Vaření

Česká klasika: Honzovy buchty

honzovy buchty

Nastartujte týden s něčím sladkým. Upečte sobě i svým blízkým nestárnoucí českou klasiku. Honzovy buchty, které mu zabalila maminka do ranečku na cestu za štěstím. Třeba přinesou štěstí i vám. A když ne štěstí, tak si určitě pochutnáte!

Recept na buchty je snadný a určitě ho spousta z vás zná. Jana, naše čtenářka, je doma peče ráda a má pro vás ještě jedno vylepšení, které u nich doma opravdu boduje. Tip, jak udělat buchty ještě lepší? Opéct je v perníku.

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 50 g tuku (Hera, máslo)
  • 50 g cukru 
  • 30 g droždí
  • 1 vejce
  • cca 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • citronová kůra

Postup

Nejdříve připravíme kvásek (vlažné mléko, cukr, kvasnice). 

Ostatní suroviny dáme do mísy, přidáme vzešlý kvásek a zaděláme těsto. Necháme vykynout asi 1 hodinu.

Potom těsto rozdělíme na stejně velké kousky, plníme náplní - tvaroh, povidla, marmeláda... čímkoliv co máte rádi.

Dáme na vymazaný plech, necháme ještě chvíli nakynout (15 minut) a vložíme do předehřáté trouby na 180´C a pečeme zhruba 30 minut.

Upečené buchty potřeme rozpuštěným máslem.

perníkové honzovy buchty

Janino perníkové vylepšení

Kynuté, honzovy buchty jsou klasika, ale co si je ještě vylepšit?

Recept je vhodný i na buchty starší, na ty které jsme nestihli spořádat čerstvé :-)

Honzovy buchty se omočí v mléce, do kterého jsme přidali rum dle chuti. Perník rozdrtíme v mixéru (kdo chce buchty sladší, může přidat cukr).

V rozdrceném perníku obalíme jednotlivé buchty ze všech stran, naskládáme do pekáčku a přelijeme rozpuštěným máslem (nebo před naskládáním buchet do pekáčku buchty namočíme ze všech stran do másla) a necháme zapéct v troubě.

Dobrou chuť přeje Jana.

Vyzkoušejte další skvělé recepty z našeho magazínu

mandlová bábovka

   
08.03.2016 - Mlsání - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [30] peetrax [*]

    kobližka — #20 díky, zas tak často nepeču, nemám na to odbyt a sama to nesním, ale čas od času... Sml16

    gerda — #21 já to sice vždycky vymažu a vysypu, ale myslím si, že asi málo. Sml22

    superkarma: 0 09.03.2016, 06:57:06
  2. [29] kozeluhova [*]

    Já sladké můžu, miluju i zemlbábu

    superkarma: 0 08.03.2016, 18:43:39
  3. [28] Boros [*]

    Ujíždím na kynutém ( a je jedno, jeslti knedlíky, buchty nebo lívance) a je toznát- také kynu

    superkarma: 0 08.03.2016, 18:17:43
  4. avatar
    [27] gerda [*]

    Jandywoman — #25Děkuju, ještěže jsem to stihla vidět před tím, než to zmizloSml30 Já to tak vlastně taky dělám, ale nikdy jsem to neměla tak hezké. Dám si víc záležet!

    superkarma: 0 08.03.2016, 18:16:51
  5. avatar
    [26] Jandywoman [*]

    Kam mi zmizely fotky?

    superkarma: 0 08.03.2016, 16:53:08
  6. avatar
    [25] Jandywoman [*]

    gerda — #24 Střídavě nandavám těsto do formy. Začnu bílým, počkám až se pěkně rozlije po dně, pak do něho po celém obvodu v trochu menším množství lžící naliju tmavé, pak zase do tmavého lžící světlé, pak do světlého tmavé, atd., atd. Celé toto opakuju až do spotřebování obou těst.Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #27
    superkarma: 0 08.03.2016, 16:50:05
  7. avatar
    [24] gerda [*]

    Jandywoman — #22jak to děláš, aby ti ta kakaová hmota vyšla v tak krásném reliéfu? Ty čokoládové obloučky?! Mně se to zatím nepovedlo nikdy takhle přesně. Dobrá bábovka to je, ale do tvé má vizuálně daleko.

    1. na komentář reaguje Jandywoman — #25
    superkarma: 0 08.03.2016, 15:19:42
  8. [23] bobani [*]

    Honzovy buchty jsem pekla jako holka s babičkou . když byly děti menší , pekla jsem každý víkend něco .teď jsem sama a nedělám nic . ale usilovně opisuji recepty a znovu jsem si pořídila bábovkovou formu , radýlko , ruční šlehač a další pomůcky Sml52Sml52Sml52 a znovu začnu . možná to i někdo sní Sml30Sml30Sml30

    superkarma: 0 08.03.2016, 14:58:34
  9. avatar
    [22] Jandywoman [*]

    uU nás sladké taky hodně frčí. Bábovku dělám nejraději mramorovou, buchty zase se vším co jen dům a zahrada dá a jak píšou děvčata, ... základ je vždy dobře vymazat, vysypat a nechat po upečení před vyklopením tzv. vydýchnout.Sml16 Mimochodem, co takhle dát si vdolky? My jsme je měli v neděli...Sml24

    1. na komentář reaguje gerda — #24
    superkarma: 0 08.03.2016, 14:56:24
  10. avatar
    [21] gerda [*]

    peetrax — #10Forma - i ta údajně nepřilnavá a s povrchem - by se měla vždycky dobře vymazat tukem, nejlépe rozpuštěným máslem, sádlem nebo i olejem. Místo vedle místa, peroutkou anebo rukama. Pak se na to vsype trochu hrubé mouky a ve formě se otáčením a protřásáním po celém vnitřku formy rovnoměrně rozprostře. Když zůstane mouka na spodku formy, po chvilce se vytřepe do mísy s těstem. Dá se vysypávat i kokosem, to je na každém jaké ma chutě. Po upečení se nechá ve formě chvilku vydýchnout, pak ji opatrně nožem ve všech žlábkách pozvednu a tím si zajistím, že nikde nezůstává viset. Položím na to plochý talíř, v chňapkách v obou rukách to prudce obrátím a bábovka jde pěkně vyklopit. Radí se i mokrý hadr na dno bábovky, když to jó nejde, ale to jsem zatím nepotřebovala. Zásada je VYMASTIT, VYSYPAT.

    1. na komentář reaguje peetrax — #30
    superkarma: 0 08.03.2016, 14:22:10
  11. avatar
    [20] kobližka [*]

    peetrax — #10 Nejsem vekká odbornice,ale zrovna bábovku peču už leta letoucí a pořád stejný recept,který jsem dostala coby mladá holky od jedné starší spolupracovnicce a dneska ho podědily i moje holky.Upečenou bábovku nechám vždycky trochu zchladnou - ona se vlastně malinko "scvrkne" a oddělí od formy,pak vyklopím.Džím ti palce Sml16

    1. na komentář reaguje peetrax — #30
    superkarma: 0 08.03.2016, 14:05:57
  12. [19] vocjan [*]

    Já se na Honzovy buchty chystám.Sml67 Sml67

    superkarma: 0 08.03.2016, 13:22:34
  13. avatar
    [18] peetrax [*]

    mamkaJa — #16 díky Sml67

    superkarma: 0 08.03.2016, 12:19:05
  14. [17] bouzina [*]

    Honzovky jsem vcera pekla

    superkarma: 0 08.03.2016, 11:42:18
  15. [16] mamkaJa [*]

    peetrax — #15 základ je pořádně vymazat a vysypat formu, těžší mastnější těsta nechávám mírně zchladnout, až začne bábovka ustupovat od formy. ještě nikdy se mi nepotrhala

    1. na komentář reaguje peetrax — #18
    superkarma: 0 08.03.2016, 11:34:24
  16. avatar
    [15] peetrax [*]

    mamkaJa — #13 Sml2 aha. Většinou jsem asi dělala nějakou spíš olejovou, aby nebyla moc suchá.

    1. na komentář reaguje mamkaJa — #16
    superkarma: 0 08.03.2016, 11:29:14
  17. avatar
    [14] vladka321 [*]

    Tento víkend u nás buchty byly a moc jsme si pochutnali Sml16 Byly povidlové, tvarohové a s jahodovou zavařeninou Sml66

    superkarma: 0 08.03.2016, 11:13:23
  18. [13] mamkaJa [*]

    peetrax — #10 záleží z jakého je těsta. obecně nic neplatí Sml80

    1. na komentář reaguje peetrax — #15
    superkarma: 0 08.03.2016, 11:07:31
  19. [12] bobulebob [*]

    Sml67

    superkarma: 0 08.03.2016, 10:58:48
  20. avatar
    [11] hubajda [*]

    zrovna jsem si dala Honzikovku ke kaficku

    superkarma: 0 08.03.2016, 10:42:27
  21. avatar
    [10] peetrax [*]

    Věrulinka — #5 ta je! Mně se snad povedla bábovka jen jednou. Jinak se mi při vyklápění z formy (co vím, dělala jsem bábovky asi ve čtyřech, pěti formách) na jednom místě vždycky! přichytila a zbytek zůstal vevnitř. A taky se nikdy s nikým nemůžu shodnout, jestli vyklápět z teplé formy anebo nechat vychladnout - každý říká něco jiného a já vlastně pořádně nevím! Sml6

    1. na komentář reaguje mamkaJa — #13
    2. na komentář reaguje kobližka — #20
    3. na komentář reaguje gerda — #21
    superkarma: 0 08.03.2016, 10:41:27
  22. avatar
    [9] RenataMor [*]

    mňam

    superkarma: 0 08.03.2016, 09:33:32
  23. [8] Darmovzalova [*]

    Sml67

    superkarma: 0 08.03.2016, 07:54:14
  24. avatar
    [7] gerda [*]

    Věrulinka — #5No, tak taková se mi ještě nikdy nepovedla, je to paráda.Sml67

    superkarma: 0 08.03.2016, 07:13:32
  25. avatar
    [6] gerda [*]

    Věrulinka — #4Přesně tak, zalít to všecko vrchem. Stejně tak, když se dělá kynutá bábovka.

    superkarma: 0 08.03.2016, 07:12:51
  26. avatar
    [5] Věrulinka [*]

    a bábovičku mramorovou miluji Sml67

    1. na komentář reaguje gerda — #7
    2. na komentář reaguje peetrax — #10
    superkarma: 4 08.03.2016, 06:33:48
  27. avatar
    [4] Věrulinka [*]

    gerda — #3 do těsta stačí špetka tuku, ale když je dávám na pekáč, plavou v oleji Sml67Sml30

    1. na komentář reaguje gerda — #6
    superkarma: 1 08.03.2016, 06:24:49
  28. avatar
    [3] gerda [*]

    V receptu je málo tuku, měly by tam být aspoň 3 žloutky (bílky ne, ty ušetříme třeba na štafetky - dělají těsto tužší). Aby byly tyhle buchty křupavé, musí být na povrchu mastné. Musí se taky mašlovačkou pomastit rozpuštěným tukem ze všech stran kolem dokola, při skládání do formy, jinak se slepí a pak trhají. Před pečením je dobré polít je ještě na celém povrchu rozpuštěným tukem (sádlo, máslo) a pak teprve do červena upéct. Tuk se krásně vcucne. Když se pak ještě horké pocukrují, udělá se křupavá kůrčička. Buchty z dnešního receptu jsou tak trochu dietníSml58

    1. na komentář reaguje Věrulinka — #4
    superkarma: 2 08.03.2016, 06:20:09
  29. [2] manislava [*]

    Sml59

    superkarma: 0 08.03.2016, 05:21:01
  30. [1] Pavlína Süserová [*]

    Sml16

    superkarma: 0 08.03.2016, 00:29:06

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?

Náš tip

Doporučujeme