Vaření

Červené zelí nejen k pečené huse

Máte oblíbenou úpravu červeného a bílého dušeného zelí? Zahušťujete zelí nebo přidáváte další výrazné suroviny na dochucení? Nebojte se experimentovat.

kachna se zelím

Můj manžel si pochvaluje, že mu chutná zelí do sladka i velice kyselé. Jeho babička prý ráda dělala hodně kyselé a maminka naopak sladké. Takže je od dětství zvyklý na obě varianty. Já mám raději zelí sladkokyselé, velice kyselé mi moc nechutná. Naše děti zelí rády nemají. Žádné. :-)

Nejčastěji zelí připravujeme ke kačeně nebo huse, ale výborné je i k sekané nebo pečenému králíkovi. A většinou dělám jak bílé, tak červené. Vybírám menší hlávky, které ručně nakrájím velice natenko (přiznám se, že to mě moc nebaví) a potom dále tepelně upravím a dochutím.

Dříve jsem si usnadňovala práci a používala jsem zelí ze sklenice, ve sladkokyselém nálevu. To jsem vyklopila na základ z opečené cibule, případně zahustila a dochutila solí a pepřem. Takovéto zelí máte v klidu za chvíli hotové. Pro úspěch takovéto úpravy potřebuje mít výborný základ dušeného zelí - tedy kvalitní zelí ve sklenici. Zkuste Bystročické zelí, to je vyhlášené svou výbornou chutí.

Zajímavou alternativou klasického hlávkového zelí je třeba „kedlubnové zelí“ nebo „dýňové zelí“.

Suroviny

  • 1 menší hlávka červeného zelí
  • 8 sušených švestek
  • 1 jablko
  • 1 velká cibule
  • 200 ml červeného vína
  • sůl
  • nové koření
  • bobkový list
  • černý pepř
  • trocha červeného vinného octa
  • trocha sádla

Postup

Hlávkové zelí nakrájíme nadrobno nebo zpracujeme v robotu. Není nutné na tenké proužky, zkuste třeba netradičně nakrájet zelí na kostičky. Cibuli nakrájíme nadrobno, jablko oloupeme a nakrájíme na kostičky, švestky také na drobnější kousky.

Na troše sádla zpěníme cibuli. Přidáme jablka, švestky, chvíli mícháme. Zalijeme červeným vínem. Prudkým varem necháme část vína odpařit. Ochutnávejte, měla by zmizet kyselost vína. Podle vůně také poznáte tu pravou chvíli kdy přidat zelí. Z hrnce přestane vycházet zvláštní lehce nakyslá vůně. A teď přidáme zelí.

Promícháme a zalijeme trochou vody. Osolíme a přidáme koření, které jsme zabalili do gázy nebo dali do speciálního košíčku na koření. Abychom nemuseli koření ze zelí lovit. Dochutíme ještě trochou vinného octa.

Pod pokličkou dusíme doměkka. Když je zelí měkké a ještě v něm zbývá tekutina, tak sundáme pokličku, maličko zvýšíme teplotu a necháme vyvařit. Nezapomínáme míchat. Vyndáme koření a můžeme ihned podávat.

Dobrou chuť přeje Elly.

   
13.11.2014 - Zelenina - autor: elly

Komentáře:

  1. avatar
    [9] Linde [*]

    zelí mám ráda oboje, ale více si dávám na talíř bílého, to červené je hodně aromatické. Jinak z kysaných zelí mám úplně nejraději kysané vinné zelí z plechovky z Lidlu, udělám základ z mouky, hodně cibulky a sádla, na to zelí, kmín, trochu mléka a podusit. Velká dobrota s pečeným vepřovým nebo králíkem.

    superkarma: 0 17.11.2014, 21:16:48
  2. avatar
    [8] delfi.na [*]

    Víno dodá chuť a co zbyde se vypije :-)

    superkarma: 0 14.11.2014, 10:51:41
  3. avatar
    [7] Eva_CZ [*]

    dasena — #5ja bych ho nevypila, ale taky nechapu. Sml23 Mam rada vsechna zeli, ktera si uvarim. Kysele kysane i hlavkove cervene a bile, davam do zeli slaninu, cibuli a kmin, samozrejme pak dochutim, na slaninu a cibuli pridam malou lzicku mouky.

    superkarma: 0 13.11.2014, 19:38:41
  4. [6] ova9 [*]

    .......elí je prima jakekoli kysane, hlavkové bílé, červené i kedlubnové.jen ho dobře připravit a ochutit

    superkarma: 0 13.11.2014, 15:42:34
  5. avatar
    [5] dasena [*]

    Dělávám obojí, jak bílé tak červené, ale nechápu to červené víno , to se mi tam zdá zbytečné, to bych radši vypilaSml30, dobrý je ze sterilizované červeného zelí salát, neco na způsob "hanácký" ten nám chutnáSml16

    1. na komentář reaguje Eva_Fl — #7
    superkarma: 0 13.11.2014, 12:40:47
  6. [4] vitakre [*]

    Červené zelí mi chutná více, než bílé.

    superkarma: 0 13.11.2014, 10:15:26
  7. avatar
    [3] gerda [*]

    zwiki — #2 nejlepší dělávala babičkaSml26

    superkarma: 0 13.11.2014, 07:33:41
  8. [2] zwiki [*]

    gerda — #1 Tak to znáte málo kysaného zelíSml22Sml16

    1. na komentář reaguje gerda — #3
    superkarma: 0 13.11.2014, 06:41:26
  9. avatar
    [1] gerda [*]

    Bystročické zelí je nejlepší kysané, co znám. Vyrovná se domácímu. Červené zelí dělám málo, víc mi chutná to bílé. A až na stará kolena jsem přišla na to, že aby si to červené zachovalo barvu a nezešedlo, musí se hned zkraje v hrnci dobře okyselit octem, ještě než přijde k varu. To byl objev v padesáti letechSml52 To mám z toho, že vařím z hlavy a nečtu kuchařky.Sml30

    1. na komentář reaguje zwiki — #2
    superkarma: 0 13.11.2014, 06:00:36

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Náš tip

Doporučujeme