemných ovesných vloček
  • 1 vejce
  • koření dle chuti - majoránka, kari,...
  • sůl a pepř
  • řepkový olej

PŘÍPRAVA

Květák vaříme v páře, než změkne a poté jej rozmačkáme ve velké míse. Přidáme hrnek vody a vmícháme nakrájenou cibuli, mouku, vejce a okořeníme. Z připravené směsi tvoříme malé karbanátky, obalíme ve strouhance a smažíme na řepkovém oleji dozlatova. Podávat můžeme samotné nebo s vařenými bramborami.

Tyto recepty pro Vás připravil, odzkoušel a nafotil Tomáš Petrtýl.

Další recepty a informace o řepkovém oleji najdete na www.olejnadzlato.cz nebo na našem Facebooku ZDE

oil

 Kampaň financovaná z prostředků Evropské unie a České republiky

   
29.05.2015 - Gastronomie - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [7] kulisek [*]

    Řepkový olej NE!

    superkarma: 0 08.06.2015, 16:51:27
  2. avatar
    [6] Jandywoman [*]

    Sml67 supr

    superkarma: 0 29.05.2015, 21:15:17
  3. [5] ZdenaZ [*]

    skvělé receptySml67

    superkarma: 0 29.05.2015, 09:26:19
  4. [4] alenabl [*]

    Věrulinka — #2vypadá moooooooooc dobřeSml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67Sml67

    superkarma: 0 29.05.2015, 08:11:50
  5. [3] alenabl [*]

    nejsou přehozený fotečky u tataráku a květákových karbanátků?Sml22Sml22Sml22Sml22Sml22Sml22

    superkarma: 0 29.05.2015, 08:11:15
  6. avatar
    [2] Věrulinka [*]

    Včera jsem pekla perník Sml67

    1. na komentář reaguje alenabl — #4
    superkarma: 0 29.05.2015, 08:10:20
  7. [1] digi46 [*]

    Pečené bramborové lupínky vypadají lákavěSml22, určitě vyzkouším.

    superkarma: 0 29.05.2015, 07:39:04

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme