Bulvár

Červené korálky jeřabin

Podzimní splín vůbec neznám. Podzim je totiž pro mě to nejkrásnější a nejzajímavější období roku.

Líbí se mi, že už není takové horko jako v létě a že slunce nepálí, ale jen mírně, nevtíravě hřeje, líbí se mi, jak se příroda pomalu proměňuje, svléká jednotnou zelenou a vybarvuje se do odstínů zlaté, červené a rezavé, líbí se mi, jak se stromy v naší ulici zdobí červenými korálky jeřabin, líbí se mi, jak vzduch voní vlhkou hlínou, zrajícími jablky a tlejícím listím, a jak když jdu na procházku, mi to šustí pod nohama... a líbí se mi, i když se slunce schová za mraky, mám ráda, když prší nebo když je mlha... Na podzim mě prostě počasí nemůže zklamat :-)
 
A pokud jde o ten splín, tak ten se u mě čas od času objeví celoročně a s počasím obvykle nijak nesouvisí. To jen když je pětatřicet ve stínu, bezvětří, dusno a na nebi ani mráček.
 
Vivian


Děkujeme za poetický příspěvek...

Ach ano, podzim je nádherný. Akorát po něm přijde zima. A to je, aspoň pro mě, ten průšvih...

Jak vnímáte podzim Vy, ženy-in? Míváte podzimní splín? Nebo deprese? Nebo si naopak podzim užíváte? Napište nám o tom na redakce@zena-in.cz!

   
06.10.2006 - Společnost - autor: Ivana Kuglerová

Další příspěvky

Komentáře:

  1. avatar
    [51] Vivian [*]

    Ťapina: taky nemám troubu, kde by se dala nastavit teplota... Pořád tady máme tu, co tady byla defaultně, když jsme ten byt koupili Je dobrá, elektrická, a plně funkční, není důvod k výměně

    superkarma: 0 07.10.2006, 19:09:45
  2. avatar
    [50] Ťapina [*]

    Žížala: Trouba s nastavením teploty a kontrolkou? Hm... doba pokročila Přemýšlím, jestli ta naše trouba vůbec umí tak málo, jako 80 stupňů

    superkarma: 0 07.10.2006, 11:48:25
  3. avatar
    [49] Šupitopresto [*]

    Jé, vy tady tak krásně zavařujete, že mám chuť to taky zkusit. Teda zkusit navnadit manžela, on dělá i marmelády, já mu přicmrduju Ale většinu zavařenin si vozím od mamky, tu to baví, dělá i kečupy, čalamády, a tak. Na tohle prostě nemám buňky ani trpělivost

    Vivian: Krásně výstižný článek

    superkarma: 0 07.10.2006, 10:06:43
  4. avatar
    [48] Žížala [*]

    Viv: můžeš zavařovat i v troubě. Dáš na pekáček trochu vody, naskládáš sklenice, strčíš do studené trouby a nastavíš požadovanou teplotu (80C). Až ti na kamnech zhasne kontrolka že je dosaženo teploty tak si stopneš požadovaný čas (20 minut) a necháš to tam. Hotovo

    superkarma: 0 06.10.2006, 20:58:05
  5. avatar
    [47] Meander [*]

    Moje máti dělala z jeřabin víno, co chutnalo jako gritoka Bohužel jsem si nestihla napsat recept.

    superkarma: 0 06.10.2006, 17:51:03
  6. avatar
    [46] Vivian [*]

    gerda: aha, tak to vůbec nevadí... Já myslela, že nějak vadí při tom zavařování, když jsou ty jeřabiny zmoklý Vivian se osuší a převlíkne

    superkarma: 0 06.10.2006, 14:23:02
  7. avatar
    [45] gerda [*]

    Vivian: a jak bys to z mokrého stromu trhala? Dyť bys byla jak hastrman.

    superkarma: 0 06.10.2006, 14:10:53
  8. avatar
    [43] Vivian [*]

    gerda: proč nesmí pršet?

    superkarma: 0 06.10.2006, 14:00:39
  9. avatar
    [42] gerda [*]

    Vivian: tak dej vědět, jak se ti to podařilo. Hlavně ať neprší, to by bylo v háji.

    superkarma: 0 06.10.2006, 13:57:44
  10. avatar
    [41] Vivian [*]

    gerda: Tak jsem se byla kouknout a jsou napůl hladké a napůl zubaté

    superkarma: 0 06.10.2006, 13:55:33
  11. avatar
    [40] gerda [*]

    gerda: donutilY, samozřejmě. Jak jsem tak v tom varu, na nějaké to písmeno nehledím...

    superkarma: 0 06.10.2006, 13:37:55
  12. avatar
    [39] gerda [*]

    Kytara: ty lístky jsou úzké. Když bude pilka po celé délce - nebrat. Když bude pilka jen tak do půlky a zbytek je hlaďoučký, je to ono . Nedá se to splést. Jo, a kdyby vás napadlo to doho kousnout, tak jedlé mají lehce trpkou chuť, ale ty nejedlé by vás donutili k děsnému šklebu. Jedovaté ale nejsou, jen nepoživatelné (pro lidi). - odkaz http://www.floranazahrade.cz/200209/sladkoploda.htm

    superkarma: 0 06.10.2006, 13:36:24
  13. [38] Kytara [*]

    Vivian: Gerda psala že jo! no nic, už se vidím, jak za barákem trhám jeřabiny... takže: celé listy špičaté či kadeřavé či co, tak nebrat. to jsem tedy na sebe zvědavá...

    superkarma: 0 06.10.2006, 13:27:23
  14. avatar
    [37] Vivian [*]

    Kytara: no nevím, nejspíš ne Kdyžtak budu muset vyrazit za město...

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:40:31
  15. avatar
    [36] gerda [*]

    Kytara: no jéje, ale hlavně to neber od nějakého parkoviště. Já to taky trhala u nás ve městě, ale mimo velký provoz. Ovoce do sebe totiž nasbírá olovo z výfuků.

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:40:16
  16. avatar
    [35] gerda [*]

    Vivian: tak zlom vaz! - teda obrazně, ne při sběru. Jo, a osvědčily se mi na to nůžky, je to se stromu líp stříhat, než škubat.

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:39:30
  17. [34] Kytara [*]

    A myslíte, že na sídlišti jsou jedlé jeřabiny?

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:39:14
  18. avatar
    [33] Vivian [*]

    gerda: zkusím a dám vědět

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:35:42
  19. avatar
    [32] gerda [*]

    Vivian: když nebudou tam, budou jinde. Všude jsou.

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:31:33

Další příspěvky

Z předchozí stránky:

  1. avatar
    [31] gerda [*]

    Vivian: no právě, musí to být určitě nejmíň 80 stupňů - ta je ale obvyklá u většiny ovoce - ale když bude 90, nestane se absolutně nic. A doba 20 minut je minimum, já to pak ještě nechávám v hrnci trochu vychladnout, tahám to pak za teploty, kterou ruka snese. Hele, zkus to. Jeřabiny máš zdarma, cukru tam moc není a povést by se to mělo. Jo, a té šťávy trošku zbude, protože jeřabinky jsou hodně nahusto, aby nebylo půl skleničky nálevu a půl ovoce. Je to výborný aromatický sirup do vody.

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:31:08
  2. avatar
    [30] Vivian [*]

    gerda: nevzdám. Akorát musím zjistit, jestli ty moje vyhlídnutý jeřabiny jsou jedlý

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:29:10
  3. avatar
    [29] Vivian [*]

    gerda: já myslela, že ta teplota je důležitá kvůli tomu, aby se to pak nekazilo

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:28:15
  4. avatar
    [28] gerda [*]

    Vivian: přece to kvůli blbýmu nádobí nevzdáš?! Ať tady někdo poradí, jak zavařovat v tom normálním. Zas takový rozdíl to být nemůže - ale ten zavařovací má na dně dírkovanou vložku, neb ty sklenice nesmějí stát přímo na dně. Řeší se to tak, že se na dno obyč hrnce položí hadr a až na to se naskládají skleničky. Klidně můžou být i maličké od majonéz a tak. Ale jak se při tom měří teplota? Aby to nebylo moc ani málo....Jeřabiny jsou tvrdší, určitě by vyšší nevadila.

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:23:48
  5. avatar
    [27] Vivian [*]

    gerda:
    takže v normálním hrnci to nezavařím?
    Já vím, že babička moravská má takovej speciální hrnec, co má v sobě zabudovanej teploměr, ale moje máma zavařovala v obyčejným hrnci...

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:20:45
  6. avatar
    [26] gerda [*]

    Tak já ten recept dám sem veřejně, kdo chce, ať si to zavaří. Postup: natrháme jeřabiny, obereme a odměříme litrovou odměrkou. Dáme do velkého hrnce a zalejeme studenou vodou - nejlíp večer - a necháme přes noc. Vody tolik, aby byla vidět. Ráno slejeme tu první vodu, nalejeme na to novou, taky jen trochu a nasypeme tam cukr, na litr jeřabin jen 30-40 Dg krystalu. Na plotně (nebo na tom, co doma máte)se to přivede do varu. Pak se odstaví a nechá minimálně půl dne stát. Konečná fáze: sběračkou se to láduje do skleniček, zavíčkuje a v hrnci vaří 20 minut při 80 stupních - to chce zavařovací hrnec. Někdo to dělá v troubě, ale to já neumím. Vypadá to děsně složitě, ale není. Nejhorší je to obírání bobulek.

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:18:32
  7. avatar
    [25] Vivian [*]

    gerda: dík za tip, s těma lístkama
    Největší hrnec mám tak pětilitrový... To by na pár skleniček mohlo stačit, ne?

    Ťapina: jsou dává se to (nakládaný) třeba ke svíčkové, místo brusinek

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:09:30
  8. avatar
    [24] gerda [*]

    Ťapina: jéžiš, tak honem na ně, dokud jsou!!! Letos jsou stromy úplně ověšené a letní slunko je nádherně prosladilo. Ten kompot je jedinečný a když se zavaří jeřabiny s hruškama (teď mají taky sezónu), tak je to krásné i napohled.

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:09:20
  9. avatar
    [23] Ťapina [*]

    Ani jsem nevěděla, že jsou i nějaké jedlé jeřabiny.

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:07:47
  10. avatar
    [22] Kadla [*]

    Odemětobě: Tak tohle vyvařování znám, ale já to dělám moc ráda. U nás doma se často schází velká část rodiny a vařit pro 10-15 lidí je běžné. Jenže to je něco jiného, než takhle vařit z nějaké povinnosti či co, jak bych to asi vnímala v tvém případě. Navíc u nás každý něco přinese s sebou, jeden bečku piva, druhý pár pekáčů s koláčema, onen česnekovou pomazánku a veky, takže já většinou navařím 15 litrů guláše nebo upeču pár kuřat a vepřové a je to z krku... Když jsem jezdívala k (dnes již naštěstí bývalé) tchýni, vždycky jsem vozila hrnce s jídlem s sebou, protože "madam" nevařila...

    superkarma: 0 06.10.2006, 12:02:22
  11. avatar
    [21] gerda [*]

    Vivian: je to jasné: pozná se to podle zoubkování na lístečkách. Když je zoubkování po celém obvodu, jeřabiny jsou nejedlé. Když jen do poloviny nebo i míň a zbytek listu má kraj hladký, je to jedlé. Kdybys chtěla recept, písni mi do vzkazů. Nic to není. Ale potřebuješ na to velký hrnec. Jeřabinky se totiž nemůžou rovnou zavařovat, ale napřed se musí máčet ve vodě, která se sleje, aby to pak nebylo trpké.

    superkarma: 0 06.10.2006, 11:54:59
  12. avatar
    [20] gerda [*]

    Odemětobě: ať si opečou buřty na zahradě. Pro dvanáct lidí - to je jak malá svatba!

    superkarma: 0 06.10.2006, 11:53:10
  13. avatar
    [19] Vivian [*]

    gerda: jednoduché asi je, ale já to ještě nikdy nedělala, já na to ani nemám vercajk Akorát mám pár sklenic od kompotů, co mně dala maminka, když jsem byla naposledy u našich
    Akorát když jsem byla malá, tak jsem vždycky koukala, jak to máma dělá, to se ještě zavařovalo do těch klasických sklenic a víčko se přimačkávalo na sklenici takovou tou hlavou (nebo co to je)... Snad bych to podle receptu zvládla Jen nevím, jestli poznám jedlé jeřáby od nejedlých

    superkarma: 0 06.10.2006, 11:52:56
  14. avatar
    [18] Odemětobě [*]

    Kadla: Asdareel: plotnou jsem myslela elektrický sporák,vařit budu pro 12 lidí,protože moje sestra si přece přijela k rodičům odpočinout.Moje rodina by na rohlíkách přežila,ale pražská ne,těm by musela uvařit mamka a to já nechci,aby se tak unavovala.Do restaurace se jít nemůže,protože místní klepny by mamku pomluvili,že mladým ani neuvaří a posílá je do hospody.V některých vesnicích je to holt složité.

    superkarma: 0 06.10.2006, 11:47:13
  15. avatar
    [17] gerda [*]

    Vivian: to zavařování je úplně jednoduché, teď jsou sklenice s twist of zavíráním, takže neexistuje, aby to nechytlo a kazilo se (jako kdysi mně, když byly tzv. masovky s gumičkami)

    superkarma: 0 06.10.2006, 11:24:21
  16. avatar
    [16] Asdareel [*]

    gerda:

    superkarma: 0 06.10.2006, 11:23:02
  17. avatar
    [15] Vivian [*]

    gerda: kdybych uměla zavařovat, tak bych je taky pádila někam natrhat Ale ty naše sídlištní, co jsem o nich básnila, to jsou ty nejedlý... To bysme si stejně moc nepošmákli

    superkarma: 0 06.10.2006, 11:22:39
  18. avatar
    [14] gerda [*]

    já jsem si jeřabinky zavařila už koncem srpna a byly z bezpečného místa. To je panečku dobrota, k tomu třebas svíčková...

    superkarma: 0 06.10.2006, 11:07:26
  19. avatar
    [13] Ch.Z. Kochanská [*]

    Asdareel: Paní domácí v práci nám už zatopila
    Podzim je moc krásná doba!

    superkarma: 0 06.10.2006, 10:40:03
  20. [12] Pavla_b [*]

    asdareel: u nás už se topí

    superkarma: 0 06.10.2006, 10:39:48
  21. avatar
    [11] Asdareel [*]

    Kadla: Ahoooooooj, tebe už jsem neviděl...

    superkarma: 0 06.10.2006, 10:35:16
  22. avatar
    [10] Asdareel [*]

    Odemětobě (7): Jj, a pořád se netopí a pořád se netopí, grrrrr

    superkarma: 0 06.10.2006, 10:34:37
  23. avatar
    [9] Kadla [*]

    Odemětobě: Tak nakrm rodinu rohlíkama a jdi si to užít do lesa :-))). Oni to jednou přežijí.

    superkarma: 0 06.10.2006, 10:27:45
  24. avatar
    [8] Odemětobě [*]

    mamoutek:pocházím z ČM vrchoviny,28.tam jedeme,taky se těším na ty krásně probarvené smíšené lesy.Jen místo procházky zase budu stát u plotny.

    superkarma: 0 06.10.2006, 10:25:30
  25. avatar
    [7] Odemětobě [*]

    Dneska to bylo skoro na omrzliny.krutý teplotní skok. Jeden rok mamka udělal míchaný kompot-jeřabiny,hrušky,švestky.Jednak to krásně vypadalo ve sklenicích,ale hlavně to pak v zimě dobře chutnalo.Dneska bych se chytala za hlavu,že jařabiny trhali u hlavní silnice,ale jako děcku mi to bylo šumafuk.

    superkarma: 0 06.10.2006, 10:23:57
  26. [6] mamoutek [*]

    já podzim mám moc ráda, barvy lesa...., nádhera, každý strom vnímám, je to super, procházka v lese a když je ještě nějaká houba, tak to nemá chybu

    superkarma: 0 06.10.2006, 10:11:25
  27. avatar
    [5] Láska [*]

    Já mám raději horké léto.

    superkarma: 0 06.10.2006, 09:53:03
  28. avatar
    [4] Asdareel [*]

    Neiti: Jj...

    superkarma: 0 06.10.2006, 09:44:20
  29. avatar
    [2] Asdareel [*]

    Pěkné, podzim vidím podobně. Ale mně nevadí ani těch letních 40 ve stínu

    superkarma: 0 06.10.2006, 09:33:31
  30. avatar
    [1] Lostris [*]

    Krásné Vidím to taky tak

    superkarma: 0 06.10.2006, 09:32:57

Profil uživatele




Registrace nového uživatele | Zaslat heslo

Komerční tipy

Novinky

Dnešní vydání

Nové v rubrice

Nejčtenější články

Poslední komentáře

Fotogalerie

Partner rubriky

Ankety

Dětský pokoj - zařizování, rekonstrukce

Náš tip

Doporučujeme