.

Češi se přiznávají ke špatnému stravování. Co jíst zdravého, však vědí

Novinky

Češi se přiznávají ke špatnému stravování. Co jíst zdravého, však vědí

Jen tři procenta Čechů mají zcela čisté svědomí, když přijde řeč na vyváženou stravu a dostatečný příjem vitamínů. Naopak skoro pětina lidí otevřeně přiznává, že v jejich jídelníčku není dostatek některých živin a tři procenta lidí jej považuje za zcela nevyvážený. Neveselá čísla vyplynula z průzkumu společnosti Datank pro Naturamed Pharmaceuticals, který zkoumal povědomí lidí o příjmu omega-3 mastných kyselin a o kvalitě jídelníčku obecně. Spíše spokojena se způsobem svého stravování je podle něj jen čtvrtina Čechů.

Omega-3 mastné kyseliny mají pozitivní účinky na kardiovaskulární systém, činnost mozku, metabolismus i další funkce lidského organizmu. Ačkoliv téměř 60 procent Čechů ví, k čemu jsou omega-3 mastné kyseliny dobré a kde je hledat, v průzkumu přiznávají, že skladbou jídelníčku se jim jejich dostatečný přísun zajistit nedaří.

Naprostá většina Čechů si je přitom vědoma toho, že omega-3 mastné kyseliny si tělo neumí samo vytvořit. Padesát pět procent dotazovaných by je správně hledalo především v rybách, dalších 22 procent v tucích a 14 procent v ořeších, mandlích nebo semenech. Právě ryby však podle dat Českého statistického úřadu tvoří pouze sedm procent celkové spotřeby masa v České republice, což je mnohem méně, než odborníci doporučují.

ccc

K dalším přínosům omega-3 mastných kyselin patří jejich pozitivní působení proti depresím, včetně depresí poporodních. „Těhotné a kojící ženy často trpí nedostatkem omega-3 mastných kyselin. Zvláště během posledních tří měsíců těhotenství předávají matky plodu velké množství esenciálních mastných kyselin, jež jsou důležité pro vývoj mozku plodu. Čerstvě po porodu mají rodičky pouze poloviční hladiny omega-3 mastných kyselin v krvi a u kojících matek jsou tyto koncentrace často ještě mnohem nižší. Omega-3 mastné kyseliny totiž odcházejí ve velkém množství z těla matky v mateřském mléce,“ uvádí nutriční terapeutka Bc. Margareta Iliopulosová. Dostatečné množství omega-3 ve stravě je nepostradatelné také při hubnutí. Tyto nenasycené mastné kyseliny pozitivně působí na naše buňky a podporují jejich aktivitu a funkčnost.

Jestliže člověk není schopen přijímat dostatek omega-3 mastných kyselin v běžné stravě, doporučuje se doplňovat jejich hladinu alespoň prostřednictvím kvalitních potravinových doplňků.

Zdroj: Tisková zpáva

   
17.10.2014 - Redakční novinky - autor: Veronika Pavlíková

Komentáře:

  1. [3] Sluníčko sedmitečné [*]

    Nemůžu si stěžovat na závodní stravování v Praze. Mám to kousíček od své práce.

    superkarma: 0 22.07.2015, 11:46:56
  2. [2] mospika [*]

    že si máme koupit potravinové doplňky ...nejspíšSml30

    superkarma: 0 19.10.2014, 08:57:31
  3. avatar
    [1] Linde [*]

    Sml80...a co tím chtěl básník říci?....Sml80

    superkarma: 1 17.10.2014, 21:51:46

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: intimní kosmetika
Testování intimní kosmetiky pro ženy z ČR a Slovenska
Anketa: Pečete bábovky?
Jaké hračky kupujete svým vnoučatům?
Anketa pro maminky: Jaké kupujete hračky svým dětem?
Výzkum na téma kašel
Průzkum na téma finanční zajištění

Náš tip

Doporučujeme