Domácnost

Červené víno a my

Podle výzkumů má skutečně víno v malých dávkách  blahodárný vliv na zdraví dospělých. A proč?
Je prokázáno, že má protizánětlivé a antibiotické vlastnosti.
Přispívá k lepšímu trávení a má dokonce  méně kalorií než slazené minerálky nebo coly.

 

Střídmou konzumací si zajistíme čisté cévy – nemusíme se bát kardiovaskulárních chorob. Snižuje  výrazně ten  „špatný“ cholesterol, který, jak známo, se usazuje na stěnách cév a tím je ucpává. Snižuje  krevní srážlivost, což zase uvítají lidé s křečovými žilami. Můžeme si tak pochutnat a zároveň si prodloužit život.

 

Do naší země přinesl mnohé odrůdy dobrého červeného vína Karel IV.  "Král Karel s Buškem z Velhartic...," jistě pamatujete ze školy.
Také Rudolf II. se zasloužil o rozvoj dobrého moku. Nepřímo také tím, že v jeho době zde bylo hodně Italů, kteří si, jak známo, na kvalitní víno potrpí. Jinak k nám první „hlavy“ přinesli s největší pravděpodobností římští vojáci.

 

Nejkvalitnější červená vína rostou na vápencích. Ty jsou u nás, jako pozůstatky moře, hlavně na jižní Moravě, na Pálavě...

 

Jaké červené víno je u nás nejrozšířenější?

Největší plochu u nás zabírá Svatovavřinecké. To není příliš náročné na polohu a složení půdy.

 

Proč se tak vlastně jmenuje?

Sv. Vavřinec byl mučedník, během jeho smrtelných muk zmodraly bílé hrozny na vinném keři. Proto má tak nádhernou „krvavou“ barvu. Není ovšem nejjemnější, mívá více kyselin i tříslovin.

 

K čemu se podává červené víno?

Platí,  že  k paštikám, pečené drůbeži, skopovému, hovězímu, divočině, grilovanému vepřovému. Svatovavřinecké se hodí i k těstovinám a pizze.

Záleží na vašich chuťových pohárcích, každý může mít oblíbenou jinou odrůdu. Musím s radostí konstatovat, že i u nás je znát odklon od sladkých vín směrem k vínům suchým. Roční spotřeba průměrného Čecha je 16 litrů vína.

 

Jak má probíhat konzumace vína během celého večera?

Začíná se vínem odrůdovým, nebo odrůdovým s přívlastkem – kabinetem, pokračuje pozdním sběrem či výběrem z hroznů.

Přesně v tomto pořadí víno stoupá v žebříčku kvality. Počítá se s množstvím cukru v hroznech, ze kterých bylo vyrobeno.

 

A jak na to jde znalec?

Po otevření bychom měli přivonět ke špuntu, který musí být neporušený.  Podle toho poznáme, zda víno není zkažené. Špunt nesmí být plesnivý a musí být na něm znát, kam sahal nápoj – nesmí být totiž suchý. To by svědčilo o špatném skladování.

Červené víno se podává „vydýchané“ – mělo by asi hodinku odpočívat. A zde platí zásada – čím starší víno, tím delší doba na vydýchání.

Nalévá se do hlubokých širokých skleniček,  nahoře zúžených jako tulipán, ale pouze do 1/3.

Není to projevem šetrnosti, ale naopak – víno má více místa na vydýchání.

Skleničku držíme za stopku – podíváme se na obsah proti světlu (nejkrásnější je ve svitu svíčky), kocháme se jeho barvou, proto s ním ve skleničce kroužíme (už víte, proč nemá být sklenička moc plná?). Vůně vína nám stoupá přímo do nosu.

A teď nám zbývá jen zlehýnka se napít – pokousat, poválet víno po patře… (špička jazyka je citlivá na sladké, strany na kyselé, kořen na hořké chutě. Třísloviny působí svíravým dojmem na dásních)

Zrak i čich už si užily – teď ještě chuť … tak  polkneme…

 

Na zdraví…

 

               
   
08.11.2004 - Dům a byt - autor: Jitka Kubíková

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [82] L_B [*]

    lether...zakusek ne-e...to jsem psala, ze to bylo mnam...:)
    a hrusky ke goude jsou uplne uzasne...a k vinu taky...nakrajene na male kosticky...zkus to...:)

    superkarma: 0 09.11.2004, 09:17:12
  2. avatar
    [81] Léthé [*]

    L_B: goudu ANO, ale hrušky a zákusek k vínu? To bude průůůůůůůůů

    superkarma: 0 08.11.2004, 22:43:44
  3. avatar
    [80] L_B [*]

    tak jsme si prave otevreli sedmicku bileho, nakrejeli goudu a hrusticky a

    superkarma: 0 08.11.2004, 22:08:59
  4. avatar
    [79] Léthé [*]

    A druhů vína je nespočet…Je víno; alkoholizované, archivní, bezduché, Božíhodové, buclaté, buketní, burčák, delikátní, dezertní, divoké, dlouhé, dobré, drsné, druhák, dřevité, esence, exportní, extra suché, fádní, falšované, filtrované, galované, grůl, hladké, hotové, hravé, hroznové, hubené, impregnované, jadrné,jemné, kabinetní, klackovité, klasické……tyjooo….těch druhů je hafo .

    Ráda si čtu knížky o vínu, zrovna tak jako víno ráda piji .

    ….takže… jak je to? „Vínečko červené, ty si moje šecko, keby som ťa nemal, plakal bych ak dzecko.“

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:46:35
  5. avatar
    [78] Hannah01 [*]

    Podle zkušenosti se mi hlas po víně určitě vždycky vylepší - když už se všichni opijou natolik, že to nikdo nevnímá

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:45:15
  6. avatar
    [77] L_B [*]

    s tim hlasem potvrzuju...ja jsem taky prolila hrdlem nekolik demizovnu...a vysledek je takovy, ze kamarad se vyjadril, ze "sice zpivas hezky, ale nikdo jiny s tebou uz zpivat nemuze"...

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:31:43
  7. avatar
    [76] Léthé [*]

    „A jednoho dne vody opadly a archa Noemova přistála na stráních Araratu. Noe vystoupil z archy a do ještě vlhké země vsadil proutek révy. Z proutku vyrostl keř révy vinné a vydal své ovoce. Šťáva ze sladkých hroznů vykvasila a ejhle, nové víno bylo na světě."

    Pak přišli barbaři a nacpali je do krabic .

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:31:29
  8. avatar
    [75] kubikm [*]

    L_B: slivovice je přírodní penicilín, kudy teče, tudy léčí....ale taky jen štamprdlička...jinak ouvej ouvej játříčka....

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:28:01
  9. avatar
    [74] kubikm [*]

    Léthé: ...hlavně mužů....jsem psala

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:27:10
  10. avatar
    [73] kubikm [*]

    a taky vinaři říkají, že hodnotnější víno je červené, že bílé se dá snadněji pančovat
    červené je dražší, proto někdy bílé barví!!! je to švindl
    dá se jednodušše poznat - kápnout na papír -jak kapka schne, u červeného je stejnoměrná, u barveného má okraj a potom střed, jak se tam barvivo stáhne....doufám, že jsem to nepopletla

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:26:26
  11. avatar
    [72] L_B [*]

    kubikm...to u nas dela dobry hlas slivka

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:26:19
  12. avatar
    [71] Léthé [*]

    kubikm: S tím hlasem je to ptákovina . Věř mi….určitě bys věřila ,kdybys mě slyšela zpívat .

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:25:10

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [70] kubikm [*]

    Andula: zprubneme?

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:23:32
  2. avatar
    [69] Andula [*]

    kubikm: mně by neudělala hezký hlas ani demižón

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:20:32
  3. avatar
    [68] kubikm [*]

    potom ještě jedna zajímavost - víno dělá hezký hlas, hlavně u mužů...třeba Slovácko...tam je skoro každý dobrý zpěvák....

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:19:03
  4. avatar
    [67] kubikm [*]

    Vivian: je to určitě alergie...je popsaná třeba na bzeneckou lipku...nebývá na tramín...možná nějak ty pyly....

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:17:36
  5. avatar
    [66] kubikm [*]

    Léthé: a o růžovém nic

    já se ptala vinařů, cože to je za sortu, že z ní je růžové
    je to na pohled červené víno, ale maso má bílé, jen vlastně ta šlupka je červená...proto výsledná barva je růžová, ale charakter vína je bližší tomu bílému....

    superkarma: 0 08.11.2004, 21:15:54
  6. avatar
    [65] Léthé [*]

    Vínečko bílé, si od mé milé,
    budu ťa pít, co budu žít, vínečko bílé,
    budu ťa pít, co budu žít, vínečko bílé.

    Vínečko rudé, si od té druhé,
    budu ťa pít, co budu žít, vínečko rudé,
    budu ťa pít, co budu žít, vínečko rudé.

    Vínečka obě, frajárky moje,
    budu vás pít, co budu žít, vínečka obě,
    budu vás pít, co budu žít, vínečka obě.

    superkarma: 0 08.11.2004, 20:56:18
  7. avatar
    [64] Léthé [*]

    kubikm: No jo..no jo..í ý se mi pletou . A co se týče růžových vín, nějak je nevyhledávám. Prostě když si mohu vybrat, určitě si vyberu červené. Růžové je pro mě něco jako, „ani ryba, ani rak“.

    superkarma: 0 08.11.2004, 20:18:12
  8. avatar
    [63] Vivian [*]

    Léthé: to svědění nosohltanu vypadá na alergii (ani to nemusí být přímo na víno, může to být reakce na nějaké konzervační látky v tom víně, oni do toho někdy přidávají ledacos ...)

    superkarma: 0 08.11.2004, 19:50:55
  9. avatar
    [62] kubikm [*]

    Léthé: je sranda, že dáváš přednost býlím...ono to má jiný význam

    superkarma: 0 08.11.2004, 19:48:23
  10. avatar
    [61] kubikm [*]

    Léthé: alergie na vína jsou, to je pravda....
    zkoušelas růžové? mohlo by to bílé nahradit...
    já měla ráda Aramise...to byl šampus z Plzence.... , potom dělali i Athose a ten byl červený....

    superkarma: 0 08.11.2004, 19:47:31
  11. avatar
    [60] Léthé [*]

    kubikm: Miluji a dávám přednost červenému vínu, nikdy nepohrdnu růžovým, ba ani býlím, jenže po bílém vínu, ať je sebe kvalitnější, mě vždy svědí nosohltan .Takže v snobské restauraci, kde mi k určitému jídlu doporučují bílé víno, toto musím vysvětlovat a nechat si nalít červené. Přece se nebudu celý večer škrábat v nosohltanu .

    superkarma: 0 08.11.2004, 19:29:20
  12. avatar
    [59] kubikm [*]

    Léthé: máš ráda i růžové víno? ve Francii mají tak lahodné....

    superkarma: 0 08.11.2004, 19:06:48
  13. avatar
    [58] kubikm [*]

    Léthé: máš 100% pravdu...já nemám ráda ani ta nalévaná vína v plastiku... navíc se vína nemají přelévat...

    superkarma: 0 08.11.2004, 18:46:29
  14. avatar
    [57] Léthé [*]

    Já když vidím krabicová vína, mám vždy chuť je rozšlapat, zlikvidovat, vylít do kanálu…prostě ZAKÁZAT a výrobce krabičáků popravit . Přijde mi to jako naprosté znehodnocení práce vinařů. Jeden velký plivanec na jich práci a vztah k vinné révě .

    Jako kdyby zahradník vypěstoval tu nejvzácnější odrůdu růže , mazlil se s ní, pečoval by o ní a tu růži by pak někdo měl nahňácat do papundeklové krabice.

    Já si neskutečně vážím práci vinařů a dovedu víno vychutnat i když někdy to „vychutnávání“ umím přehnat. Ale po kvalitním vínu kocovina nebývá .

    superkarma: 0 08.11.2004, 17:55:21
  15. avatar
    [56] kubikm [*]

    L_B: ano, v té souvislosti jsem to psala...koukám zpět...nebylo to z toho jasné

    superkarma: 0 08.11.2004, 17:37:01
  16. avatar
    [55] L_B [*]

    spanelske krabicove zasadne jenom na svarak - pak uz se nemusi sladit

    superkarma: 0 08.11.2004, 17:33:07
  17. avatar
    [52] páťa [*]

    Než krabicové víno tak snad radši vůbec žádné. Vždyť se to nedá pít.

    superkarma: 0 08.11.2004, 15:07:15
  18. avatar
    [51] kubikm [*]

    testovali španělské krabicové víno, co se sem dováží - představte si, to červené mělo velice dobré hodnocení, dopadlo dokonce lépe, než někteří malí výrobci zdejší....
    pokud byste ale někde viděli francouzské - nebrat, myslím krabicové....

    superkarma: 0 08.11.2004, 15:00:32
  19. avatar
    [50] kubikm [*]

    mně nejvíc chutná modrý portugal suchý, z Kyjova ten je lehký a lahodný...

    superkarma: 0 08.11.2004, 14:58:19
  20. avatar
    [49] páťa [*]

    Danuna: Modrý Portugal je super a zkus ještě Chianti Superiore.

    superkarma: 0 08.11.2004, 14:57:06
  21. avatar
    [48] Žábina [*]

    Danuna: argentinský Sirah - ale je dost drahé...my ho kupujeme od známého vinaře

    superkarma: 0 08.11.2004, 14:53:34
  22. avatar
    [47] marcellina* [*]

    Susina: aspon z te lahvinky vic zbyde na tebe

    superkarma: 0 08.11.2004, 14:49:06
  23. avatar
    [46] Susina [*]

    to se vám to tu diskutuje o vínu, když to váš organismus snese... ne jako ten můj, kterej se opije po dvou deci..

    superkarma: 0 08.11.2004, 14:41:58
  24. avatar
    [45] Gabi [*]

    Danuna: no přece Cabernet Sauvignon, André, Merlot, Rulandské modré, Zweigeltrebe, ...

    superkarma: 0 08.11.2004, 14:30:27
  25. avatar
    [44] Danuna [*]

    miluju Modry Portugal,Svatovavrinecke,Frankovku.Mate doporuceni na dobre jine cervene vino?

    superkarma: 0 08.11.2004, 14:22:03
  26. avatar
    [43] marcellina* [*]

    my kdyz si davame svarak, tak kupujeme v Ikei Glogg (nebo tak nejak se to pise) je to nejlepsi svarak, jakej sem kdy pila (a to uz mam dost "napito" ). Davaji se do toho rozinky a oloupane nasekane mandle

    superkarma: 0 08.11.2004, 14:04:27
  27. avatar
    [42] vládík [*]

    medved: krabici bych si ani na svařák nekoupila, je to kyselá voda . Neprozřetelně jsme to koupili loni na lyžáku a bylo to , naši slovenští spolužáci to pak ještě "vylepšili" borovičkou . Já kupuju na svařák třeba litrovou Frankovku nebo polosuché směsky - třeba Kláštorné červené.

    Jinak moc jsou Arcibiskupské sklepy Hukvaldy - jejich Vavřineček nemá chybu, vynikající je taky Modrý Portugal

    superkarma: 0 08.11.2004, 13:52:02
  28. avatar
    [41] Křeček [*]

    Takjsem právě zjistila, proč je můj manžel - abstinent teď na podzim pořád nachcípanej a já zdravá jako řípa: má protizánětlivé a antibiotické vlastnosti

    superkarma: 0 08.11.2004, 13:43:38
  29. avatar
    [40] Hannah01 [*]

    marcellina*: jéé, a já celou dobu myslela, že kvůli chuti a prospěšným látkám

    superkarma: 0 08.11.2004, 13:41:33
  30. avatar
    [39] Hannah01 [*]

    medved: Taky jsme na vína "prevíti", ale na svařák jsme objevili španělské, mají ho v Macru 0,7l asi za 50,- Kč s daní. Koupila jsem ho na vaření a taktak zbylo. Normálně by mě to ani nenapadlo, ale je fakt dobrý - bohužel lepší, než některá naše mnohem dražší vína.

    superkarma: 0 08.11.2004, 13:40:02

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme