Bulvár

Češi zkonzumují příliš málo ovoce a zeleniny!

vitaVýsledky průzkumu pořádaného agenturou Millward Brown ukázaly že, česká strava stále postrádá dostatek ovoce a zeleniny. Dle Světové zdravotnické organizace je doporučená denní dávka 400 g, nejlépe rozdělená do pěti porcí.[1] Přitom existují jednoduché a rychlé způsoby, jak nedostatek ovoce a zeleniny doplnit.  

Ovoce a zelenina jsou důležitou součástí prevence mnoha nemocí, včetně rakoviny. Obsahují látky jako vláknina, vitamíny a minerály, které jsou nepostradatelné pro lidské tělo. I když si stále více Čechů uvědomuje pozitivní přínos ovoce a zeleniny, jeho zastoupení ve stravě je stále zanedbatelné. Pouze 5 % Čechů se podaří dosáhnout na doporučenou denní dávku 5 porcí ovoce a 4 % v případě zeleniny. 2-3 porce ovoce denně se daří konzumovat 33 % Čechů, zatímco
u zeleniny je to 37 %[2].

Hlavním důvodem nedostatečného přísunu ovoce a zeleniny ve stravě Čechů je nedostatek času. Plnohodnotná jídla se nahrazují rychlými a volně dostupnými svačinami. Češi si nejsou vědomi toho, že na trhu jsou dostupné i další, pro organismus více prospěšné produkty. Mezi ně patří džusy a pyré obsahující stejné množství cenných látek jako ovoce a zelenina, ze kterých jsou vyrobeny.

vit2Světová zdravotnická organizace potvrzuje, že 200ml sklenice ovocného nebo zeleninového džusu denně nahradí jeden kus ovoce nebo zeleniny[3]. Džusy jsou přírodní produkty, získávané výhradně z ovoce a zeleniny, bez přidaného cukru a konzervantů. Například jedna sklenice džusu k snídani poskytne organismu štedrou dávku vitamínu C, která mu zajistí energii pro celé dopoledne.

Zdraví prospěšnou svačinou mohou být i ovocno-zeleninová pyré, která jsou na českém trhu stále čerstvou novinkou. Jsou dostupná v praktických kapsičkách, takže je možné si je vzít kamkoliv s sebou a mít je tak nadosah ruky kdykoliv a kdekoliv během dne. Za zmínu určitě stojí, že pyré jsou zcela přírodní produkty vyrobeny ze 100 % ovoce a zeleniny.

Zařazení džusů a pyré do každodenního jídelníčku je tak chytrá cesta, jak zapracovat na zvýšení příjmu ovoce a zeleniny ve stravě. 

###

Kampaň je financována s podporou Evropské unie a Polské republiky a také z prostředků Fondu propagace ovoce a zeleniny. Pro více informací o kampani navštivte webové stránky www.dzusyapyre.eu nebo FB stránku Žijte Smart.

###

Asociace producentů džusů (KUPS) je oborovou organizací sdružující výrobce džusů a jiné subjekty, které přímo spolupracují s ovocnářským odvětvím. Již od roku 1993 zastupuje zájmy oboru ve státních a unijních iniciativách. Spolupracuje s vědeckými instituty, výzkumnými laboratořemi a státními a mezinárodními oborovými organizacemi. Jedná také v zájmu spotřebitelů pomocí zavedeného Dobrovolného systému kontroly džusů a nektarů (DSK), jehož činnost směřuje k zajištění trvale vysoké kvality džusů a obdobných výrobků. KUPS dále v rámci své činnosti podniká celou řadu reklamně-vzdělávacích aktivit, které propagují správné stravovací návyky, včetně konceptu 5 porcí zeleniny a ovoce, z nichž jednou může být sklenice džusu.  Více informací o KUPS najdete na webu: www.kups.org.pl.

Pro více informací o chytrých vitamínech, včetně tipů na to, jak pomoci dětem najít cestu k ovoci a zelenině navštivte www.dzusyapyre.eu a FB stránku  Žijte Smart

[1] World Health Report 2002. Reducing risks, promoting healthy life. Geneva, World Health Organization, 2002

[2] Průzkum realizovaný Institutem Milward Brown v průběhu března a dubna 2015 na vzorku 300 žen. 

[3] Průzkum realizovaný Institutem Milward Brown v průběhu března a dubna 2015 na vzorku 300 žen.

dzus

   
01.09.2015 - Blog redakce - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme