červená řepa s rukolou a kozím sýrem

Některé kombinace jsou tak dokonalé, že není potřeba k nim nic přidávat a nijak je měnit. Červená řepa ve spojení s čerstvým kozím sýrem a nahořklou rukolou patří k výborným pochoutkám. A když vás omrzí „obyčejný“ salát z těchto surovin, zkuste to jinak.

Klasická úprava je jednoduchá a výborně se hodí třeba jako salát ke grilování. Kdo si chce se surovinami pohrát, může vytvořit zajímavé jídlo v moderní úpravě, které je skvělé především jako předkrm. To hlavní však zůstává. Dokonalé propojení chutí.

Základem je pečená řepa. Tu si upečte, klidně den předem, zabalenou do alobalu. Jak na to, najdete v našem starším receptu na salát z pečené řepy.

červená řepa

Na první recept si řepu nakrájejte na co nejtenčí plátky, na druhý řepu rozmixujte co nejvíce dohladka to jde. Udělejte z ní jemné řepové pyré.

Kozí sýr použijte čerstvý, měkký, jako je žervé. Já kupuji kozí sýr ve válečcích, v Lidlu. Pro tenhle recept je ideální.

Salát z červené řepy, kozího sýra a rukoly

  • 2 uvařené červené řepy
  • balíček rukoly
  • 1 balení čerstvého kozího sýra
  • sůl a pepř
  • trocha olivového oleje

Studenou, upečenou červenou řepu nakrájejte na tenké plátky. Rukolu omyjte, osušte a vysypejte na velký talíř. Na ni naskládejte řepu a podrobte kozím sýrem. Klidně můžete pořadí změnit, na fotce je červená řepa vespod a na ní rukola. Jak se vám to líbí.

Lehce posolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem. Můžete přidat i trochu medu.

Podávejte jako přílohu nebo jako lehké letní jídlo.

červená řepa s rukolou a kozím sýrem

Rolka z kozího sýra a červené řepy

  • 1 balení čerstvého kozího sýra ve válečku (Lidl)
  • 150 g pyré z pečené červené řepy
  • 70 g vody
  • 2 lžičky jedlé želatiny
  • kulatá tvořítka na foodstyling
  • olivový olej
  • bílý vinný ocet
  • med
  • sůl a pepř

K výrobě této rolky budete potřebovat tvořítka na foodstyling z nerezu, které využijete na spoustu dalších kuchyňských kouzel. Můžete do nich tvarovat dezerty nebo přílohy. Takže se nemusíte bát, že tvořítka budou ležet v šuplíku a už je na nic jiného nebudete potřebovat.

Z upečené řepy si rozmixujte jemné pyré. Do vody dejte namočit želatinu a připravte podle návodu na obalu. Záleží totiž na druhu, jakou želatinu máte. Ke ztužení můžete použít také agar, jehož příprava se od klasické želatiny liší, a proto se řiďte konkrétními pokyny výrobce.

Vodu se želatinou vmíchejte do řepového pyré. Důkladně promíchejte, můžete ještě dochutit solí a pepřem.

rolka z červené řepy a kozího sýra

Připravené formičky si vyložte folií (potravinářskou nebo speciální tužší, kterou koupíte třeba v cukrářských potřebách). Zespodu položte nadvakrát přeložený alobal, jehož strany zvedněte a pořádně přitiskněte k formičce, aby obsah nevytékal.

Do středu formičky vložte váleček kozího sýra a kolem něj nalijte řepové pyré s želatinou.

Nechejte zatuhnout v lednici. Ideálně 24 hodin.

Omytou rukolu v misce ochuťte zálivkou - prošlehaným olivovým olejem s trochou vinného octa, ochuťte solí a pepřem. Promíchejte a připravte na talíře. Doprostřed rukoly dejte váleček z kozího sýra a řepy. Nakonec jemně pokapejte medem.

Která varianta se vám líbí více? Ta moderní, se kterou si musíte vyhrát nebo klasická?

Dobrou chuť přeje Elly.

Čtěte také

Reklama