Vaření

Červený, žlutý, vodní, cukrový, bezpeckový: Vyznáte se v melounech?

Červený, žlutý, vodní, cukrový, bezpeckový. Z těchto a dalších druhů melounů mohou vybírat zákazníci v prodejnách Tesco. Šťavnatou letní pochoutku už dávno neznáme jen s červenou dužinou a zelenou slupkou. Stále oblíbenější je žlutý meloun, který přináší velké množství variací pro studené i teplé recepty. Na gril ale můžete dát ale i meloun Galia. Do salátů či jogurtu se pak skvěle hodí Cantaloupe nebo Piel de sapo.

Vodní klasika 

Meloun vodní

melounTesco, akční cena za kilogram: 9,90 Kč (běžná cena za kilogram: 13,90 Kč)

Šťavnatá červená dužina a zelená slupka, to je symbol léta, který není třeba představovat. Ačkoli Češi přichází na chuť i jiným, cukrovým variantám, vodní meloun zůstává stálicí. Už podle názvu není překvapením, že tento meloun obsahuje více než 90 % vody, takže se jedná o ideální letní svačinku, na které si bez výčitek pochutnáte. Nezanedbatelný je ale i obsah vitaminů a minerálů. Ideální hmotnost vodního melounu je kolem 2-3 kilogramů. Znakem správné zralosti je lesklá a rovnoměrně tónovaná slupka a dunivý zvuk při poklepání. V obchodech Tesco najdete hned několik druhů vodního melounu. Baby meloun (Tesco, cena za kilogram: 29,90 Kč) je ideální na zahradní party u přátel, vodním melounem se žlutou dužinou (Tesco, cena za kilogram: 29,90 Kč) pak určitě překvapíte.

Tip: Tesco finest* fashion meloun bez pecek

melounTesco, cena za kilogram: 29,90 Kč

Vodní meloun značky Tesco finest* je bez pecek a z obchodu si ho můžete pohodlně odnést v praktické síťce. Doma už ho pak stačí pouze rozkrojit a pochutnat si na něm jen tak nebo třeba v letní melounové bowli.

Tesco recept: Melounová bowle

 Cukrové odrůdy 

Meloun žlutý

melounTesco, cena za kilogram: 29,90 Kč

 Žlutý meloun, kterému se podle jeho barvy ve světě říká také kanárkový, se řadí mezi cukrové odrůdy podobně jako galia, cantaloupe nebo piel de sapo. Na rozdíl od těchto velmi aromatických plodů má žlutý meloun velmi jemnou a lehce sladkou chuť. Hodí se tak skvěle nejen na kousky nakrájený jako letní osvěžení, perfektní místo ale zaujme i v kuchyni. Již osvědčenou klasikou je proužek melounu s parmskou šunkou. Žlutý meloun ale můžete vyzkoušet i grilovat nebo z něj připravit studenou polévku. Správně zralý žlutý meloun poznáte podle vůně a popraskané slupky na straně stonku.

Tesco recepty: Grilovaný meloun s cherry rajčátky a vlašskými ořechy nebo Studená polévka z melounu, zázvoru a chilli nebo Meloun s parmskou šunkou

 Meloun Galia

melounTesco, cena za kilogram: 29,90 Kč 

Kulatý plod Galia patří mezi cukrové melouny a vyznačuje se síťovanou slupkou, která vypadá jako rozpraskaná kůra stromu a jejíž barva se při zrání mění od zelené až po typickou zlatožlutou. Pevná světle nazelenalá až velmi světle žlutá dužina chuťově připomíná nektarinku. Dobře zralé plody jsou velice šťavnaté a dají se skvěle využít jak ve studené, tak teplé kuchyni. Doma meloun uchovávejte při pokojové teplotě. Po rozkrojení doporučujeme plod celý spotřebovat, skladování v chladničce mu totiž nesvědčí. Určitě to ale nebude problém, zkuste třeba plátky melounu Galia hodit na gril a přidat čerstvý sýr a mandle.

Tesco recept: Grilovaný medový meloun s čerstvým sýrem a mandlemi

  Meloun Cantaloupe

melounTesco, cena za kilogram: 29,90 Kč

 Kantalupský  meloun poznáte v obchodě podle typické slupky s vystouplou síťovitou kresbou. Jeho dužina pak má meruňkově oranžovou barvu a chutná sladce a aromaticky. Nejlépe si ho vychutnáte jen tak bez další úpravy nebo jako přísadu do různých druhů salátů. Tento kulovitý meloun obvykle váží kolem jednoho kilogramu. Při určování správně zralosti se řiďte ananasovou vůní a hmotností – meloun Cantaloupe je totiž v poměru ke své velikosti překvapivě těžký.  

Meloun Piel de sapo

melounTesco, cena za kg: 29,90 Kč 

Název tohoto melounu – ve španělštině doslova ropuší kůže - odkazuje na zbarvení slupky. Ve světě se můžete setkat také s pojmenování Santa Claus nebo vánoční meloun. Tento oválný druh melounu se vyznačuje lahodnou aromatickou a příjemně sladkou chutí. Nejlépe chutná čerstvý, a to buď jen tak, nebo jako součást exotických salátů. Zralý plod odrůdy pPel de sapo by měl krásně melounově vonět, mít nažloutlou slupku a seschlou stopku. Pokud si ho z obchodu přinesete ještě ne úplně zralý, není problém ho nechat dozrát doma při pokojové teplotě.

   
17.07.2015 - Zelenina - autor: Komerční článek

Komentáře:

  1. [8] bobani [*]

    pecky mi také nevadí

    superkarma: 0 17.07.2015, 13:18:09
  2. avatar
    [7] navia [*]

    Vloni v lázních jsme dokonce jednou dostali do salátového baru vodní meloun, který měl žlutou dužinu, ale s červenou mi chutnal víc...

    superkarma: 0 17.07.2015, 12:20:04
  3. [6] ZdenaZ [*]

    mám ráda všechny melouny ale přesto vítězí meloun vodní (červený s peckami i bez pecek)Sml16

    superkarma: 0 17.07.2015, 09:50:11
  4. avatar
    [5] vladka321 [*]

    Melouny jsou mojí slabostí a pecky mi vůbec nevadí Sml16

    superkarma: 0 17.07.2015, 08:29:50
  5. avatar
    [4] kaba [*]

    melouny nemám ráda, ale v Itálii podávali žlutý meloun s pršutem a to mi chutnalo. Sml16

    superkarma: 0 17.07.2015, 07:00:19
  6. [3] assaly [*]

    miluju všechny, pecka-nepecka Sml22

    superkarma: 0 17.07.2015, 07:00:10
  7. avatar
    [2] renda4141 [*]

    Miluju melouny, jen škoda, že nejsou bez pecek všechny Sml30

    superkarma: 5 17.07.2015, 06:40:24
  8. [1] Keltka [*]

    jsou to dobrůtky mňam!! Sml16

    superkarma: 0 17.07.2015, 00:12:35

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme