Vaření

Češi poznávají nové odrůdy brambor

Podle společnosti Tesco jsou brambory stále jednou z nejoblíbenějších zemědělských plodin u nás. Češi je nakupují v menším množství a častěji.

Brambory mají v naší kuchyni své nezastupitelné místo a jsou základní přílohou k hlavnímu chodu pro celou rodinu. České brambory tvoří v Tesco přibližně 80 % prodeje a mezi tradiční odrůdy patří Bernadette, Krone, Musica, Orchestra, Antonia a Laura. Nově se začínají prodávat odrůdy Solo a Sanjava. Sezona brambor, kterou ovlivňuje i počasí, začíná u raných odrůd již začátkem června. Nyní je v plném proudu sezona pozdních brambor, která začíná většinou začátkem září a vrcholí koncem prosince. Jen v obchodech Tesco se jich týdně prodá až 600 tun.

Víme, jaké brambory jíme?

brambory

Prodaný objem brambor by mohl nasvědčovat tomu, že se Češi v typech brambor vyznají. Nákupní zvyklosti ale potvrzují, že při nákupu se zákazníci orientují téměř výhradně podle toho, jak brambory vypadají a dále se rozhodují podle ceny. „Lidé většinou dávají přednost hladkým, žlutě zbarveným bramborám, které jsou čisté a mají velmi tenkou slupku,“ popisuje nákupní chování Miloslav Macháček, technický manažer společnosti Tesco a dodává: „Pěkný vzhled brambor přitom není zárukou dobré chuti. Obecně platí, že při jejich výběru by zákazníci měli sáhnout spíše po bramborách, které jsou neprané. Právě díky tomu, že jsou brambory neprané či nemyté, vydrží déle čerstvé. I přesto si zákazníci vybírají brambory podle vzhledu a upřednostňují z 90 % brambory prané. Dále zaznamenáváme tendenci zákazníků nakupovat brambory v menším množství a častěji.“ Málokterý zákazník má před nákupem zcela jasno, jaký konkrétní pokrm chce z brambor připravit. I to je však důležitý parametr pro výběr správných brambor, pro různé formy tepelné úpravy je totiž vhodný jiný varný typ (A – salátové brambory, B – přílohy, C – pyré).

Základní dělení brambor dle varného typu

Typ brambor Charakteristika Použití
Typ A Kulatý, kulatooválný či oválný tvar, hladká slupka, žlutá až světle žlutá barva Ideální pro úpravu tzv. na loupačku či přípravu bramborového salátu
Typ B Tzv. přílohové, nejpoužívanější varný typ
v domácnosti
Jako příloha, na restování, do gulášů
Typ C Vyšší obsah škrobu a sušiny, moučnaté Bramborová těsta, kaše, bramboráky, bramborové knedlíky

Zdroj: Společnost BROP

Brambory z Vysočiny

Prodeje brambor společnosti Tesco pokrývá více než z poloviny česká společnost BROP. V roce 2005 přistoupily do BROP pěstitel SENAGRO a.s. a z Anglie firma GREENVALE AP.
S Tesco spolupracujeme již 15 let, je pro nás nejvýznamnějším odběratelem, kterému ročně dodáváme více než 14 000 tun brambor,“ uvádí spolumajitel společnosti BROP Pavel Ošťádal. Aktuálně BROP množí sadbu brambor na ploše více než 110 hektarech, konzumní brambory pěstuje na ploše o více než 500 hektarech, přičemž pozdní brambory má na Vysočině a rané brambory v Polabí. Společnost BROP do Tesco také dodává jednu z nejoblíbenějších odrůd u nás, a to starou v Česku vyšlechtěnou odrůdu, která má název „Keřkovské rohlíčky“. Tato odrůda se na prodejních pultech objevuje na podzim a především v předvánočním období. Díky lojovité konzistenci se totiž výborně hodí k výrobě bramborových salátů a v Česku se tato odrůda stala symbolem Vánoc.

   
11.10.2013 - Zelenina - autor: Komerční článek

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Anketa: Výživa v nemoci
Hledáme čtenářky, které rády čtou knihy
Anketní otázky pro čtenářky, které chtějí testovat Canesten Intim Gel
Anketa: Bolí vás záda?
Anketa pro maminky

Náš tip

Doporučujeme