Reklama

honzovy buchty

Nastartujte týden s něčím sladkým. Upečte sobě i svým blízkým nestárnoucí českou klasiku. Honzovy buchty, které mu zabalila maminka do ranečku na cestu za štěstím. Třeba přinesou štěstí i vám. A když ne štěstí, tak si určitě pochutnáte!

Recept na buchty je snadný a určitě ho spousta z vás zná. Jana, naše čtenářka, je doma peče ráda a má pro vás ještě jedno vylepšení, které u nich doma opravdu boduje. Tip, jak udělat buchty ještě lepší? Opéct je v perníku.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g tuku (Hera, máslo)
  • 50 g cukru 
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • cca 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra

Postup

Nejdříve připravíme kvásek (vlažné mléko, cukr, kvasnice). 

Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Necháme vykynout asi 1 hodinu.

Potom těsto rozdělíme na stejně velké kousky, plníme náplní - tvaroh, povidla, marmeláda... čímkoliv co máte rádi.

Dáme na vymazaný plech, necháme ještě chvíli nakynout (15 minut) a vložíme do předehřáté trouby na 180´C a pečeme zhruba 30 minut.

Upečené buchty potřeme rozpuštěným máslem.

perníkové honzovy buchty

Janino perníkové vylepšení

Kynuté, honzovy buchty jsou klasika, ale co si je ještě vylepšit?

Recept je vhodný i na buchty starší, na ty které jsme nestihli spořádat čerstvé :-)

Honzovy buchty se omočí v mléce, do kterého jsme přidali rum dle chuti. Perník rozdrtíme v mixéru (kdo chce buchty sladší, může přidat cukr).

V rozdrceném perníku obalíme jednotlivé buchty ze všech stran, naskládáme do pekáčku a přelijeme rozpuštěným máslem (nebo před naskládáním buchet do pekáčku buchty namočíme ze všech stran do másla) a necháme zapéct v troubě.

Dobrou chuť přeje Jana.

Vyzkoušejte další skvělé recepty z našeho magazínu

mandlová bábovka